Ink. pisze:Nie nazwał bym tego intuicją. To coś co słowo "błysk" określa najlepiej.
Moim zdaniem to zawiera sie w intuicji - choc to zalezy jak kto co zdefiniuje.
Bralem kiedys udzial w badaniu naukowym dotyczacym nieswiadomego uczenia. W czasie badanie tak naprawde nie wiedzialem czego ono dotyczy. W badaniu nalezalo przewidywac podoge na podstawie kart (tak, wiem - narazie brzmi to bardzo glupio
Osobie badanej na monitorze wyswietlala sie karta z kilkoma roznymi figurami geometrycznymi (pare kwadratow, trojkotow i /lub kolek) i nalezalo kliknac, czy bedzie slonce czy deszcz. Potem od razu otrzymywalo sie informacje, czy odpowiedz byla poprawna. I potem z now i tak dalej i tak dalej. I chodzilo o to, zeby przewidywac jak najlepiej.
Jednak kombinacji tych figur bylo sporo, i wyswietlaly dosc szybko i na krotko (co2-3 sekundy na jakies pol sekundy), wiec trudno bylo to ogarnac rozumem. Ale jakos w koncu zapamietalm jedna konkretna kombinacje figur i wiedzialem, ze to znaczy, ze bedzie slonce. I wielkie bylo moje zdziwienie, jak okazalo sie, ze przy nastepnym wyswietleniu ta sam kombinacja mowila ze deszcz. Bylem przekonany, ze badacze maja blad w programie

Okazalo sie jednak, ze poszczegolne kombinacje figur na kartach tylko z pewnym prawdopodobienstwem okreslaly pogode (podajrze 80%). Wiec jak sie nie wiedzialo o co chodzi, to na rozum to juz zupelnie nie szlo tego ogarnac w 10 minutowym badaniu. W kazdym razie okazuje sie, zdrowi ludzie (w tym ja

) podsiwadomie wylapuja te reguly i po paru minutach dobijaja prawie do tych 80% skutecznosci przewidywania pogody.
I to nie jest jakies swieze odkrycie. Ja w tym badaniu bralem udzial jako kontrola, bo wlasciwe badanie dotyczylo osob z uszkodzeniami mozgu po udarach (bo przy uszkodzeniu niektorych obszarow mozgu, takie uczenie moze byc uposledzone).
Tak wiec czasem wiemy wiecej niz wiemy, ze wiemy
Ink. pisze:teraz pytanie:
Czy lud ściemniał w ankiecie?
Mysle, ze probka ktora udzielila odpowiedzi w ankiecie nie jest reperezentaywna probka.