A mi sie wydaję że gra na czuja to jeden z łatwiejszych sposobów na zarobienie mamony, ostatni raport XTB o kontach zarabiających i ich statystyki jasno wskazywało że było to albo szczęście albo "czuj" gra bez SL blisko 100% skuteczności, ja w tej chwili gram metodą na czuja i mam w chwili obecnej po długim czasie gry około 85-100% skuteczności m-c w m-c, dlaczego tak? bo większość systemów każe łapać gorki dolki z SL 5 czy 10 pipek, świetnie, low risk high reword, tylko ile tych rewordow będzie? a ile będzie gdy lekko będziemy naginać zasady ?

pewnie mniej niż 50%, dla mnie to jest bardzo dziwne dlaczego na rynku gdzie możliwości są 2 skuteczność 30% 40% czy 50% uznaje sie za sukces i świetny system... to tak jak bym uznał za sukces że w orzel reszka mam 50% reszek ... banał ale taka jest prawda, drugi banał, MM 1% hmm, FX to inwestycje czy gra? bo jeśli gra to rozumiem że grając w kasynie również stawiamy zawsze tą samą kwote aby wygrać tą sama kwote lub troszkę wiecej, śmieszne, każdy szanujący sie inwestor powie że mając 1 mln zł nie kupi 5 spółek po 200k tylko zdywersyfikuje potrfel tak aby te z większym ryzykie mmialy mniejszy udział w potrfelu, tak samo i tu, miejsce wejscia miejscu nie rowne, trend trendowi nie równy, pewność pewności nie rowna, dlaczego więc ryzykujemy wszędzie tyle samo? bezsens, tyle jesli chodzi o magiczne systemy

Co rozumiem przez gre na czuja? rozumiem to jako inwestowanie, mam określiny jasno trend, widze perspektywy rozwoju tego trendu w najbliższym czasie, wchodzę z jego kierunkiem, czasem SL 10 czasem SL 50 czasem SL 100, nie ma identycznych sytuacji na takim rynku, trzeba sie do niego dostosować a nie probowac dostosowac rynek do siebie, wejscia?, na czuja, wchodze gdzie widze najlepszą cene na dany moment, oczywiście można sie czymś tam podpierać PA AT itp ktoś zaraz powie małe RR, low reward high risk, hmm nikt nie wiem jakie jest RR, RR ma sens jedynie gdy liczymy go na historii, co z tego że mam RR=10 na trejd jak uda mi sie to zaliczyć raz na 30 trejdów, ale gdy analizuje 100 trejdów i mam średni zysk i średnią strate to już widze średni RR i to jest RR, w pojedyńczym trejdzie nie ma najmniejszego znaczenia, risk reward? hmm. moim zdaniem rosk zmiany trendu jest właśnie low, a high że ten trend będzie kontynuowany, co nam daje low risk high reward
Dziekuje