Gra "na czuja"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Jak często otwierasz pozycję pomijając założenia systemu ("na czuja")?

nigdy - stosuję się w 100% do założeń systemu
33
20%
rzadko ale są od czasu do czasu takie momenty, że wchodzę "na czuja"
65
40%
często
36
22%
zawsze - nie potrzebuję systemu/"czuj" to mój system/ wolę polegać na swojej intuicji/ inny powód.
27
17%

Liczba głosów: 161

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

matka pisze:
Ink. pisze:matka A jakie są inne? skoro jest ich mnustwo to powiedz mi chodziaż 5 innych możliwość niż TP SL
Jeśli dobrze rozumiem, to pytasz o inne możliwości zamykania transakcji niż sztywne TP/SL? Jest ich masa, są np. strategie które zamykają z końcem sesji lub takie gdzie TP/SL są uzależnione od innych czynników (dynamiczne - niekoniecznie możliwe do wyznaczenia jako konkretna liczba na początku, ale określone jako warunek), w wypadku strategi portfelowych sprawa wygląda jeszcze inaczej.
Mi chodzi o coś innego. Biorąc pod uwagę, że możesz wejść różną stawką i wyjść na wiele różnych sposobów, możliwości dla pojedynczego tradu może być nieskończenie wiele a nie dwie. Np. możesz wejść lotem z SL=100 TP=20 i to jest zupełnie co innego niż SL=20 TP=100, nawet jeśli kierunek jest ten sam. Gdyby przyjąć, że możliwości są tylko dwie, trzeba by wyeliminować czas (lub warunek wyjścia) i stawkę czyli pieniądze, bo skoro zakładasz że możemy tylko wejść w rynek (albo w górę albo w dół) to równocześnie zakładasz, że nigdy nie wyjdziemy. Gdy jednak przyjmiesz, że jakoś tam wychodzić będziemy, to musisz równocześnie się zgodzić, że możliwości robi się całkiem sporo, do tego dochodzi stawka... uff... ;) Przecież to są absolutne podstawy, nie ma jakiegoś ebooka o tym? ;)

Dodano po 2 minutach:
Ink. pisze:Robione było na podstawie jakiegoś skryptu który badal to na historii z chyba roku na tym forum nawet
Ten skrypt zdaje się generował "mało losowe" liczby.
Ale jeżeli on ma stały TP i SL ,i nie zamyka częściowo,tylko czeka,ewentualnie przestawia na BE,to tych kombinacji nie ma aż tak dużo.Do tego grając tą samą stawką wychodzi na to że pierwszy i drugi punkt go nie dotyczy.
A skoro jest to aż tak potrzebne,to dlaczego zarabia?
Czas odpada jak napisał nie ma znaczenia dla niego czy to będzie za godzine czy za 10 godzin.A w końcu zaliczy albo TP i SL.
A skoro przynosi mu to profity to po co aż tak kombinować?

Odnoszę wrażenie,Matka że siedząc w tych wszystkich EA,skryptach itd,strasznie komplikujesz to wszystko.
No i szkoda,że możesz dać więcej,a jednak nie dałeś mu żadnej.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Songo89K pisze:No i szkoda,że możesz dać więcej,a jednak nie dałeś mu żadnej.
No racja, nie fair. Ale wybacz, jeśli rozmawiamy o czymś zupełnie innym i nagle zupełnie bez związku ktoś mnie wzywa do tablicy, żebym dostarczał przykładów co się może stać innego jeśli mamy sztywny TP/SL, to ja się czuje na siłach. Tym bardziej, że przykłady zdaje się nie miały brać pod uwagę dodatkowych warunków, które zaraz by się pojawiły gdybym coś napisał.
Nie rozumiem co masz na myśli, że przy małym sztywnym TP/SL czas odpada. Przecież to właśnie na osi czasu idzie cała rozgrywka, od czasu zależy co będzie pierwsze. Od konkretnych wartości zależy też czy ten czas będzie większy czy mniejszy a kombinacji jest masa, nawet nie biorąc pod uwagę na jakim okresie czasu test będzie wykonany. Przynosi profity w jakim czasie? Kilku miesięcy? No niby w miarę wiarygodny okres ale tylko biorąc pod uwagę, że w każdym tradzie wiemy dokładnie co robimy, potrafimy odpowiedzieć na każde pytanie dotyczące każdego tradu. Tylko wtedy możemy rozmawiać, że przetestowaliśmy jakiś konkretny sposób. Co z tego że mamy ładny statement za pół roku, skoro każdy trade ma taki margines decyzyjny, że tak naprawdę można powiedzieć że każdy jest losowy? Parafrazując, skoro przynosi profity, to po co kombinować, nawet jeśli zaraz będzie katastrofa.
No ale ustaliliśmy, że mamy tylko dwie możliwości, więc to znacznie nam sprawę upraszcza ;)

Dodano po 5 minutach:
Songo89K pisze:Odnoszę wrażenie,Matka że siedząc w tych wszystkich EA,skryptach itd,strasznie komplikujesz to wszystko.
Grając ręcznie czy na czuja, nie przejmując się nie tylko prawdopodobieństwem ale nawet czystą logiką, do tego zarabiając w jakimś tam losowo wybranym okresie, na losowo wybranych godzinach handlu, można odnieść takie wrażenie.

