Z pamiętnika kłusownika

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: keeeper »

Po niezbyt udanym czwartku witamy z nadzieją nowy dzień. Nadzieją niezbyt wielka bo dziś stawka to tylko 1microlot wiec dużo strat nie odrobie. Ale za to zostawiony na noc eurodolar (L) zamknął sie na TP.

Kod: Zaznacz cały

Analitycy:

e/u - s, 3160-3220, s, test poziomu 3200, l 
jen - l, S, l, 80.5-82.4 
e-jen - s 
aud - l, test 1.042
gbp - l
EU - zastawione dwie pułapki: L na 3140 i S od góry na 3239

UJ - zakładam wzrosty, od 80.65 na wypadek korekty i 0d 81.22 jeśliby było bez

EJ - tu strzał z bliska przy cenie 106.4, eSka

AU - to co widze to wg mnie korekta w dół przed kolejnymi wzrostami, zastawiona L od 1.0365

EG - podobno maja byc dzis wzrosty (plota jest, że dzisiajsze dane z funcie mają być raczej słabsze), ustawiona L po korekcie w dół na 82.55
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

EU - zaczelo ladnie ale odbilo od opory na 1.32 i wycielo SL
UJ - trzymany z wczoraj ujek pokazal klase i przyniosl profit
EJ - tu rowniez zysk
AU - peszek, umiescilem pulapke kilka pipow ponizej korekty w dol i przegapilem ladny wzrost, na weekend zostawiam niezbyt udany trade - strzal z bliska kolo 17tej, teraz stoi juz w miejscu
EG - kolejny dzien w konsoli i kolejny SL, los tej pary jest juz przesądzony

Rezultat: 52 - 34 - 15 + 36 = 39pps, 13.83E

PS. Dzis przeszla mi przez glowe mysl coby podzielic handel na dwie tury - nocna i dzienna, pierwsza to bylby pary dolarowe: EU, AU, UJ a druga - nocna - jenowe: A/J i NZD/J. Po prostu zastawialbym pulapki na noc i rano sprawdzal co przyniosla sesja azjatycka. Chyba tego właśnie spróbuje w maju.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ketteo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ketteo »

Co mi się rzuca w oczy.
1) Jeśli oczekujesz czegoś oczywistego tak jak np odbicie od LT na h4 to nie jest sensowne granie z tak dużym s`lem.
2) Jeśli oczekujesz czegoś mało oczywistego to zlecenia TP powinny być o wiele bardziej oddalone od wejścia niż 34-40 pipsów.

Zauważ ,że we wszystkich swoich wejściach jeśli grałeś w zgodzie z trendem ,krótkim trafiałeś TP`ki a Twoje zlecenia SL byly o wiele dalej niż cena w momencie krytycznym. A w przypadku gdy obstawiałeś że trend się zmieni Twoje zlecenia TP były nawet nie w połowie ruchu jaki nastąpił.

3) Jeśli zamierzasz grać tylko w oparciu o świece japońskie ( co uważam za dobre posunięcie ) to obowiązkowe jest zobaczenie filmów instruktażowych Steve Nilsona... Już nie pamiętam jaki jest dokładny tytuł ale wiem ,że z pewnego "hamstera" idzie dorwać szkolenie chyba trwające 4 godziny.

Szukaj czegoś na kształt: Steve Nilson's 'bible' - Japanese Candlestick Charting Techniques.

Powodzenia.
Jestem optymistą. Bycie kimkolwiek innym, zapewne nic nie daje.

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Hmm, SL wydaje również mi się duży, ale tylko dlatego bo TP jest niewiele większe. Myślę, że jak w maju podniosę TP do 1.5ATR to R/R będzie znacznie korzystniejsze, a skuteczność wejść nie zmaleje.

W poprzedniej, marcowej, wersji systemu SL było inne dla gry z trendem oraz gry na odbicie od S/R i rezultaty były gorsze od aktualnych. Jednak jeśli tym razem zrobić to poprawniej możnaby obniżyć straty - zostawie tą myśl na później (za kilka miesięcy, kiedy w założeniu, przyjdzie czas na ostatnie szlify systemu przed wjazdem na konto real). Ponadto nie chcę zbytnio komplikować reguł mojej gry - celuję w prostotę.

Inna rzecz, że jeszcze cięzko mi ocenić, co jest mało a co bardzo oczywiste :)

Aktualnie co do świeczek to mam tylko podstawową wiedzę - update nastąpi zaraz po zakończeniu edukacji o Fibonaccim (nad czym głowię się aktualnie).

I podsumowanie tygodnia:
-47pps, -21.62E
Skuteczność: 44%
Pozycje: 18, łącznie na 0.48 Lota
Komentarz: Staczam się...
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzień niezbyt miło zaczety - zostawiony AU na weekend zamknął się na SL. Ale co tam - idziemy dalej.

