Z pamiętnika kłusownika

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: keeeper »

Wtorek - podsumowanie:

EU - wbrew komentarzom z DT załozyłem wzrosty i TP (fartownie ale weszło)
UJ - niestety wpakowałem się prosto w korekte w dół, SL
EJ - wczorajsza S zamknęla się na SL, aktualna L jest prawie przy TP (ustawiłem BE)
AU - zaskoczyło i jast ladnie na plusie
EG - zaskoczyło i stoi w okolicach BE

Razem: 41-21-43= -23pps, -0.79E

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Miły początek dnia - eurojen z wczoraj zamknięty na TP.

Kod: Zaznacz cały

e/u - dane z FED moga b. oslabic euro, 1.314-1.322, L (zamknac przed FEDem!)
jen - 81-81.7, l, L
e-jen - 107-108, l, L
aud - 1.035-1.028
gbp - max 0.82, k, l(nastrój)

Dziś FED - 20:15
EU - S ustawione na 1.3225 i L na 1.3177

UJ - ustawione dwie eLki: 81.15 i 81.45, cena gdzieś pomiędzy aktualnie

EJ - "bezpieczna" eLka od 107

AU - wykres mówi mi, że cena niedługo wskoczy pod opór, zarówno ten z S/R jak i stanowiony przez linię trendu, L na 1.035

EG - nic nie ruszam, jako, że eSka z wczoraj wciąż sie trzyma
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

To byla dobra środa.

EU - zakładałem odbicie i cena dokładnie tak się zachowała, TP
UJ - tu też odbicie, tyle, że w górę, TP
EJ - wczorajsza pozycja dziś zamknięta na TP, poza tym nic nie zaskoczyło
AU - dokładnie 1 PIP brakło do aktywowania pulapki, jakby do tego doszlo to by wpadło TP, szkoda
EG - a że nic nie może być idealne - eurofunt sprzedany wczoraj dziś wyrósł za bardzo przed dalszym spadkiem i zamknął pozycję na SL

W sumie: 39 + 28 + 51 - 16 = 102pps, 33.02E

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Dziś sporo wnyków nakładłem nawet mimo, że bez udziału eurodolara.

e/u - 1.325-1.317, L
jen - s (po korekcie w gore), l(nastrój)
e-jen - s, l
aud - 1.033-1.046
gbp - max 0.8175, k, l(nastrój)
EU - cena jest ponad 1.325 i nie mam pojęcia co zrobi dalej, w założeniu ma otwartą drogę aż do 1.337 ale to całkowicie przeczy słabej sytuacji w Europie, jęsli cena wróci w okolice 1.32 to zrobi się jaśniej, jeśli nie to czekam na rozwój sytuacji i jakieś fundamenty "co i dlaczego?"

UJ - tutaj ustawiłem S od 81.3 (o ile cena podskoczy 15pipów to wpadnie) i L na oporze zaznaczonym w okolicach 80.96

EJ - cena w mocnej konsoli między 107 a 108, teraz mało żwawo się rusza, ale wybicie powinno być mocne - ustawione S na 107 i L na 108

AU - tu wejście z buta w L przy cenie 1.0388, a kiedy dojdzie do 1.0415 to uruchomi się S na odbicie. Jesli zaś odwrotnie - cena zejdzie poniżej ostatnij ścieczki na 1.036 to załączy eSke

EG - "bezpieczna" eSka ustawiona od 0.8205
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

I podsumowanie dnia:

EU - tu nic nie działałem dziś, w pewnej chwili miałem pokuse wejść w S przy 1.3216, nawet pułapkę postawiłem, ale rozmyśliłem się 2 pipy do wejścia w zlecenie. Jak się okazało słusznie bo cena wróciła w górę i dalej straszy wzrostami.
UJ - wsparcie przebite, SL zaliczony
EJ - wsparcie przebite, ale tu wpadło TP
AU - kolejne wzrosty zaowocowały jednym SL i jednym BE+2 co zamknąłem dopiero co
EG - mały ruch, nic nie wpadło

Razem: 47 - 23 - 30 + 2 = -4pps, 0.52E

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

I oto rozpoczyna się nam piekny słoneczny piątek. Obniżam stawkę do 1microlota i do dzieła!

