Gra "na czuja"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Jak często otwierasz pozycję pomijając założenia systemu ("na czuja")?

nigdy - stosuję się w 100% do założeń systemu
33
20%
rzadko ale są od czasu do czasu takie momenty, że wchodzę "na czuja"
65
40%
często
36
22%
zawsze - nie potrzebuję systemu/"czuj" to mój system/ wolę polegać na swojej intuicji/ inny powód.
27
17%

Liczba głosów: 161

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Z tym geniuszem to było o mnie ? ;)

Pewnie że nauka na błędach innych lub ich radach ma sens, ale jeśli dana osoba zajmuję sie tym zawodowo i zna zarówno praktykę jak i teorie, a teraz zadajmy sobie pytania czy ta cała praktyka w książkach i poradnikach to rzeczywiście wiedza pochodząca z doświadczenia, i błędów już popełnionych przez autora czy tylko teoria bo komuś tak działało to w historii i na bieżąco też powinno?
Jeśli wiem że ktoś zajmuje sie zawodowo daną rzeczą to jego rady wskazówki są dla mnie bardzo cenne i na nich też sie opieram, natomiast nie opieram sie na złotych myślach ani użytkowników tego forum ani magicznych książek odkrywających całą wiedzę wszechświata ..., i nawet zalecam aby do moich psotów podchodzić z pewną nieufnością
Powiem przygode z czasów gdy pisałem prace magisterską u jednego z lepszych prof ekonomii w polsce, jedna osoba przedstawiła mu 20 propozycji książek z których będzie korzystać, mniej więcej wyglądało to tak:
- bzdyra
- bzdrua
- co to jest????
- bzdura
-....
- że co?
- naprawdę myślisz że w tej ksiązce coś jest
-itp
-itp
-itp
-itp

Z 20 pozycji zostało zaledwie 1czy 2 wartościowe książki, i o to mi właśnie chodzi, jest tyle książek czy to o gotowaniu czy FX i niestety 90% z tego to bzdury, mam swoj sposob, sam do niego doszedłem, na własnych błędach, podpierając sie tylko AT murphiego, sprawdza sie to do dziś, milionów na razie nie ma ale powoli i do celu małą łyżeczką, nie mam zamiaru NIC zmieniać i udoskonalać bo to co robie teraz SIE SPRAWDZA tyle w temacie, kombinowanie z zostawiam noobą, trading ma być nudny i taki jest dlatego jestem tu na forum bo mi sie właśnie nudzi,

FX to gra 2 możliwości, up lub down, bez względu na to co dzieje sie w miedzyczasie cena po x czasu może być tylko albo niżej albo wyżej, koniec kropka :509:

Dziękuje :)

PS. Kopernik też miał bogatą literaturę, wiedzę jak i doświadczenie fachowców że ziemia jest centrum wszechświata, ale co tam :mrgreen:

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Ink. pisze:FX to gra 2 możliwości, up lub down, bez względu na to co dzieje sie w miedzyczasie cena po x czasu może być tylko albo niżej albo wyżej, koniec kropka
Zainteresuj się Maximum Adverse Excursion, w skrócie chodzi o to co się dzieje z Twoim kapitałem podczas trwania transakcji. Jeśli nie ma dla Ciebie znaczenia że w drodze do zyskownej transakcji można przyszorować o dno, czyli de facto mieć stratę na poziomie 95% kapitału, to wporządku, szanuję takie podejście i życzę powodzenia. Zainteresuj się również zarządzaniem kapitałem, grając bez tego zarabiasz mniej i tracisz więcej, niekiedy sporo. Jeszcze raz napiszę, komputer się Ciebie pyta:
1. za ile?
2. na jak długo?
3. w którą stronę?
Jeśli tych pytań w okienku transakcji nie widzisz lub nie chcesz widzieć, to przynajmniej nie upieraj się w kółko publicznie, że istnieje tylko ostatni punkt, nawet na ruletce tak nie jest. Owszem możesz sobie strzelać w ogóle nie myśląc o tym co robisz i może Ci się wydawać że masz tylko dwie możliwości. Taka gra zawsze kończy się stratą całego kapitału. Książek nie czytaj, szczególnie Murphego, zawsze szukaj potwierdzenia teorii a nie uzasadnienia. Szczerze to zgadzam się z Reptilem, merytoryczny poziom forum z dnia na dzień odkrywa kolejne dna.
Ink. pisze:SIE SPRAWDZA
Masz na myśli że sprawdza się na jakimś małym wycinku czasu? Bo jeśli nie, to nie powinno być dla Ciebie problemem sprawdzenie na dłuższym okresie? Chyba rozumiesz jak ważne jest potwierdzenie, że Twoje własne słowa wypowiedziane publicznie to prawda? Piszesz że stosujesz AT, czyli musisz mieć algorytm, nie powinno być problemu z jego zakodowaniem i testami.

