Gra "na czuja"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Jak często otwierasz pozycję pomijając założenia systemu ("na czuja")?

nigdy - stosuję się w 100% do założeń systemu
33
20%
rzadko ale są od czasu do czasu takie momenty, że wchodzę "na czuja"
65
40%
często
36
22%
zawsze - nie potrzebuję systemu/"czuj" to mój system/ wolę polegać na swojej intuicji/ inny powód.
27
17%

Liczba głosów: 161

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

reptile pisze:Żeby było jasno.. ja tu jestem rzecznik..
Jasno jest przecież :D
http://www.grapheine.com/bombaytv/pub-e ... a2b4f.html
http://www.grapheine.com/bombaytv/movie ... a940f.html

Dodano po 17 minutach:
Midas pisze:wszystko wskazuje
"Będzież twa dusza zrozumiana?
Kłamstwem jest myśl wypowiedziana"
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
kasiasta
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kasiasta »

[quote="reptile"]Ale tą wiedzę, w większości o kant d. można oprzeć../quote]

Ale mówisz ogólnie o szkoleniach czy tylko o tych bezpłatnych? bo ja spotkałam wiele pozytywnych opinii także o darmowych szkoleniach. To chyba też zależy od zakresu wiedzy jaki nas interesuje, inna jest tematyka dla początkujących, inna dla zaawansowanych.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

A mi sie wydaję że gra na czuja to jeden z łatwiejszych sposobów na zarobienie mamony, ostatni raport XTB o kontach zarabiających i ich statystyki jasno wskazywało że było to albo szczęście albo "czuj" gra bez SL blisko 100% skuteczności, ja w tej chwili gram metodą na czuja i mam w chwili obecnej po długim czasie gry około 85-100% skuteczności m-c w m-c, dlaczego tak? bo większość systemów każe łapać gorki dolki z SL 5 czy 10 pipek, świetnie, low risk high reword, tylko ile tych rewordow będzie? a ile będzie gdy lekko będziemy naginać zasady ? :) pewnie mniej niż 50%, dla mnie to jest bardzo dziwne dlaczego na rynku gdzie możliwości są 2 skuteczność 30% 40% czy 50% uznaje sie za sukces i świetny system... to tak jak bym uznał za sukces że w orzel reszka mam 50% reszek ... banał ale taka jest prawda, drugi banał, MM 1% hmm, FX to inwestycje czy gra? bo jeśli gra to rozumiem że grając w kasynie również stawiamy zawsze tą samą kwote aby wygrać tą sama kwote lub troszkę wiecej, śmieszne, każdy szanujący sie inwestor powie że mając 1 mln zł nie kupi 5 spółek po 200k tylko zdywersyfikuje potrfel tak aby te z większym ryzykie mmialy mniejszy udział w potrfelu, tak samo i tu, miejsce wejscia miejscu nie rowne, trend trendowi nie równy, pewność pewności nie rowna, dlaczego więc ryzykujemy wszędzie tyle samo? bezsens, tyle jesli chodzi o magiczne systemy :) Co rozumiem przez gre na czuja? rozumiem to jako inwestowanie, mam określiny jasno trend, widze perspektywy rozwoju tego trendu w najbliższym czasie, wchodzę z jego kierunkiem, czasem SL 10 czasem SL 50 czasem SL 100, nie ma identycznych sytuacji na takim rynku, trzeba sie do niego dostosować a nie probowac dostosowac rynek do siebie, wejscia?, na czuja, wchodze gdzie widze najlepszą cene na dany moment, oczywiście można sie czymś tam podpierać PA AT itp ktoś zaraz powie małe RR, low reward high risk, hmm nikt nie wiem jakie jest RR, RR ma sens jedynie gdy liczymy go na historii, co z tego że mam RR=10 na trejd jak uda mi sie to zaliczyć raz na 30 trejdów, ale gdy analizuje 100 trejdów i mam średni zysk i średnią strate to już widze średni RR i to jest RR, w pojedyńczym trejdzie nie ma najmniejszego znaczenia, risk reward? hmm. moim zdaniem rosk zmiany trendu jest właśnie low, a high że ten trend będzie kontynuowany, co nam daje low risk high reward :)

Dziekuje :)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Ink.
Ewidentnie masz strategię. Założę, się, że jakiśtam system też jest, jakby Ci się dokładniej przyjrzeć :P. Po prostu albo go nie znasz, albo nie wiesz, że go stosujesz, albo nie chcesz się do tego przyznać :-).

Wiesz, że rynek działa w taki, a nie inny sposób i że robiąc A prawdopodobnie osiągniesz B. To jest właśnie system :).