e/u - 1.315-1.321 (powyzej - L do 1.325), s. S
jen - max 81.25, l, S (po korekcie)
e-jen - 105.25-107.8, l, s
aud - k 1.036
gbp - k 0.82, s, l(nastrój)
EU - dziś gram w spadki, jako, że linia trendu już została przełamana, a do nablizszego wsparcia widze 60pps, więc powinno póść gładko, tym niemniej nie wchodze od razu tylko licze na korekte do 1.319 (brakuje 5pps), poza tym druga eSka ustawiona na 1.323 jakby się eurodolcowi chciało jednak do oporu wrócić

UJ - akurat trwa mocny ruch w dół, który przegapiłem, a teraz w niego nie wejde bo system wymagalby ustawienia TP poniżej wsparcia na 80.3, a to by bylo dość głupie. Dlatego S ustawiłem liczac na korekte - na 80.8, niby mało prawdopodobne ale patrząc na nocną-azjatycką świeczkę z tej pary wszystko jest możliwe...

EJ - wejście z buta w spadki przy 106.19

AU - taka jakas konsolidacja sie tu tworzy miedzy 1.04 a 1.036, ustawiona eSka od 1.04

EG - eSka ustawiona od 0.8155, trend jest umiarkowanie spadkowy, o ile będzie korekta w góre bez pina to coś wpadnie
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Podsumowanie piątku jest następujące - jakie to szczęście, że w te dni gram tylko jednym microlotem! Niespodziewane osłabienie dolara całkowicie mnie pozamiatało.

EU - wzrosty na parze, przebicie kolejnych oporów i 2xSL (jeden świniowato bo tylko 2pipy wyżej cena dotarła i potem cofka)
UJ - zostawiona eLka na weekend ale słabo to widze bo tylko 4pipy do SL brak
EJ - S zamieniło się w SL
AU - to samo co na edku, dwa opory przebite i 2 eSLe zaliczone (i to samo z świnskim zaliczeniem SL, tez o 2 pipy)
EG - S zostawione na weekend, teraz w okolicach BE

Razem: -38 - 38 - 49 - 28 - 32 = -185pps, -19.67E

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Podsumowanie tygodnia:

Zysk/Strata: 90 - 23 + 102 - 4 - 185 = -20pps, +22.06E
Pozycje: 19, razem na 0.41 Lota
Skuteczność: 47%
Komentarz: Gdyby nie ostatni piątek to by było spoko. Jutro podsumowanie miesiąca wrzucę.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Zapowiadane podsumowanie miesiąca:

Kończymy kwiecień i tym samym drugi okres testowania mojego kłusownictwa rynkowego. Miesiąc kończę ze strata ale stabilną, co do której wiem skąd się wzieła oraz taką, która w całości pochodzi z niedoskonałości systemu, a nie z mojej psychiki, bowiem cały czas trzymałem się ustalonych wcześniej zasad.

Co zostanie zmienione? Podnoszę R/R do sztywnego 1.5 poprzez ustawienie TP na 1.5ATR. Do tego postaram się tym razem grać tylko na odbicia od S/R, zobaczymy co z tego wyjdzie. Usuwam dwie pary:
EURJPY - bowiem korelacja z dolarojenem wychodzi mi dość stratnie, a poza tym na tej parze zmienność jest zbyt duża w porównaniu z pozostałymi - czasem zyskuje na UJ 6$, a na EJ trace 18...
EURGBP - krótko i zwięźle - bo to ślimak

Daję za to szansę znowu dolarowi kanadyjskiemu, tym razem jednak w zestawieniu z euro.

Poza tym głupia wpadka - przez cały miesiąc wyniki podawałem w Euro, podczas gdy zapomniałem, że konto demo ustawione jest na dolary. Wstyd.

Długo jednak nie przyjdzie mi się pobawić nowymi ustaleniami bo zaledwie tydzień. Potem, o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem, wyjeżdzam z Polski na pare miesięcy i trzeba bedzie zawiesić testy.