Najgorsze jest to, że Ty cały czas będziesz dorabiał uzasadnienia do własnych poglądów, odrzucając wszystko co je podważa, bo przecież nie będą Ci jakieś bubki z forum internetowego podpowiadać jak żyć. Po co w takim razie tu siedzisz i trzepiesz te tysiące postów? Skoro gadamy takie bzdury to sobie stąd idź poczytać książki Murphego, to forum było dużo ciekawsze bez takich przypadków jak Ty.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

matka a co może sie dziać w międzyczasie? nie mowie tu o horyzoncie lat, mowie o horyzoncie paru godzin, max dnia, nie ma fizycznej możliwości zaleczyć MC lub nawet zaliczyć więcej jak 5% straty gdybym kompletnie nic nie robił, Sprawdza sie na dlugim odcinku czasu, wystarczającym by przeżyć kilkarazy konsole na D1 kilka razy trend kilka razy zmiane trend, a żebym stracił cały kapitał to musiał bym trzymać stratną pozycję rok na edku, i wykończył by mnie bardziej swap niż pozycja ( edek na MN ma konsole i przebicie tych band może by dało mojemu depo MC)
To że ty grasz takim lewarem że obsuwa 20 pipek to 95% kapitału to już nie moja sprawa, nie przyjmuj że każdy gra tak jak ty, zrozum inne filozofie gry np moja z minimum lewarem dużym kapitałem, MC mnie po prostu nie dotyczy, chyba że wycofają euro z rynku ;) ale do takiego luksusu trzeba dorosnąc

Dodano po 26 minutach:
matka pisze:1. za ile?
2. na jak długo?
3. w którą stronę?
1. Za ile? No ok, wiadoma sprawa
2. na jak długo? WTF??? ktoś zajmuję pozycję wiedząc na jak długo??? chyba tylko jasnowidz :mrgreen:
3. w ktorą strone? pewnie

Teraz powiedz mi po jaką cholerę punkt 2?
Powiedz mi jak można przyszorować o dno stosując SL? no jak?

Wiesz jaki jest prawdziwy eksperyment na 2 kierunkowość rynku?

TP = SL i transakcje losowe, nie ma szans zaliczyć MC , będziesz sie bujał w około depozytu,

Tak tak sluchaj tych woich mądrych maszynek, życzę sukcesu i powodzenia :)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:matka a co może sie dziać w międzyczasie?
W między czasie może być taka sytuacja, że po godzinie masz -20 pips, po dwóch +10, po trzech -100 a po czterech +5. Chodzi o to, że nie możesz ignorować tych punktów w czasie. To mam na myśli, pisząc że komputer pyta "na jak długo". Twoja odpowiedź to chyba "aż wyjdzie na plus", tylko w takim wypadku cały kapitał mógłbyś stracić wyłącznie jedną zbyt długą transakcją. Zwróć też uwagę, że lewar działa w obie strony.

Dodano po 7 minutach:
Ink. pisze:TP = SL i transakcje losowe, nie ma szans zaliczyć MC , będziesz sie bujał w około depozytu
W jakim okresie? Robiłem sporo eksperymentów z losowością i wyniki miałem nieco inne niż to co opisujesz. Może różnica wynika z tego, że Ty próbowałeś to zrobić bez automatu i masz zaburzone wyniki?
Ink. pisze:na jak długo? WTF??? ktoś zajmuję pozycję wiedząc na jak długo??? chyba tylko jasnowidz
Wybacz, źle to sformułowałem. Nie chodzi wyłącznie o czas ściśle w jego jednostkach, to może być warunek, np. TP/SL. Owszem nie znamy wtedy dokładnego czasu trwania transakcji ale wiemy "kiedy" się skończy. Musisz wiedzieć kiedy i jak będziesz kończył w momencie gdy zaczynasz. Logika ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