BTW. żeby nie było ;) Z ciekawości sam sobie taki eksperyment od grudnia do stycznia zrobiłem. Wiem na czym polega takie klikanie, pomimo że zrobiłem ładną stopę zwrotu, w życiu bym poważnych pieniędzy w ten sposób nie inwestował. To rosyjska ruletka ;)
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

matka pisze:No racja, nie fair. Ale wybacz, jeśli rozmawiamy o czymś zupełnie innym i nagle zupełnie bez związku ktoś mnie wzywa do tablicy, żebym dostarczał przykładów co się może stać innego jeśli mamy sztywny TP/SL, to ja się czuje na siłach. Tym bardziej, że przykłady zdaje się nie miały brać pod uwagę dodatkowych warunków, które zaraz by się pojawiły gdybym coś napisał.
Nie rozumiem co masz na myśli, że przy małym sztywnym TP/SL czas odpada. Przecież to właśnie na osi czasu idzie cała rozgrywka, od czasu zależy co będzie pierwsze. Od konkretnych wartości zależy też czy ten czas będzie większy czy mniejszy a kombinacji jest masa, nawet nie biorąc pod uwagę na jakim okresie czasu test będzie wykonany. Przynosi profity w jakim czasie? Kilku miesięcy? No niby w miarę wiarygodny okres ale tylko biorąc pod uwagę, że w każdym tradzie wiemy dokładnie co robimy, potrafimy odpowiedzieć na każde pytanie dotyczące każdego tradu. Tylko wtedy możemy rozmawiać, że przetestowaliśmy jakiś konkretny sposób.
Co ty gadasz? jaki czas? TP lub SL ewentualnie BE ale BE to też SL, albo obrałeś dobry kierunek albo nie, a ciebie tu ponosi fantazja z trzymaniem transakcji pare miesięcy ...

Nie pare miesięcy, to jest kwestia godziny do paru dni,

Byle z trendem mówi panu to coś ? ;) jesli trend będzie kontynuowany zaliczy TP jesli sie pomylilem a trend sie zmieni zalicze SL, filozofii w tym nie ma

Ktoś mądry kiedyś powiedzial mi :

Gdy dasz osobi mądrej problem do rozwiazanie to skupi sie na rozwiązaniu tego problemu, natomiast gdy dasz ten sam problem do rozwiązania osobie inteligentnej zacznie tak analizować sposoby rozwiązania problemu że zapomni o problemie :)

Zapomniałeś matka co jest twoim celem, celem jest TP, skupiasz nie na tym co sie dzieje w międzyczasie itp itd, a prawda jest taka że jesli zrobiłeś dobrą analize a na twojej drodze nie stoją jakieś ważne dane to wystarczy czekać na TP

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Odośnie tej masy możliwości-znowu piszesz a nie podajesz ich więcej a jeżeli TP i SL.

Powiedz mi,ustawiam SL 50 pips i TP 50 pips.
Od pół roku system generuje średnio 50% miesięcznie.
Po pół roku jet 300% konta.Nie ryzykuje więcej niż 2 % na trejd.O jakiej katastrofie mówisz.

On pisze że ma 2 możliwości "SL albo TP" z tego co zauważyłem jeszcze BE wchodzi w grę.Jakie znaczenie ma tutaj czas o którym piszesz.
Dla Ciebie coś moze być oczywiste,dla Nas nie i odwrotnie.

Chcę zrozumieć o co dokładnie Ci chodzi z tymi marginesem decyzyjnym.
Bo to jest tak,jakby Ink był piłkarzem,mówi Ci że jest w stanie trafić 9 na 10 razy w poprzeczke z 30 metrów.
Od 4-8-10 miesięcy jego średnia to 8-9 na 10.
A Ty się pojawiasz i mówisz"a wziąłeś pod uwagę wiatr?deszcz?ilość osób na boisku którzy Cię rozpraszają?obliczyłeś wzór który bierze pod uwagę z jaką siłą trzeba uderzyć,przedmiot o takiej wadzę żeby doleciała na X metrów ?

Podaj więcej możliwości co mu grozi i o jakiej katastrofie piszesz.

