Z pamiętnika kłusownika

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Z pamiętnika kłusownika

Nieprzeczytany post autor: keeeper »

Witam wszystkich. W tym miejscu chciałbym rozpocząć dziennik swoich transakcji na FX prowadzonych (głównie) metodą zleceń oczekujących i PA.

Ale wpierw - dlaczego Forex? Lubię podróżować, a co gorsza na samym lubieniu się nie kończy - nosi mnie po różnych krajach i choć zawsze do Polski wracam, to małe są szanse, że tutaj będzie mnie można znaleźć za 20-30 lat (aktualnie mam 26). Powód - za dużo ograniczeń i jest ich co raz więcej. Jeśli nawet nie mogę rozpalić ogniska kolo domu, a na ścięcie drzewa we własnym ogródku potrzebuję zezwolenia to ja dziekuję za taki interes i szukam szczęścia gdzie indziej. Jednak odbiegam od tematu.

Chodzi o to, że choć da radę podróżować tanim kosztem, to jednak jakieś fundusze trzeba mieć i skądś je brać. Przy tym stylu życia ilość zawodów jest niestety bardzo ograniczona - praca musiałaby być dostępna na (prawie) całym globie, a jej warunki całkowicie zależne ode mnie samego. Pierwszy z moich zawodów - inżynier mechaniki odpada już w przedbiegach, drugi - nauczyciel angielskiego, jest tym z którym wiązałem największe nadzieje. A potem (styczeń 2012) trafiłem na FX. I takie patrzenie na wykresy zwyczajnie mi się spodobało.

Poczytałem parę książek dla początkujacych, połowę tego forum, zMCowałem kilka dem grając całym lotem przy 1000$ depozytu. W końcu doszedłem do wniosku, że trzeba to jakoś usystematyzować i spisać jasno zasady. I tak grałem przez cały marzec. Poszło ponad 25% depozytu, ale udało mi się osiągnąć 50% skuteczności wejść (średnia dla 5 par, w tym 69% dla E/U). Problemem był MM - na początku, a potem już tylko R/R - mój SL bardzo czesto był większy lub równy TP - to musiało pójść źle. I poszło, ale dało też wiele do myślenia. Poniżej prezentuję ulepszoną wersję pierwszego systemu wg której zamierzam grać przez (co najmniej) kwiecień. Konto to wciąż demo - real z małym depo jest następnym krokiem nauki, który rozpocznę jeśli uznam, że potrafię zarobić stabilnie na demku.

A po co mi dziennik tak w ogóle? Jedno słowo - krytyka. Chcę się masochistycznie wystawić na strzał, każdy konstruktywny post, nawet nieprzebierający w słowach, każda rada będą mile widziane. To dobry sposób by jeszcze bardziej udosnonalić swój system i nauczyć sie jeszcze więcej.

Temat rozpoczynam już teraz, mimo, że pierwsza transakcja (zgodnie z nowym systemem, aktualnie wciąż handluję wg starych zasad) odbędzie się w poniedziałek. Chodzi mi głownie o podpowiedź w jednej kwestii:

Grałem na parach E/U, U/J, aussie, E/GBP i U/CAD. I właśnie te dwie ostatnie - funt i dolar kanadyjski najbardziej mnie zawiodły - osiągnałem na nich odpowiednio 39% i 37% skuteczności, a do tego na CAD zawarłem najmniej transakcji (19 ze 124 ogółem). Dlatego proszę o podpowiedzi co zamiast nich (na pewno wymienie CAD, z funtem zobaczymy)? Proponowana para musi mieć mały spread (do 6pps), niskie skorelowanie z innymi (aka dywersyfikacja), fajnie by było jeśli coś z CHF, bo chciałbym zobaczyć czy frank pozowala na zarobek.

I drugie pytanie - grać z TS czy bez? Jak myslicie? Mniejsza szansa na TP, większa na obniżenie strat.

