Gra "na czuja"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Jak często otwierasz pozycję pomijając założenia systemu ("na czuja")?

nigdy - stosuję się w 100% do założeń systemu
33
20%
rzadko ale są od czasu do czasu takie momenty, że wchodzę "na czuja"
65
40%
często
36
22%
zawsze - nie potrzebuję systemu/"czuj" to mój system/ wolę polegać na swojej intuicji/ inny powód.
27
17%

Liczba głosów: 161

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

sp2ews pisze:Jak narazie zagłosowało tylko 46 osób
statystyka i proporcjonalność zrobi swoje :) zauważ że jak robią sondaże to potrzebują tylko 1000 osób a wyniki są bardzo zbliżone do 50% polski ;)

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Gorzej jak ta "piątka" zarabiających nie weźmie udziału w ankiecie.A nawet gdyby...
...skąd będziesz wiedział czy grasz tak jak Ci co wygrywają,czy jak Ci co grają ciągle na demo,bądź Ci co ciągle tracą?

Właśnie dlatego ankiety tego typu są g warte.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Songo89K a liczyłeś na jakieś konkretne wyniki z ankiety które wskażą tobie właściwą drogę ? :) tak czy siak podejrzewam że w tych przysłowiowych 5% zarabiających jeden gra na czyja, drugi gra w 100% z systemem a trzeci jeszcze inaczej :)

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

Ink. pisze:Nie nazwał bym tego intuicją. To coś co słowo "błysk" określa najlepiej.
Moim zdaniem to zawiera sie w intuicji - choc to zalezy jak kto co zdefiniuje.

Bralem kiedys udzial w badaniu naukowym dotyczacym nieswiadomego uczenia. W czasie badanie tak naprawde nie wiedzialem czego ono dotyczy. W badaniu nalezalo przewidywac podoge na podstawie kart (tak, wiem - narazie brzmi to bardzo glupio ;)
Osobie badanej na monitorze wyswietlala sie karta z kilkoma roznymi figurami geometrycznymi (pare kwadratow, trojkotow i /lub kolek) i nalezalo kliknac, czy bedzie slonce czy deszcz. Potem od razu otrzymywalo sie informacje, czy odpowiedz byla poprawna. I potem z now i tak dalej i tak dalej. I chodzilo o to, zeby przewidywac jak najlepiej.
Jednak kombinacji tych figur bylo sporo, i wyswietlaly dosc szybko i na krotko (co2-3 sekundy na jakies pol sekundy), wiec trudno bylo to ogarnac rozumem. Ale jakos w koncu zapamietalm jedna konkretna kombinacje figur i wiedzialem, ze to znaczy, ze bedzie slonce. I wielkie bylo moje zdziwienie, jak okazalo sie, ze przy nastepnym wyswietleniu ta sam kombinacja mowila ze deszcz. Bylem przekonany, ze badacze maja blad w programie ;) Okazalo sie jednak, ze poszczegolne kombinacje figur na kartach tylko z pewnym prawdopodobienstwem okreslaly pogode (podajrze 80%). Wiec jak sie nie wiedzialo o co chodzi, to na rozum to juz zupelnie nie szlo tego ogarnac w 10 minutowym badaniu. W kazdym razie okazuje sie, zdrowi ludzie (w tym ja ;) ) podsiwadomie wylapuja te reguly i po paru minutach dobijaja prawie do tych 80% skutecznosci przewidywania pogody. :shock:
I to nie jest jakies swieze odkrycie. Ja w tym badaniu bralem udzial jako kontrola, bo wlasciwe badanie dotyczylo osob z uszkodzeniami mozgu po udarach (bo przy uszkodzeniu niektorych obszarow mozgu, takie uczenie moze byc uposledzone).

Tak wiec czasem wiemy wiecej niz wiemy, ze wiemy ;)

Ink. pisze:teraz pytanie:

Czy lud ściemniał w ankiecie?
Mysle, ze probka ktora udzielila odpowiedzi w ankiecie nie jest reperezentaywna probka.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

sp2ews pisze:
Ink. pisze:Zastanawia mnie jedno, 73% osób gra tylko systemem albo lekko go nagina, czyli zdecydowana większość, natomiast jak wszyscy wiemy zdecydowana większość traci ;)

teraz pytanie:

Czy wszystkiemu winne są systemy?
Czy wygrywają ci co mają dobrego czuja ? :p
Jak narazie zagłosowało tylko 46 osób, nie jest więc to wystarczająco reprezentatywna grupa... Mimo to jednak coś już w tym temacie widać.
Twoje pytania są dobrze postawione, warto się nad tym zastanowić.

Widać też, ze tylko 30% ankietowanych ufa do końca systemowi, 70% mimo wszystko albo nie ufa systemowi wcale albo przynajmniej nagina jego założenia - to też trzeba wziąć pod uwagę.

