Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

czerwinek pisze:No ale na eur/usd mega engolfing mialiśmy dwa dni temu)
No właśnie, co właściwie tam było? Jak dla mnie to trochę za skomplikowane ;-) Mamy dwie długie, zielone świece, następnie szpulkę przypominającą Gwiazdę Wieczorną - formację odwrócenia trendu, potwierdzoną czerwoną świecą. Więc można szorcić? Ale po niej jest zaraz duża zielona, wyglądająca niby na objęcie hossy, tylko że na górze, zamiast na dole ;-) (wierzchołek ostatniego objęcia?) Ktoś by wchodził w longa w tym momencie, mimo fibo? No ale dalej potężna czerwona, negująca zieloną ;-) i w zasadzie chyba to połączenie można traktować jako engulfing, w tym przypadku objęcie bessy? Wejście w szorta po zamknięciu czerwonej, przed szpulką?
Czy taka analiza ma sens?
więc jak się nie załapałeś to teraz czekamy, chyba, że przyskalpujesz na niższym interwale :)
Próbuję, ale kiepsko mi wychodzi :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2012, 15:38 przez Wirus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Helium
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Helium »

Wirus pisze:Właśnie zaczynam w to wątpić Sygnały na M5 czy M1 są tak mało wiarygodne, że SL=15 często nie wystarcza. Zresztą - co to za sygnały... w świece na tych interwałach nie wierzę, tylko fibo, LT i S/R. Często odbija się, wraca na 10-15 pipsów, żeby wyciąć SL i udać się we właściwym kierunku, niestety... Czy to znaczy, że źle oznaczam wejścia?
Na niskich interwałach PA nie działa tak dobrze jak na h4 d1 lub w1. Gotów był bym nawet sttwierdzić, że prawie w ogóle ale tutaj moge się mylić. Porówanj sie jak poziomy s/r sa przebijane na niskich tf a jak na wysokich. Na 1m poziom potrafi byc przebity pare razy w ciągu dnia.
Gółwnie elektronika :fuckyou2: :fuckyou2: :509: :516:

uefaforex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uefaforex »

ja tez bym wchodzil po cenie 1.3350-1.3360 tylko ja patrze na h4. na d1 dziwnie jakos sie czuje

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Wirus poniżej mam w miarę dobre sygnały z D1 moje wejście trochę spóźnione mogłem wcześniej.
Ale zobacz mamy na wykresie liniowym wsparcie. Na tym oporze trochę konsolidowali, potem był jeden engolf (można by już po nim na korekcie

próbować wchodzić ja niestety wtedy nie zoabczyłem tego, bo ogólnie ta para rusza się jak zółw ale był sygnał więc wszedłem dobre nawet i 100

pipek zgarnąć :) ), potem był drugi engolf wraz z utworzeniem ZL, następnego dnia wszedłem na korekcie.
Nie wiem czemu ale strasznie pewny byłem tego tradu, dodatkowo potwierdzone ZL i odbiciem od tej ZLki. Dodatkowo również przebita została Lt co

było kolejnym potwierdzeniem UP, nie wiem czy wytrzymam do mojego TP bo dzisiaj chyba zamknę pozycję. (chociaz już pozycja zabezpiczona i

dodatkowo SWAP jest na plus ja gramy z trendem dla AUD)
Ale w sumie co chwila dostawałem kolejne potwierdzenia na UP i to lubie najbardziej. W między czasie dorzuciłem pozcyję na korekcie gdzie był PB z

HT, juz zamknąłem.
Czyli im więcej czynników tym lepiej.
Poza tym staraj się skupiać na wielu parach na EUR/USD czasami możesz i przez parę tygodni nie mieć wyrażnego sygnału.

Dodatkowo ostatnio uczę się trochę o ZL, HT i im więcej się zgadza tym lepiej.

Na koniec jeszcze pokaże Ci zrzut, czekałem na ten setup na EUR/CAD ale nie była jakoś sygnału na spadek a ostatnio tak szli UP. Ale doszli do 50%

fibo ostatnich spadków oraz był tutaj fajny opór z W1, niestety pojechali 400 pipsów bez mnie.

Mam nadzieję, że chociaż trochę moje wypociny Ci się przydały.