Kod: Zaznacz cały

1. Godziny handlu & pary walutowe [poniedziałek - piątek]:

EUR/USD - 9:00-20:00 
USD/JPY - 9:00-20:00 
AUD/USD - 9:00-20:00
EUR/GBP - 9:00-15:00
?
//zazwyczaj między 9:00, a 11:00 - wtedy jest już więcej informacji fundamentalnych

*poza godzinami handlu - nie handlowac;

*weekend (piątek 20:00, 15:00 dla EUR/GBP - poniedziałek 9:00) - nie handlowac, 
przed weekendem zamknąć wszystkie pozycje dodatnie (przy realizacji >50% TP, reszte ustawic na BE)

2. Metody wejscia:

-wartosc pozycji 0.03L, (poniedziałek/piątek - 0.01L ->dni najbardziej ryzykowne)
-SL: zawsze = ATR (+ TS=ATR)
-TP: zawsze = ATR + 10pps
-wejście normalnie i przez zlecenie oczekujące (wygasajace o 14:00 dla EUR/GBP, lub o 20:00 dla reszty)

3. System:
-PA (LT, S/R), ATR, poziomy Fibo (*)
-czas testowania: 02.04.2012-27.04.2012
-założenia: wyjście na +, wtedy zwiększyć wartość pozycji do 0.05L i testować kolejny miesiąc
-kapitał początkowy = (wpiszę w poniedziałek)

(*)co do Fibo potrzebuję jeszcze sie sporo douczyć, więc, przynajmniej na początku, używał tego będę dość sporadycznie;

4. Inne reguły:
-NIGDY nie zmieniać raz ustawionego SL w stronę straty (SET&FORGET)
-gra ZAWSZE z SL(TS) i TP
-gra na H4, z podglądem na D
-przed rozpoczeciem inwestowania sprawdzić fundamenty*

(*)blogi S. Majewskiego & M. Rogalskiego, sugestie na forexpros.com, DayTrading na tym forum + inne nowe wątki;
Dlaczego taki system? Bo jest dopasowany do mnie, a nie na odwrót - jakkolwiek by to nie brzmiało - cena jest dla mnie zwierzyną, której zachowanie staram się przewidzieć i w odpowiednim miejscu postawić pułapki (zlecenia oczekujące), lub oddać strzał z bliska, jeśli uznam, że stoi w dogodnej pozycji. Czasem omienie moje sidła i pójdzie w innym kierunku, innym razem wpdnie w paści, ale zakrwawiona i oszalała zacznie się rzucać i uda jej się zbiec zostawiajać mnie z kompletnie zniszczoną pułapką (SL). Ale w końcu przyjdzie moment, w którym chwyci przynętę i wpadnie wprost do klatki bez jakiejkolwiek możliwości ucieczki (TP).

Aktualne otwarte pozycje/zlecenia możecie podglądnąć w stopce: AM-Demo_1 (Demo_3 to system Nocny Marek, który testuje równocześnie).

Z reguły każdego dnia bedę umieszczał tu po 2 posty: pierwszy z pozycjami, które otworzyłem i dlaczego, zazwyczaj przed południem (ew. edytuję go potem dodając inne trade’y) oraz drugi wieczorem z podsumowaniem co zgadłem, a co poszło nie tak.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

Na początek spróbuj skupić się max na dwóch parach i za późno zaczynasz śpiochu. Ja zaczynam 7.30 potem kolo10 można zrobić przerwę i od 12 do 17 wystarczy o ile nie dzieją się jakieś tam rzeczy.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

aaa i jeszcze sugestie i sygnały "anali" to zły nawyk
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

Awatar użytkownika
candleelephants2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: candleelephants2 »

Podróżowanie to piękna sprawa - moja rada skup się na tym angielskim, skoro jesteś tak mobilny zawsze możesz pomyśleć o czymś w rodzaju angielski przez Skype itp. Traktuj fx jako dodatek żeby nie skończyło się na tym, że zamiast kasę na podróże to wywalasz na zasilenie konta dla brokera...
Pozdrawiam
gdzieś jest to drzewo.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

keeeper pisze:A potem (styczeń 2012) trafiłem na FX. I takie patrzenie na wykresy zwyczajnie mi się spodobało.
Wiedz jedno :wink: Są ludzie ,którym dojście do regularnego tradingu zajmuje mało czasu ,ale są też tacy co dopiero po kilku latach zaczynają zarabiać. Najgorzej jest wtedy kiedy nawet po kilku latach nic nie wychodzi...Jak najbardziej popieram Twój tok myślenia ,ale nie obiecuj sobie złotych gór ,bo można się rozczarować . A właśnie z takimi rozczarowaniami zaczyna się najgorzej.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: keeeper »

Mustafa pisze:Na początek spróbuj skupić się max na dwóch parach i za późno zaczynasz śpiochu. Ja zaczynam 7.30 potem kolo10 można zrobić przerwę i od 12 do 17 wystarczy o ile nie dzieją się jakieś tam rzeczy.
Zaczynałem od samego E/U, potem dodałem resztę. Aktualnie działam na demku czyli chodzi tylko i wyłącznie o naukę-doświadczenie. A to wzrośnie tylko i wyłącznie jeśli tych wykresów opatrzę się setki godzin. Zlecenia oczekujące na H4 mają to do siebie, że nie ma tam dużo roboty więc i nauki z tego nie za wiele - po to są właśnie te dodatkowe pary.