Ciekawe jaki jest odsetek wygrywających w obu grupach? :)
Nie wiem, czy to polega na ufaniu systemowi. Błysk traktować się powinno poza systemem i go do systemu nie mieszać. Jak stosuje system, to mu ufam, nie ufam technice. Jeżeli wyniki mi nie pasują do założeń systemu, sprawdzam, czy nie zawiodła technika. W wielu wypadkach tak jest. Zagrania "na błysk" powinny być oddzielone od systemu i grane na innym koncie, czy nawet na innej platformie.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Zagrania na czuja zdarzają mi się bardzo rzadko obecnie. Walczę usilnie z czymś takim choć niestety nie zawsze uda się nad tym zapanować. Najlepszy sposób na walkę z tym to zapisywać sobie powód otworzenia pozycji. Prowadzę od lat zapiski w exelu odnośnie każdej pozycji : po ile wejście/ wyjście , data wynik, nazwa instrumentu. Półtora roku temu dodałem nową rubrykę : "powód otwarcia pozycji".
Od tamtej pory zaledwie 2 razy wszedłem niezgodnie z systemem. Pierwszy raz wszedłem na czuja jak to zwykle z nawyku świeżo po dodaniu rubryki odnośnie powodu wejścia i wtedy od razu pojąłem błąd . Nie wiedziałem co napisać w rubryce.
Od tamtej pory jak tylko "czuję", że warto zająć pozycję choć system nic takiego nie wskazuje to zaczynam od zastanowienia się co wpisać w rubrykę i od razu przechodzi mi chęć grania na wyczutkę. Polecam tą metodę każdemu . Na mnie zadziałała idealnie :lol:
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

Songo89K pisze:Gorzej jak ta "piątka" zarabiających nie weźmie udziału w ankiecie.A nawet gdyby...
...skąd będziesz wiedział czy grasz tak jak Ci co wygrywają,czy jak Ci co grają ciągle na demo,bądź Ci co ciągle tracą?
Tu nie chodzi o to a przynajmniej mi, żeby układać się pod wyniki ankiety i grać jak mniejszość czy większość. Chodzi o skonfrontowanie pewnych statystyk. A kombinacje i wypływające z nich wnioski niech już sobie każdy wyciąga sam. Oczywiście zapraszam do dzielenia się swoimi przemyśleniami.
Songo89K pisze:Właśnie dlatego ankiety tego typu są g warte
Masz prawo tak uważać :) Masz też prawo nie brać w niej udziału. Ja uważam, że mimo wszystko jest coś warta bo pozwala choć w pewnym stopniu przybliżyć stosunek graczy do zajmowania pozycji. Zakładając, że odpowiadają zgodnie z prawdą.
Ink. pisze:tak czy siak podejrzewam że w tych przysłowiowych 5% zarabiających jeden gra na czyja, drugi gra w 100% z systemem a trzeci jeszcze inaczej
To też niewykluczone. Ale skoro tak to jakie waszym zdaniem czynniki są najważniejsze? system, intuicja/błysk, doświadczenie czy może jeszcze coś? Gdybyście mieli postopniować, które byłoby pierwsze a które ostatnie?
batman pisze:Mysle, ze probka ktora udzielila odpowiedzi w ankiecie nie jest reperezentaywna probka.
No ja też poczekałbym jeszcze trochę.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Taka jedna uwaga.:) Mnie uczono, że jeżeli chcemy się czegoś dowiedzieć od ludzi, np. za pomocą ankiet, generalnie nie powinno się zadawać pytań wprost.:)
Część ludzi może po prostu nie chcieć się przyznać że łamie zasady i dobry ankieter powinien również takie osoby wychwycić.;) Dobra ankieta powinna być taka pozornie bez sensu, że nie wiadomo o co chodzi, przez co większość odpowiada szczerze, bo nie rozumie jaki jest cel ankiety.;)

Z drugiej strony, hmm, tylko 30% gra zgodnie z systemem. Mało, tym bardziej że w tej grupie są na pewno osoby, które "chcą a nie mogą", tylko nie potrafią się do tego przyznać.;)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

kingsize4
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kingsize4 »

Ink. pisze:Zastanawia mnie jedno, 73% osób gra tylko systemem albo lekko go nagina, czyli zdecydowana większość, natomiast jak wszyscy wiemy zdecydowana większość traci ;)

teraz pytanie:

Czy wszystkiemu winne są systemy?
Czy wygrywają ci co mają dobrego czuja ? :p
Ink, czytałeś Drogę Żółwia? Tam wszyscy dostali gotowy system i mieli się go ściśle trzymać, a rozrzut wyników był ogromny z powodu braku dyscypliny poszczególnych traderów. A wszyscy trzymali się systemu ;)

Czy Ci grający systemem mają zyskowne systemy?

Co też traktujemy jako system? Zbiór ogólnych zasad czy bardzo ścisłe zasady? Czy jak dostanę czyjś system w 10 punktach, będzie dla mnie jasne jak wół, co i kiedy mam robić?

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

jasonbourne dzięki za radę, następnym razem ankieta będzie nie do rozszyfrowania :)
kingsize4 pisze:Ink, czytałeś Drogę Żółwia? Tam wszyscy dostali gotowy system i mieli się go ściśle trzymać, a rozrzut wyników był ogromny z powodu braku dyscypliny poszczególnych traderów. A wszyscy trzymali się systemu
Czyli jednak wina może leżeć w nietrzymaniu się założeń systemu a każde odstępstwo może oddalać od wygranej, pod warunkiem, że jest to dobry system.
Niestety wszystko zależy od systemu. W sumie trzeba by zmusić wszystkich by grali jednym systemem i dopiero wtedy zmierzyć wyniki :)

Ale powtórzę jeszcze raz, niech każdy wyciąga własne wnioski

ODPOWIEDZ