matka pisze:
Ink. pisze:matka a co może sie dziać w międzyczasie?
W między czasie może być taka sytuacja, że po godzinie masz -20 pips, po dwóch +10, po trzech -100 a po czterech +5. Chodzi o to, że nie możesz ignorować tych punktów w czasie. T
gdy mam Sl na - 30 NIE MOŻE BYĆ NA - 100 i tak samo nie może być obsówy na 95%, czytasz co piszesz ? :D
matka pisze:
Ink. pisze: TP = SL i transakcje losowe, nie ma szans zaliczyć MC , będziesz sie bujał w około depozytu
W jakim okresie? Robiłem sporo eksperymentów z losowością i wyniki miałem nieco inne niż to co opisujesz. Może różnica wynika z tego, że Ty próbowałeś to zrobić bez automatu i masz zaburzone wyniki?
Robione było na podstawie jakiegoś skryptu który badal to na historii z chyba roku na tym forum nawet, wyszlo że ani nie zarabiasz ani nie tracisz, bo albo trafi TP albo trafi SL a w międzyczasie mogą sie dziać cuda bo i tak wynikiem będzie tylko 2 TP lub SL i wychodziło to w granicy 50%

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

zgubiłem się... zgadzasz się, że można wejść różną stawką, piszesz że stosujesz SL i nadal upierasz się, że są tylko 2 możliwości? jestem w jakiejś ukrytej kamerze?
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

matka A jakie są inne? skoro jest ich mnustwo to powiedz mi chodziaż 5 innych możliwość niż TP SL :)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:matka A jakie są inne? skoro jest ich mnustwo to powiedz mi chodziaż 5 innych możliwość niż TP SL
Jeśli dobrze rozumiem, to pytasz o inne możliwości zamykania transakcji niż sztywne TP/SL? Jest ich masa, są np. strategie które zamykają z końcem sesji lub takie gdzie TP/SL są uzależnione od innych czynników (dynamiczne - niekoniecznie możliwe do wyznaczenia jako konkretna liczba na początku, ale określone jako warunek), w wypadku strategi portfelowych sprawa wygląda jeszcze inaczej.
Mi chodzi o coś innego. Biorąc pod uwagę, że możesz wejść różną stawką i wyjść na wiele różnych sposobów, możliwości dla pojedynczego tradu może być nieskończenie wiele a nie dwie. Np. możesz wejść lotem z SL=100 TP=20 i to jest zupełnie co innego niż SL=20 TP=100, nawet jeśli kierunek jest ten sam. Gdyby przyjąć, że możliwości są tylko dwie, trzeba by wyeliminować czas (lub warunek wyjścia) i stawkę czyli pieniądze, bo skoro zakładasz że możemy tylko wejść w rynek (albo w górę albo w dół) to równocześnie zakładasz, że nigdy nie wyjdziemy. Gdy jednak przyjmiesz, że jakoś tam wychodzić będziemy, to musisz równocześnie się zgodzić, że możliwości robi się całkiem sporo, do tego dochodzi stawka... uff... ;) Przecież to są absolutne podstawy, nie ma jakiegoś ebooka o tym? ;)

Dodano po 2 minutach:
Ink. pisze:Robione było na podstawie jakiegoś skryptu który badal to na historii z chyba roku na tym forum nawet
Ten skrypt zdaje się generował "mało losowe" liczby.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

matka pisze:eśli dobrze rozumiem, to pytasz o inne możliwości zamykania transakcji niż sztywne TP/SL?
Źle rozumiesz, chodzi mi gdy masz jasno określony cel TP i SL daj mi 5 piiych przykładow gdzie cena może zamknąc sie bez naszej ingerencji, bo zamykanie wcześniej czy przestawienia SL to już jest rola człowieka, a mówimy o wynikach, co innego może sie zdarzyć niż SL i TP bez ingerencji ?

Podpowiem tobie, NIC :509:

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Mogę dać znacznie więcej niż 5. Mogę również idąc za Twoim przykładem zmienić temat i pisać o czymś innym. Na obecnym etapie to ja wole przyznać Ci racje, że są tylko dwie możliwości i dać sobie spokój.
Obrazek

ODPOWIEDZ