Gra "na czuja"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Jak często otwierasz pozycję pomijając założenia systemu ("na czuja")?

nigdy - stosuję się w 100% do założeń systemu
33
20%
rzadko ale są od czasu do czasu takie momenty, że wchodzę "na czuja"
65
40%
często
36
22%
zawsze - nie potrzebuję systemu/"czuj" to mój system/ wolę polegać na swojej intuicji/ inny powód.
27
17%

Liczba głosów: 161

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

Z tego co ja widzę, to racja jest jak d...a - każdy ma swoją. Przynajmniej jeśli chodzi o ten temat. Dla jednego czuj jest ważny, dla innego mniej, dla trzeciego wprowadza bałagan :) Do tego dodać mnogość systemów i strategii, mnogość używanych do gry interwałów i wychodzi naprawde hardcore`owa mieszanka z tego FX :)
Songo89K pisze:Skoro wyniki same w sobie nic Nam nie mówią,to może powiesz o jakież to konfrontacje statystyk chodzi?
A jakie chcesz :) Możliwości jest sporo. Np. konfrontacja % zarabiających na fx z trzymającymi się zasad systemu, albo odwrotnie.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

sp2ews pisze:
Songo89K pisze:Skoro wyniki same w sobie nic Nam nie mówią,to może powiesz o jakież to konfrontacje statystyk chodzi?
A jakie chcesz :) Możliwości jest sporo. Np. konfrontacja % zarabiających na fx z trzymającymi się zasad systemu, albo odwrotnie.
Nie bardzo wiem jak to można powiązać,bo ta ankieta nie mówi Ci w żaden sposób jak taka gra na czuja się kończy.

Oczywiście można się bawić w sposób:
'Skoro "95%" traci,to odpowiedź w ankiecie,w której jest najwięcej głosów może przemawiać właśnie za nimi'.
Jednak może się okazać że na naszym forum 99% traci,albo że osoby zarabiające w ogóle nie zabierają głosu w takiej ankiecie,itd itp.
Może gdyby były opcję:
"od roku jestem na ładnym plusie-czasami gram na czuja"
"od roku jestem na sporym minusie-nie mam systemu"
To co nie co by to pozwoliło powiedzieć.

Jednak gra na czuja,PODEJRZEWAM że może się brać głównie z tego że mamy niedopracowany system.Dla mnie "czuj" to pewne przypomnienie sobie danego setupu,skojarzenie jak takie coś się kończy.Jeżeli kończy się to "zazwyczaj" na + to warto o tym wspomnieć "w swoim systemie",jak na minus to omijać szerokim łukiem.
Oczywiście można nie mieć w ogóle testów,to taka gra cała jest jak gdyby na czuja,i z małym SL,bądź ryzykiem można próbować .

W każdym bądź razie jeżeli coś ciekawego skleisz z tego to pochwal się,może zrozumiem sens-nie mówię tego złośliwie:)

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

Songo89K pisze:Nie bardzo wiem jak to można powiązać,bo ta ankieta nie mówi Ci w żaden sposób jak taka gra na czuja się kończy.
No to trudno. Nie sądzisz chyba, że będę wygłaszał tu niewiadomo jakie laboraty na temat zwykłej, prostej ankiety i wykazywał jakis ukryty sens? :) Uważasz, ze ankieta jest bez sensu, masz prawo. Z drugiej strony czego się spodziewałeś po internetowym forum? Przecież każdy wie, że to tylko net a podchodzisz do tego jak conajmniej do referendum :) Wiadomo, ze ludzie nie muszą wcale pisać prawdy itd.
Założenie moje było takie, żeby dowiedzieć się czy ludzie trzymają się schematu czy nie.Wychodzi, że niewielu. A jak to inni sobie zinterpretują to już ich sprawa. Skoro nie widzisz w tym sensu albo ankieta wg Ciebie jest źle sformułowana, albo też nic z niej nie wynika to napisz poprostu lepszą.
:)

Awatar użytkownika
go4x_e-rzecznik
Bywalec
Bywalec

czujesz to :)

Nieprzeczytany post autor: go4x_e-rzecznik »

Wielu graczy tak ma, że w momencie dużych emocji ich strategia jaką przyjęli. Jaką chcieli stosować odchodzi w zapomnienie i poddają się chwilowemu impulsowi.

Może słusznym wnioskiem będzie stwierdzenie, że nie ważne czy grasz na czuja, czy analizujesz. Ważne by Twoje transakcje generowały zyski :!:

Warto w gąszczu "czuja" zwiększyć swoją wiedzę wybierając się na jakieś szkolenie, czy WEBINARIA. Takie fora jak te również są doskonałym miejscem, by zdobywać wiedzę jak i się nią dzielić.
GO4X to marka należąca do Domu Maklerskiego TMS Brokers. Dzięki GO4X już teraz możesz stać się stuprocentowym Inwestorem na globalnym rynku walutowym.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

sp2ews pisze:(...)to napisz poprostu lepszą.
:)
Pisałem to z ciekawości,a Ty od razu się burzysz,spokojnie.
Napisałeś wcześniej:
"Chodzi o skonfrontowanie pewnych statystyk. A kombinacje i wypływające z nich wnioski niech już sobie każdy wyciąga sam."
Podejrzewałem,że faktycznie coś konkretnego masz zamiar z tego wyciągnąć a ja jestem chwilowo zaślepiony ,no ale teraz rozumiem.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

No więc...

aaaa, naszedł mnie błysk: nic nie napiszę. :wink:
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Może i gra intuicyjna ma sens ale tylko w przypadku posiadania długoletniego "twardego" doświadczenia.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Czy grą na czuja jest to, że mam sygnał od systemu, że powinienem wejść ale jednak nie wchodzę, bo uznaję, że coś jest nie tak? Albo to, że nie do końca jest spełnione kryterium mojego wejścia a jednak wszystko wskazuje na to, że pójdzie tam gdzie powinno i wchodzę to też jest gra na czuja? Bo dla jednego to może być grą na czuja a dla drugiego patrzenie na czysty wykres i wejście bo tak mu komuś się wydaje.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

Esco pisze:Może i gra intuicyjna ma sens ale tylko w przypadku posiadania długoletniego "twardego" doświadczenia.
czym więcej systemów się opanowało tym zwiększa się wachlarz możliwości
czym więcej możliwości tym czasami większy mętlik
zwłaszcza jak ktoś stosuje: tnij straty szybka i pozwól zyska rosnąć
po tysiącach godzin spędzonych przed wykresami nabiera się jakiejś intuicji
ja osobiście staram sie jej nie słuchać w czasie wejścia w rynek ale w czasie zarządzania pozycja jak najbardziej
ale w PA to proste - nie ma oporu nie wchodzisz
tutaj każdy przypadek należy osobno rozpatrywać
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

go4x_e-rzecznik pisze: Może słusznym wnioskiem będzie stwierdzenie, że nie ważne czy grasz na czuja, czy analizujesz. Ważne by Twoje transakcje generowały zyski Exclamation
taa.. brokerowi..
go4x_e-rzecznik pisze: Warto w gąszczu "czuja" zwiększyć swoją wiedzę wybierając się na jakieś szkolenie, czy WEBINARIA.

Ale tą wiedzę, w większości o kant d. można oprzeć..

Żeby było jasno.. ja tu jestem rzecznik..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