Zapowiadane podsumowanie miesiąca:
Kończymy kwiecień i tym samym drugi okres testowania mojego kłusownictwa rynkowego. Miesiąc kończę ze strata ale stabilną, co do której wiem skąd się wzieła oraz taką, która w całości pochodzi z niedoskonałości systemu, a nie z mojej psychiki, bowiem cały czas trzymałem się ustalonych wcześniej zasad.
Co zostanie zmienione? Podnoszę R/R do sztywnego 1.5 poprzez ustawienie TP na 1.5ATR. Do tego postaram się tym razem grać tylko na odbicia od S/R, zobaczymy co z tego wyjdzie. Usuwam dwie pary:
EURJPY - bowiem korelacja z dolarojenem wychodzi mi dość stratnie, a poza tym na tej parze zmienność jest zbyt duża w porównaniu z pozostałymi - czasem zyskuje na UJ 6$, a na EJ trace 18...
EURGBP - krótko i zwięźle - bo to ślimak
Daję za to szansę znowu dolarowi kanadyjskiemu, tym razem jednak w zestawieniu z euro.
Poza tym głupia wpadka - przez cały miesiąc wyniki podawałem w Euro, podczas gdy zapomniałem, że konto demo ustawione jest na dolary. Wstyd.
Długo jednak nie przyjdzie mi się pobawić nowymi ustaleniami bo zaledwie tydzień. Potem, o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem, wyjeżdzam z Polski na pare miesięcy i trzeba bedzie zawiesić testy.
Zysk/Strata: -5.37%, -269pps, -39.2$
Pozycje: 69, w sumie na 1.63Lota
Skuteczność: 43%
Najlepsza para: EU (57% udanych od marca, +69pps)
Najgorsza para: EG (39% udanych od marca, -245pps)
Najfartownienszy dzień: wtorek (25 udanych na 48 )
Najbardziej pechowy dzień: poniedziałek (9 udanych na 24)
Poniżej uaktualnione zasady:
Kod: Zaznacz cały
1. Godziny handlu & pary walutowe [poniedziałek - piątek]:
EUR/USD - 9:00-20:00
USD/JPY - 9:00-20:00
AUD/USD - 9:00-20:00
EUR/CAD - 9:00-20:00
//zazwyczaj między 9:00, a 11:00 - wtedy jest już więcej informacji fundamentalnych
*poza godzinami handlu - nie handlowac;
*weekend (piątek 20:00 - poniedziałek 9:00) - nie handlowac,
przed weekendem zamknąć wszystkie pozycje dodatnie (przy realizacji >50% TP, reszte ustawic na BE)
2. Metody wejscia:
-wartosc pozycji 0.03L, (poniedziałek/piątek - 0.01L ->dni najbardziej ryzykowne)
-SL: zawsze = ATR(14)
-TP: zawsze = 1.5xATR(14)
-wejście normalnie i przez zlecenie oczekujące (wygasajace 20:00)
3. System:
-PA (odbicia od LT i S/R), ATR, SMA(140) pokazująca kierunek , Fibo na D1
-czas testowania: 30.04.2012-nieokreślone
-założenia: wyjście na + przez 2 kolejne miesiące, potem sprawdzić wersję z SL=0.5xATR
-kapitał początkowy = 688.14$
4. Inne reguły:
-NIGDY nie zmieniać raz ustawionego SL w stronę straty (SET&FORGET)
-gra ZAWSZE z SL(TS) i TP
-gra na H4, z podglądem na D1
-przed rozpoczeciem inwestowania sprawdzić fundamenty*
(*)blogi S. Majewskiego & M. Rogalskiego, sugestie na forexpros.com, DayTrading na tym forum, nastroje na stocktime.ru/en + inne nowe wątki;