Zysk/Strata: -5.37%, -269pps, -39.2$
Pozycje: 69, w sumie na 1.63Lota
Skuteczność: 43%
Najlepsza para: EU (57% udanych od marca, +69pps)
Najgorsza para: EG (39% udanych od marca, -245pps)
Najfartownienszy dzień: wtorek (25 udanych na 48 )
Najbardziej pechowy dzień: poniedziałek (9 udanych na 24)

Poniżej uaktualnione zasady:

1. Godziny handlu & pary walutowe [poniedziałek - piątek]: 

EUR/USD - 9:00-20:00 
 USD/JPY - 9:00-20:00 
 AUD/USD - 9:00-20:00 
 EUR/CAD - 9:00-20:00

//zazwyczaj między 9:00, a 11:00 - wtedy jest już więcej informacji fundamentalnych 

*poza godzinami handlu - nie handlowac; 

*weekend (piątek 20:00 - poniedziałek 9:00) - nie handlowac, 
 przed weekendem zamknąć wszystkie pozycje dodatnie (przy realizacji >50% TP, reszte ustawic na BE) 

2. Metody wejscia: 

-wartosc pozycji 0.03L, (poniedziałek/piątek - 0.01L ->dni najbardziej ryzykowne) 
 -SL: zawsze = ATR(14)
 -TP: zawsze = 1.5xATR(14) 
 -wejście normalnie i przez zlecenie oczekujące (wygasajace 20:00) 

3. System: 
 -PA (odbicia od LT i S/R), ATR, SMA(140) pokazująca kierunek , Fibo na D1
 -czas testowania: 30.04.2012-nieokreślone 
 -założenia: wyjście na + przez 2 kolejne miesiące, potem sprawdzić wersję z SL=0.5xATR
 -kapitał początkowy = 688.14$

4. Inne reguły: 
 -NIGDY nie zmieniać raz ustawionego SL w stronę straty (SET&FORGET) 
 -gra ZAWSZE z SL(TS) i TP 
 -gra na H4, z podglądem na D1
 -przed rozpoczeciem inwestowania sprawdzić fundamenty* 

(*)blogi S. Majewskiego & M. Rogalskiego, sugestie na forexpros.com, DayTrading na tym forum, nastroje na stocktime.ru/en  + inne nowe wątki;
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

keeeper pisze:Skuteczność: 43%
Dlaczego skuteczność taka niska? - przecież teoretycznie osiągnięcie 50% nie jest dużym problemem. Wg mnie skup się na skuteczności, po drugie zbyt duże ryzyko stosujesz - przynajmniej jak dla mnie.

Po trzecie - grasz na mniej "pewnych" parach - przynajmniej jak dla mnie.

Teraz stawiasz na EUR/CAD - jak dla mnie spread 10p :shock: - szkoda zdrowia i czasu na tą parę.

Skup się na eur/usd i tylko na nim - przez np. miesiąc i zobaczysz efekty - nie trzeba wtedy wachlować wykresami, skupiasz się na jednym, znasz na pamięć najważniejsze poziomy, wystarczy rzut oka i wiesz co się dzieje - a jak masz do ogarnięcia kilka par to zanim się zorientujesz w sytuacji - trochę to zajmuje czasu i można w końcu się pogubić - ale znam to uczucie - po prostu wydaje Ci się, że musisz wszystko obserwować bo ucieknie Ci okazja.

Okazja zawsze się zdarzy - nawet grając tylko o e/u możesz spokojnie zrobić dzienny limit - wystarczy 2-3 godziny w najważniejszych momentach - otwarcie EU i USA - tylko tyle i aż tyle - potem tylko co godzinę sprawdzasz sytuację i masz wolne.

Oczywiście co kto lubi - ja piszę to ze swojej perspektywy - przynajmniej ja tak to widzę.
keeeper pisze:4. Inne reguły:
-NIGDY nie zmieniać raz ustawionego SL w stronę straty (SET&FORGET)
To zasada, która jest bezdyskusyjna.

keeeper pisze: (*)blogi S. Majewskiego & M. Rogalskiego, sugestie na forexpros.com, DayTrading na tym forum, nastroje na stocktime.ru/en + inne nowe wątki;
To akurat bym Ci odradzał - wg mnie tylko zaślepia zdrowe myślenie - każdy powinien sam podejmować decyzję - a tak to w pewnym sensie jeśli pójdzie nie tak to "zwalasz" winę na innych - tym samym siebie usprawiedliwiając - a to zła droga. Dodam, że często większość się myli.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

ODPOWIEDZ