A że odkryłeś go "na czuja", a nie matematycznymi wyliczeniami, czy może siedząc godzinami przed wykresem zauważyłeś te prawidłowości - to nie ma znaczenia dla faktu, że stworzyłeś sobie system. ;) :P

Kłaniam się.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Stforex idąc twoim tropem czuj to rzucanie zleceniami losowo, moim zdaniem czuj to wejscie na rynek ale po danej cenie ktorą uznaje najlepszą w danym momencie, a nie czekanie na wejscie co do pipa na cenia xxx, a to jak on mi przyszedl do glowy jest proste, doświadczenie, a matematyke robiłem na historii swoich zleceń :) zasady mam z grubsza ogarnięte ale nie nazwal bym to systemem a bardziej planem dzialania lub strategią inwestycyjną ;)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Ink. pisze:Dziekuje
Jak by Ci to wytłumaczyć... Tu nie chodzi o to, żeby zarobić w parę miesięcy 100% tylko żeby jak najmniej stracić w ciągu całego życia. Tyle razy fachowcy Ci tłumaczyli, że to nie jest gra dwóch wyników tak jak rzut monetą a Ty dalej swoje. Zdajesz sobie sprawę, że Twoja teoria wyklucza istnienie czasu i pieniędzy? Zamiast analizować i ulepszać swoje postępowanie Ty starasz się je uzasadnić. Wiesz ile przez to forum przewinęło się już osób, którym się wydawało że wszystko wiedzą a za rok-dwa mieli puste konto?
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

matka pisze:fachowcy
Eee... Czyli kto? :) jest to niestety gra 2 wyników tak jak w orle i reszcze ale w fx jest jeszcze oś czasu, czyli cena może byc albo wyżej albo niżej od ceny w czasie X , ty możesz mi tu pisać o fachowcach, ekspertach, guru , mistrzach itp ja wiem swoje, widzę jak to działało przez ładny kawał czasu , czy to konsola czy to trend czy kosmos, a kombinowanie, słuchanie ślepo teoretykow jest moim zdaniem błędne i tyle, jest to moje zdanie i nikogo przekonać nie muszę, a ty matka hmm.. powiem tak, ludzie lubią słuchać fachowców z wielkimi oczkami dodając " fascynujące, ale pan mądry" niestety ja jak chce poderwać dziewczynę nie słucham fachowców w tej sprawie ani nie czytam poradników tylko idę i to robię ucząc sie na błędach , chce sie nauczyć jeździć na rowerze to wsiadam i jadę a nie czytam poradniki fachowców " jak jeździć zeby sie nie przewrócić " większość a nawet wszystko co osiągnąłem w życiu zawdzięczam sobie , ciężkiej pracy i mnóstwem błędów które popełnilem a nie fachowca, więc jedyne co mogę dodać na temat Twojej wypowiedzi to :

Pfff.... Głupoty gadasz :509:

Dodano po 4 minutach:
matka pisze: Jak by Ci to wytłumaczyć... Tu nie chodzi o to, żeby zarobić w parę miesięcy 100% tylko żeby jak najmniej stracić w ciągu całego życia.

buhahahaha, sorki ale nie wytrzymalem :D jesli wkładasz pieniądze z myślą zeby tylko ich nie stracić lub zeby stracić jak najmniej w ciagu całego życia to odnoszę wrażenie ze permanentna strata nie jest tobie obca :) W Fx chodzi tylko i wyłącznie o to zeby zarobić jak najwiecej w ciagu całego życia

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

kasiasta pisze:Ale mówisz ogólnie o szkoleniach czy tylko o tych bezpłatnych? bo ja spotkałam wiele pozytywnych opinii także o darmowych szkoleniach. To chyba też zależy od zakresu wiedzy jaki nas interesuje, inna jest tematyka dla początkujących, inna dla zaawansowanych.
No jak ktos cie wyszkoli na fibo,srednie,rsi.. to jest jak na czuja :D

matka no brakowało mi tego naszego forexowego kina
Ink. pisze:FX to inwestycje czy gra? bo jeśli
Ty logik.. wchodzisz w gra rynkową.. czy jestes detal firma big fish.. bo kazdy chce 2go po cichu i dyskretnie najelpij wydymac.. mozesz to nazywac gra dymaniem.. biznesem zarabianiem.. nawet na czuja ale zarabiaj.
Ink. tak se mysle ze gdyby ci mama nie pokazala ze trzeba w dol to bys w gore siusial :oops:
Ciekawe kiedy bys odkryl ze to blad.. :lol:

Bym wpadał czesciej.. ale jakos mi sie nie chce kreatywnie.. a i widze nic ciekawego od pol roku.. demotywujace

Jak pozyszjesz na fx z 5lat i zrobisz maksimum bledow i dalej sie nei nauczysz to uznasz w koncu ze uczenie sie na swoich bledach nie mialo sensu..
No ale podrywajc dziewczyne w koncu mozesz sie nauczyc.. co to za choroba dawac porownania z d. wziete..

Ehm.. ledwo zbiedze ten psot..

jak ktos chce na czuja niech otworzy OB z matrixem.. ninja itp..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

reptile za cholerę nie potrafię zrozumieć twojego postu, niby po polsku ale językiem yody :)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Uzytkownik Reptile już tak ma.

Prawdziwi geniusze zazwyczaj wyprzedzają epokę o kilkadziesiąt lat. :lol:

Myślę ze chodzi mu o to że gdybyśmy nie uczyli się od innych to pewnie do tej pory siedzielibyśmy w jaskiniach co kilka pokoleń na nowo wynajdując ogień i koło.

ODPOWIEDZ