Ale wpierw - dlaczego Forex? Lubię podróżować, a co gorsza na samym lubieniu się nie kończy - nosi mnie po różnych krajach i choć zawsze do Polski wracam, to małe są szanse, że tutaj będzie mnie można znaleźć za 20-30 lat (aktualnie mam 26). Powód - za dużo ograniczeń i jest ich co raz więcej. Jeśli nawet nie mogę rozpalić ogniska kolo domu, a na ścięcie drzewa we własnym ogródku potrzebuję zezwolenia to ja dziekuję za taki interes i szukam szczęścia gdzie indziej. Jednak odbiegam od tematu.
Chodzi o to, że choć da radę podróżować tanim kosztem, to jednak jakieś fundusze trzeba mieć i skądś je brać. Przy tym stylu życia ilość zawodów jest niestety bardzo ograniczona - praca musiałaby być dostępna na (prawie) całym globie, a jej warunki całkowicie zależne ode mnie samego. Pierwszy z moich zawodów - inżynier mechaniki odpada już w przedbiegach, drugi - nauczyciel angielskiego, jest tym z którym wiązałem największe nadzieje. A potem (styczeń 2012) trafiłem na FX. I takie patrzenie na wykresy zwyczajnie mi się spodobało.
Poczytałem parę książek dla początkujacych, połowę tego forum, zMCowałem kilka dem grając całym lotem przy 1000$ depozytu. W końcu doszedłem do wniosku, że trzeba to jakoś usystematyzować i spisać jasno zasady. I tak grałem przez cały marzec. Poszło ponad 25% depozytu, ale udało mi się osiągnąć 50% skuteczności wejść (średnia dla 5 par, w tym 69% dla E/U). Problemem był MM - na początku, a potem już tylko R/R - mój SL bardzo czesto był większy lub równy TP - to musiało pójść źle. I poszło, ale dało też wiele do myślenia. Poniżej prezentuję ulepszoną wersję pierwszego systemu wg której zamierzam grać przez (co najmniej) kwiecień. Konto to wciąż demo - real z małym depo jest następnym krokiem nauki, który rozpocznę jeśli uznam, że potrafię zarobić stabilnie na demku.
A po co mi dziennik tak w ogóle? Jedno słowo - krytyka. Chcę się masochistycznie wystawić na strzał, każdy konstruktywny post, nawet nieprzebierający w słowach, każda rada będą mile widziane. To dobry sposób by jeszcze bardziej udosnonalić swój system i nauczyć sie jeszcze więcej.
Temat rozpoczynam już teraz, mimo, że pierwsza transakcja (zgodnie z nowym systemem, aktualnie wciąż handluję wg starych zasad) odbędzie się w poniedziałek. Chodzi mi głownie o podpowiedź w jednej kwestii:
Grałem na parach E/U, U/J, aussie, E/GBP i U/CAD. I właśnie te dwie ostatnie - funt i dolar kanadyjski najbardziej mnie zawiodły - osiągnałem na nich odpowiednio 39% i 37% skuteczności, a do tego na CAD zawarłem najmniej transakcji (19 ze 124 ogółem). Dlatego proszę o podpowiedzi co zamiast nich (na pewno wymienie CAD, z funtem zobaczymy)? Proponowana para musi mieć mały spread (do 6pps), niskie skorelowanie z innymi (aka dywersyfikacja), fajnie by było jeśli coś z CHF, bo chciałbym zobaczyć czy frank pozowala na zarobek.
I drugie pytanie - grać z TS czy bez? Jak myslicie? Mniejsza szansa na TP, większa na obniżenie strat.
Kod: Zaznacz cały
1. Godziny handlu & pary walutowe [poniedziałek - piątek]:
EUR/USD - 9:00-20:00
USD/JPY - 9:00-20:00
AUD/USD - 9:00-20:00
EUR/GBP - 9:00-15:00
?
//zazwyczaj między 9:00, a 11:00 - wtedy jest już więcej informacji fundamentalnych
*poza godzinami handlu - nie handlowac;
*weekend (piątek 20:00, 15:00 dla EUR/GBP - poniedziałek 9:00) - nie handlowac,
przed weekendem zamknąć wszystkie pozycje dodatnie (przy realizacji >50% TP, reszte ustawic na BE)
2. Metody wejscia:
-wartosc pozycji 0.03L, (poniedziałek/piątek - 0.01L ->dni najbardziej ryzykowne)
-SL: zawsze = ATR (+ TS=ATR)
-TP: zawsze = ATR + 10pps
-wejście normalnie i przez zlecenie oczekujące (wygasajace o 14:00 dla EUR/GBP, lub o 20:00 dla reszty)
3. System:
-PA (LT, S/R), ATR, poziomy Fibo (*)
-czas testowania: 02.04.2012-27.04.2012
-założenia: wyjście na +, wtedy zwiększyć wartość pozycji do 0.05L i testować kolejny miesiąc
-kapitał początkowy = (wpiszę w poniedziałek)
(*)co do Fibo potrzebuję jeszcze sie sporo douczyć, więc, przynajmniej na początku, używał tego będę dość sporadycznie;
4. Inne reguły:
-NIGDY nie zmieniać raz ustawionego SL w stronę straty (SET&FORGET)
-gra ZAWSZE z SL(TS) i TP
-gra na H4, z podglądem na D
-przed rozpoczeciem inwestowania sprawdzić fundamenty*
(*)blogi S. Majewskiego & M. Rogalskiego, sugestie na forexpros.com, DayTrading na tym forum + inne nowe wątki;
Aktualne otwarte pozycje/zlecenia możecie podglądnąć w stopce: AM-Demo_1 (Demo_3 to system Nocny Marek, który testuje równocześnie).
Z reguły każdego dnia bedę umieszczał tu po 2 posty: pierwszy z pozycjami, które otworzyłem i dlaczego, zazwyczaj przed południem (ew. edytuję go potem dodając inne trade’y) oraz drugi wieczorem z podsumowaniem co zgadłem, a co poszło nie tak.