Awatar użytkownika
perezes
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: perezes »

Wirus
Gdzie według Ciebie jest granica? M15?
tak jak Helium napisał, jeżeli chcesz grać na D1, to możesz zejść na H4. Niżej bym nie radził, bo się pomiesza w głowie (jeżeli naoprawdę chcesz grać na D1).

Załączam dwa zrzuty z mniej więcej tego samego okresu. Wyraźny trend wzrostowy, ale na D1 nie umiem wchodzic w takim trendzie (chyba, że na średnich jako dynamicznych oporach, ale nie wiem czy to PA). Na H4 ten sam wykres jest już dla mnie czytelniejszy, widać nowe szczyty i dołki, można szukać wejścia na korekcie albo na wybiciu.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze chciałem dodać, że grając na D1 masz mniej sygnałów, ale silniejsze. SL duży, ale TP również, a jeżeli kwotowo wychodzi dużo, możesz grać mikrolotami. Obserwujesz klika par i w końcu coś dostrzeżesz. Jest czas siewów i zbiorów.

Poza tym, jeżeli jesteś początkujący to możesz spróbować specjalizacji, aż się pewniej poczujesz np. grać TYLKO na pinbary. Mniej się będzie mieszać w głowie.

Awatar użytkownika
Helium
Gaduła
Gaduła

perezes pisze:Na H4 ten sam wykres jest już dla mnie czytelniejszy, widać nowe szczyty i dołki, można szukać wejścia na korekcie albo na wybiciu
Dokładnie perezes ma ma rację. Wiecej sygnałów, mniejszy SL. Muszisz tylko co cztery godz sprawdzić śiweczki i tyle. Ważniejsze poziomy zaznaczasz sobie na d1 i lecisz. Ja akurat nie mogę grac na h4 bo jestem w pracy.

Awatar użytkownika
perezes
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: perezes »

Helium dokładnie tak to u mnie wygląda, że rzucam wszystko co 4 godziny i lecę do wykresów:) Mam taki tryb życia ostatnio, że patrzę na zamknięcie D1 i mogę szybko podjąć decyzję, ale jak wchodzę rano przed Londynem to przeważnie wiele się nie zmieniło od zamknięcia świeczki.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

czerwinek pisze:Poza tym staraj się skupiać na wielu parach na EUR/USD czasami możesz i przez parę tygodni nie mieć wyrażnego sygnału.
Akurat EUR/USD nie lubię ;-) Ale nie widzę też walut nieskorelowanych z USD czy EUR. Na razie, oprócz EUR/USD, próbuję EUR/JPY (podoba mi się), GBP/USD, AUD/USD, USD/CAD i chyba wrócę do AUD/CAD, chociaż mnie denerwował ;-) Lubię DAX, ale Dukascopy go nie oferuje, tak samo ropy. Na złocie się nieźle przejechałem, więc omijam... ale jednak korci ;-)
Mam nadzieję, że chociaż trochę moje wypociny Ci się przydały.
Jasne, dziękuję! Pisz więcej ;-)

perezes:

Nie wiem czy na D1 wytrzymam; myślałem na razie nad H1. Czyli analiza D1, H4 i H1, wejścia gdzieś tak na M5, ale to chyba trochę bez sensu, bo z chciwości na pipsy ;-)

W nocy też biegacie co 4 godziny? ;-)

Awatar użytkownika
Helium
Gaduła
Gaduła

w nocy jest własnie problem

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Trochę o sensowności gry na świece... Właśnie przeczytałem analizę XTB:
XTB pisze:Jest duża szansa na to, iż historia na wykresie EURUSD się powtórzy. Tak jak to miało miejsce w październiku ubiegłego roku po systematycznej zwyżce pojawiła się pro spadkowa formacja świecowa. Obecnie powstaje identyczna sytuacja. Również po kilku tygodniach wzrostów tworzy się formacja zasłony ciemnej chmury / objęcia bessy.
Jeśli rynkowi uda się utrzymać wewnątrz kanału spadkowego będzie można oczekiwać wyprzedaży euro w następnych tygodniach oraz testu przynajmniej okolic dołka 1,2623.
Opisany scenariusz może zanegować jedynie wyjście nad poziom 1,3485.
Patrzę na swój wykres tygodniowy... i nie widzę :shock:

Wykres XTB

Obrazek

Wykres mój:

Obrazek

ODPOWIEDZ