Gra "na czuja"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Jak często otwierasz pozycję pomijając założenia systemu ("na czuja")?

nigdy - stosuję się w 100% do założeń systemu
33
20%
rzadko ale są od czasu do czasu takie momenty, że wchodzę "na czuja"
65
40%
często
36
22%
zawsze - nie potrzebuję systemu/"czuj" to mój system/ wolę polegać na swojej intuicji/ inny powód.
27
17%

Liczba głosów: 161

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Songo89K pisze:Mario,w jaki sposób jesteś w stanie stwierdzić że :
"12 pięciominutowych świeczek później pozycja jest nadal nie zamknięta i buja się w okolicach otwarcia. 10 pipsów to jest robota na max 5 świeczek w związku z tym spada prawdopodobieństwo zaliczenia TP, a rośnie zaliczenia SL"
.
Dość jasno to można stwierdzić na podstawie statystyk zmienności na danych interwalach.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Songo89K
Ano właśnie. Esco Ci odpowiedział wyczerpująco.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Ink. pisze:Może napisze inaczej, wyniki moga byc tylko 2
natomiast interpretacji i kombinacji może być milion
Ok ale po co dyskutować o tym etapie, kiedy możemy już tylko czekać, kiedy wszystko zostało przeanalizowane, obliczone, wprowadzone do komputera i nic nie możemy zrobić oprócz biernego czekania na TP lub SL? Poza tym dwa wyniki dotyczą tylko jednej transakcji, żeby rozmawiać o prawdziwym wyniku trzeba rozmawiać o wszystkich transakcjach łącznie.

Dodano po 2 minutach:
Songo89K pisze:Powiem szczerze,że już się gubię o co Ci chodzi.
Strasznie to wszystko komplikujesz.
Wiem że można podejść do tego znacznie prościej, dobrym przykładem są dane które podałeś. Ja tylko ostrzegam, że widziałem już masę niemal identycznych sytuacji i wszystkie skończyły się tak samo. Gdyby to było takie proste, już dawno wszyscy byli by miliarderami.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Komplikujecie sobie życie :) mam ładnie opisana historie około 200 trejdow na h4, czas transakcji waha sie od paru godzin do paru dni a nawet tygodnia, czas jest tu najmniej istotny, istotne jest zachowanie ceny od czasu jej otwarcia, nie interesuje mnie czy otworzyłem transakcje 2h temu czy 5h temu, czy 7 świeczek temu, to są dane zupełnie nieistotne, szczególnie jak wlaczysz wykres liniowy, ważne jest natomiast co cena robiła od czasu jej otwarcia, czy nie zanegowala analizy, czy ma predyspozycje iść wyżej czy trejd staje sie nie pewny, ale jeszcze nie spotkałem sie ze sposobem gry manualnej gdzie ktoś liczy świeczki , może jestem jeszcze młody i głupi ale to po prostu wydaje mi sie głupie , 7 świeczek czas zamykać ;) bezsens jakich mało, oczywiście pisząc EA może mieć to znaczenie bo automat może zamykać po X czasu czy po X swieczkach, natomiast człowiek tego raczej nie zrobi

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:czas jest tu najmniej istotny, istotne jest zachowanie ceny od czasu jej otwarcia
Chyba tutaj jest kolejne nieporozumienie. Czas, tak jak ilość możliwych wyników po zawarciu transakcji, jest nieistotny z wyjątkiem specyficznych strategii. Nie czepiajmy się już tego czasu i zapomnijmy o nim, mi chodziło wyłącznie o to, że pomiędzy zdarzeniem A a zdarzeniem B jest czas. Oczywiście jest też zmiana ceny, dużo bardziej istotna, ale to ona odbywa się w czasie a nie czas w zmianie :D
Może napisze na czym polega moja gra na czuja. Nie raz pisałem, że brak możliwości zautomatyzowania strategii jest niemal równoznaczny z brakiem strategii i praktycznie wyklucza możliwość oceny czy może być ona dochodowa. Dlatego zajmuję się wyłącznie automatami, trochę ich sprawdziłem i mam wrażenie, że niektóre z nich potrafię na czuja bez testów ocenić, czy pasują do mojej koncepcji zarabiania czy nie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

matka pisze:Nie raz pisałem, że brak możliwości zautomatyzowania strategii jest niemal równoznaczny z brakiem strategii
Za długo siedzisz w automatach, myślisz jak maszyna ;)

Myślałeś żeby zrobić sobie test Turinga ? ;)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:Myślałeś żeby zrobić sobie test Turinga ?
W jaki sposób? Oceniając na podstawie statementu czy gra maszyna czy człowiek?
Ink. pisze:Za długo siedzisz w automatach, myślisz jak maszyna
Myślałeś, żeby odnieść się bardziej bezpośrednio do moich argumentów? ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

matka zostawmy już ten temat :) kiedyś sie upierałeś że automaty lepiej odnajdują wzory itp, zbyt bardzo ufasz automatom moim zdaniem i tyle :) jesteś jak maszyna w matrixie ;)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Ink. pisze:matka zostawmy już ten temat :) kiedyś sie upierałeś że automaty lepiej odnajdują wzory itp, zbyt bardzo ufasz automatom moim zdaniem i tyle :) jesteś jak maszyna w matrixie ;)
Człowiek pewnie więcej ale już niekoniecznie lepiej.

Właśnie tego doświadczam. Siedzę ze słuchawkami na uszach słuchając radia i patrze na wykres szumu z mikrofonu leżącego na biurku - mam nieodparte wrażenie występowania rytmicznych wzorców zgodnych z muzyką która słyszę.

Zakładam się ze gdybym wyliczył wskaźnik korelacji miałby bardzo niska wartość.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Właśnie wydaje mi sie że lepiej, a skąd wiesz że ten szum to nie delikatny dźwięk z tych własnie słuchawek?, nie raz słyszałem muzyka kogos ze słuchawkami na uszach, mikrofon może coś takiego wyłapać,

Niestety ale sztuczna inteligencja, automaty itp w dzisiejszych czasach sa na poziomie karalucha po trepanacji mózgu, automat nie zobaczy czegoś czego najpierw człowiek nie kazał mu dostrzegać itp

ODPOWIEDZ