Anale:

e/u - s (longterm), korekta max do .3110, 1.31-1.3, realny 1.29 (raczej powoli), S (trwa korekta w gore)
jen - l (longterm), s do 80, S (aktualnie korekta w gore)
e-jen - s do 104.2 (fibo), S, (aktualnie korekta w gore)
aud - l (longterm), 1.036-1.028
gbp - l
EU - tu jeden strzał z bliska: S od 1.3006, oraz, na wypadek korekty, drugi short od 1.307

UJ - zakładam spadki po korekcie do 80.9, lub przebicie oporu na 80.5 - S ustawiony na 80.44

EJ - biorąc pod uwage trend i dązenie do linii fibo też ustawiłem S - po korekcie wzwyż do 104.9 (brak 6 pipów aktualnie)

AU - dwie pułapki: S po korekcie do 1.036 oraz L na 1.029 (zakładam odbicie od wsparcia w tych okolicach)

EG - eurofunt wyszedł z umiłowanej konsoli na południe. Ja stawiam, że tam wróci, ale jeszcze sie poszwęda, tak do 0.82

Offtop: Zmieniłem system na inny - z Linux ZEN na EasyPeasy1.6 (wersja ubuntu pod EEEpc, gram na netbooku 8.9" co samo w sobie powinno byc jakims achievementem :), tylko screeny obrabiam-wrzucam ze stacjonarnego z monitorem 19") i ogólnie jest na plus (napewno jeśli chodzi o design, z wydajnością trzeba jeszcze potestować).
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

EU - korekta poszła za wysoko, tego absolutnie nie przeczuwałem - wycieło oba zlecenia
UJ - słaby ruch, otwarło zlecenie ale nie zamknęło
EJ - zamiast przebicia - odbicie, SL
AU - podobnie jak UJ, wpadło w pułapkę i połozyło się spać
EG - wróciło do konsoli jak zakładałem, ale korekta w dół zbyt niska by zahaczyło o pułapkę

Razem: -38 - 39 - 44 = -111pps, -13.14E (całe szczęscie, że dziś gra na 1microlocie)

Zastanawiam sie co by było, gdybym, póki sie nie nauczę, ustawiał same przeciwne pozycje do tego co mi się wydaje, że będzie...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Zastanawiam sie co by było, gdybym, póki sie nie nauczę, ustawiał same przeciwne pozycje do tego co mi się wydaje, że będzie...
przeciwstawnymi sobie tylko będziesz szkodził

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Ink. - tak wiem, trzeba mieć jeden system i się go trzymać, bez wydziwiania

e/u - 10:30 - dane z Hiszpanii, czas na L?, .390-.315,  l
jen - 80-80.8, l, l, l
e-jen - l, l, l
aud - 1.031-1.038
gbp - .827-.825, k, l
EU - dwie pułapki, raczej mało prawdopodobne bo główny ruch chyba przegapiłem: L od 1.31 i S od 1.3198 (odbicie)

UJ - wejście z buta w L przy 80.59 i idzie ładnie (wczorajsza eSka zakończona SLem)

EJ - pomny wczesniejszych wejść prosto w korekte ustawiłem L 50pipów niżej ceny aktualnej - na 105.5

AU - w nocy trade z poniedzialku zamknął sie na TP, teraz obstawiam odbicie w dół od 1.038

EG - wciąż konsola, wlasnie idzie w dół, ustawiłem L na odbicie od 82.3

PS. Zastanawiam się nad założeniem 3go dema z prostymi zasadami - gra tuż przed otwarciem sesji o 8mej i 14:30, wykres liniowy H4 + 3SMA (miesieczna - 180, tygodniowa - 42, dzienna - 6), RR=1 (zarabianie dzięki wejściom z trendem - w założeniu udanych ma być więcej niż porażek). SMA miesięczna i tygodniowa muszą być zwrócone w tą samą stronę i to ona decyduje S czy L, dzienna musi być przeciwna - znak, że wchodzi sie na dołku/górce, duży zakres SL-TP >200pps. Do tego z 10 par walutowych - dużo, ale to dlatego, że sygnały będą dość rzadkie. Jakieś sugestie?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

EU - tak jak podejrzeałem - przegapiłem główny ruch i dalej już niewiele sie dzialo, nic nie wpadło
UJ - najpierw strata, potem zysk
EJ - bez zakładanej korekty w dół, nic nie zaskoczyło
AU - TP z rana okrutnie zduszony przez popłudniowy SL
EG - wtopa jakich rzadko, miałem wejść w L przy .823, coś mi się pomyliło i wpisalem .825, potem chciałem ratować sie pprzesunięciem TP na BE ale bezskutecznie i wycieło SL, jakbym to zrobił poprawnie byłoby TP... ROOKIE MISTAKE!!!!

Razem: 47 + 32 - 22 - 37 - 20 = 0pps, -7E

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Analizy:

e/u - niedługo mozliwe wybicie dolem z konsoli 1.32-1.3, dzis zakres 1.316-1.31, S od 1.302, L, s
jen - 80.8-81.7, L
e-jen - max 107, k
aud - k, 1.0435-1.0350
gbp - k
EU - dwie pułapki - na poziomach fibo (pomiedzy 1.3 a 1.32) L-38.2%(1.3075) i S-61.8%(1.3122), zobaczymy którędy cena wyjdzie

UJ - cena wpadnie w pulapke L jesli zejdzie do wsparcia, ktore mam zaznaczone na 81.12

EJ - w zalozeniu bezbieczna eSka - załączy się dopiero jak cena wybije do 107, w co niespecjalnie wierze

AU - podobnie jak wyżej - S do 1.042, choc mało prawdopodobne by aż tyle urosło

EG - wszedłem w L na 0.8227 kiedy cena wciąż spada - liczę, że lada chwila wyhamuje na wsparciu przy 0.8220 i odbije na północ
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