PS.Nie odbieraj tego jako atak,tylko dyskusję/ewentualnie nakierowanie ociemniałych:)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Songo89K pisze:Powiedz mi,ustawiam SL 50 pips i TP 50 pips.
Od pół roku system generuje średnio 50% miesięcznie.
Po pół roku jet 300% konta.Nie ryzykuje więcej niż 2 % na trejd.O jakiej katastrofie mówisz.
Wybacz ale właśnie o tej, która nadchodzi. Sztaby ludzi z nieograniczonym budżetem pracują dzień i noc, żeby mieć wyniki 100 razy gorsze od Twoich i nie zawsze się udaje. Nie twierdzę, że nie masz takiego potencjału żeby to przeskoczyć ale ja bym w to nie zainwestował. A szkoda bo po 2 latach z tysiąca złotych miałbym prawie 17 milionów ;) Zobacz jak często na stronach do publikacji statementów są te katastrofy.
Songo89K pisze:On pisze że ma 2 możliwości "SL albo TP" z tego co zauważyłem jeszcze BE wchodzi w grę.Jakie znaczenie ma tutaj czas o którym piszesz.
Dla Ciebie coś moze być oczywiste,dla Nas nie i odwrotnie.
Nie wiem... dla mnie to co jest pomiędzy otwarciem a zamknięciem transakcji to czas. Może się z czymś faktycznie zapędziłem ;)
Songo89K pisze:A Ty się pojawiasz i mówisz"a wziąłeś pod uwagę wiatr?deszcz?ilość osób na boisku którzy Cię rozpraszają?obliczyłeś wzór który bierze pod uwagę z jaką siłą trzeba uderzyć,przedmiot o takiej wadzę żeby doleciała na X metrów ?
Mniej więcej o to chodzi, dodałbym sprawdzenie obuwia i jak się zużywa, co było na śniadanie no i przede wszystkim dlaczego :D Lubię znać sytuację.
Ink. pisze:Nie pare miesięcy, to jest kwestia godziny do paru dni
Miałem na myśli historie transakcji z paru miesięcy. Jeśli zrobiłeś dobrą analizę i doczekałeś TP, to następnym razem chcesz zrobić taką samą analizę. To może być trudne gdy czynnikiem jest np. trend, bo coś takiego trudno zdefiniować. Dziękuję za docenienie inteligencji ale moja jest wyjątkowo niska ;)
Songo89K pisze:PS.Nie odbieraj tego jako atak,tylko dyskusję/ewentualnie nakierowanie ociemniałych:)
Wybacz, czasem mnie ponosi.

Dodano po 5 minutach:
Songo89K pisze:Odośnie tej masy możliwości-znowu piszesz a nie podajesz ich więcej a jeżeli TP i SL.
W tym temacie się już zgubiłem niestety, nie wiem o jakie przykłady komu chodzi. Przepraszam. Ja miałem na myśli np. takie kiedy broker nie realizuje nam tak jak chcieliśmy, zbankrutował albo był margin call, albo trzęsienie ziemi ;)
EDIT: miało być 5 więc jeszcze oczywiście najazd obcych, którego wykluczyć nie w sposób :twisted:
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2012, 14:14 przez matka, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

matka buy and hold, coś to mowi?
kup i siadaj na rączki coś mowi?
buy and forget coś mowi?

Każdy ma gdzieś co sie dzieje w międzyczasie ;)

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Matka,
Profesjonalne podejście jest ok,ale tak gdzie nie trzeba kombinować-nie kombinujmy.
Co do :
"broker nie realizuje nam tak jak chcieliśmy"
-zdarza się,ale ustawiiamy możliwy poślizg i jest ok.

"zbankrutował"
dlatego nikt nie ma zamiaru chyba mieć całej kasy u jednego broka.

Margin Call,trzęsienie
-u MM nie ma tego problemu,MC mu nie grozi jak gra max 5% i nie ma opcji by się tego nie trzymał.
Tzn każdemu grozi,ok.Ale dalej nie rozumiem tego ataku.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Songo89K pisze:Ale dalej nie rozumiem tego ataku.
Chyba zaczynam rozumieć, te "dwie możliwości" to TP albo SL? Faktycznie trudno się nie zgodzić. Mi chodziło o to, że wybór tych parametrów daje nam więcej możliwości. O tym rozmawiamy?
Obrazek

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Możliwości faktycznie jest ogrom,jak zamykasz częściowo pozycje,jak masz różne TP i SL,jak grasz różnymi lotami.

Jednak przy stałym locie,stałym TP i SL jest tak jak napisał Ink.
Albo mu wybija SL albo TP,nic innego go nie interesuje,czasem BE,ale wszystko to składa się w JEGO przypadku na całkiem dobrą stopę zwrotu-czy powinien sobie zawracać głowę jakimiś dodatkowymi obliczeniami?

No właśnie ja tego sensu nie widzę.Bankructwo i katastrofa może być w ECNie,MM Nas "chroni" ;)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Songo89K pisze:Albo mu wybija SL albo TP
Tak, przy stałej stawce jest to gra dwóch-trzech wyników. Możliwości ich generowania jest dużo. Ja z rozpędu pisałem o możliwościach nie wynikach ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