Co do wczesnego wstawania to jstem na nogach po 7mej rano (wtedy też bedę łapał sygnały na Nocnego Marka - Demo_3). Chodzi o to, że to co tu przedstawiam to ma być mix techniki i fundamentów, a z samego rana tych drugich jest mało i czuję się jakbym działał na ślepo. Poza tym zauważyłem, że zaraz kiedy Londyn zaczyna cena szaleje (aka "poranna masturbacja", najbardziej widać w poniedziałki) i dopiero potem wraca na spokojne trendy.

Co do analityków - od Majewskiego i Rogalskiego mam wiadomości co do ogólnych nastrojów - czy liczyć dziś na totlany zwrot akcji przez wystąpienie jakiegoś VIPa, czy przeważą byki czy niedźwiedzie, jaki jest stan gospodarki itp. Nie kopiuje dokładnie ich sygnałów, ale stanowią one część mojej decyzji.

Złotych gór sobie nie obiecuję - ale jeśli gdzieś zarobie pieniądze to chcę potem coś z nimi zrobić, a ani dom, ani samochód, ani założenie rodziny nie są moimi priorytetami. Podróże tez mnie tanio wychodzą, bo nie chodzi mi o luksus i wypoczynek, ale o wspomnienia i wysiłek nagradzany satysfakcją - wolę pospacerować się kilkanaście kilometrów i przespać w namiocie, spędzić trochę czasu na jakimś ciekawym wolontariacie niż "wsuwać mięsnego jeża na Gran Canarii" :) Dlatego właśnie FX jako metoda zaprzęgnięcia posiadanego już kapitału do roboty - wystarczy mi zysk rekmpensujący inflację i będzie gites.

No i poza tym lubię matematykę, statystykę, prawdopodobieństwo i forexowe wykresy. :)
Obrazek
Obrazek

sznurek

Nieprzeczytany post autor: sznurek »

Podoba mi się tyluł. Zgadzam się z twoją opinią o ograniczeniach, ale zauważ, że my jestesmy jeszcze troche dzicy i tępimy siebie wzajem w mysl nienawidź bliźniego jak siebie samego i nie wybaczaj mu niczego. Dodałbym jeszcze wszechobecną propagande. Życze powodzenia.

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

keeeper pisze:transakcji na FX prowadzonych (głównie) metodą zleceń oczekujących i PA.
zlecenia oczekujące to dobra sprawa dla każdego gracza, więc fajnie że zauważyłeś to i chcesz wykorzystać w swoich transakcjach,
i rozumiem że stosując PA będziesz oczekiwał wybicia z poziomów wsparcia i oporu..
Potrenuj również składanie zleceń oczekujących przed ważnymi danymi.

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: San Pellegrino »

Maksyma u Cadermo mówi wszystko
Powodzenia z realizacją zysków i marzeń!
:D
SP
Jestem noobem i jeszcze długo pozostanę

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19783 system do dziennika Nocny Marek Dziurnal

sznurek

Nieprzeczytany post autor: sznurek »

keeeper pisze: Jeśli nawet nie mogę rozpalić ogniska kolo domu, a na ścięcie drzewa we własnym ogródku potrzebuję zezwolenia to ja dziekuję za taki interes i szukam szczęścia gdzie indziej. Jednak odbiegam od tematu.

W Szwecji możesz wyrwac kawał lasu na własność i ciąć w nim do woli, oczywiscie masz obowiązek obsadzić później obszar zrębu sadzonkami. W jakimś landzie słyszałem rozdają ziemie za darmoche w ramach walki z wyludnianiem, pod warunkiem wybudowania w ciągu 5 lat na tym miejscu chałupiny. Jeśli tam kiedys będziesz , rzuci Ci się w oczy brak płotów. My wręcz mamy obsesje na punkkcie ogradzania swojego terytorium.

ODPOWIEDZ