Droga Susła

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Sorry ale dla mnie te linie, które tutaj narysowałeś są do tego stopnia "pokraczne" że nie ma sensu zawracać sobie nimi głowy :lol: . Otworzyłeś historię i zobaczyłeś parę kresek, które z liniami trendu nie mają za wiele wspólnego i mimo że sprawdzają się na historii to na "live" za pewne wyglądałoby to znacznie gorzej. Zresztą żeby nie było, że głoszę swoje teorie bez poparcia ich arumentami sam zobacz. Punkt po punkcie.

Twój pierwszy rysunek
To jakiś żart, narysowałeś linie trendu w sytuacji gdy nie ma widocznego trendu. W ogóle to żeby było śmieszniej narysowałeś linie trendu "wznoszącą" po dwóch szczytach :lol: . Naprawdę nie wiem co chciałeś mi tym rysunkiem udowodnić ale to nie jest linia trendu

Twój drugi rysunek
Tu mamy sytuację taką samą jak przy pierwszym rysunku. Zniżająca się linia trendu narysowana po dołkach to nie jest linia trendu. To jest jakaś kreska, która może i zadziałała na historii ale to bzdura. Bzdura. :lol:

Twój trzeci rysunek
Dla mnie to jest linia trendu hm.. dziesiątego sortu. Albo nie. Dwunastego sortu. Kąt jest za duży żeby ją grać ale niemniej jednak gratuluje - narysowałeś ją poprawnie. Jedną na trzy próby.

Twój czwarty rysunek
Tutaj wypada żebyś się zdecydował. Albo rysujesz linię trendu po absolutnych szczytach albo tak jak pokrywa Ci się to z historią. Widzisz, to jest pułapka rysowania LT na historii ponieważ gdybyś rysował tę linię "live" to nie narysowałbyś jej w połowie cienia drugiego szczytu tylko po to żeby pokryła Ci się z trzecim szczytem.

Twój piąty rysunek
Kolejny raz - TO NIE JEST LINIA TRENDU. Sytuacja ta sama co w punktach 1 i 2.

Twój na szczęście ostatni - szósty rysunek
Linia trendu sortu osiemdziesiątego albo i lepiej. Dwa szczyyty po których ją prowadzisz są zaraz obok siebie. Ogólnie beznadziejna interpretacja. Mieliśmy wyraźny spadek od pierwszego szczytu gdzie nastąpiła próba wybicia górą na której ukształtował się Twoim zdaniem drugi - niższy szczyt. Nadinterpretacja pełną gębą.

Uff..

Ogólnie to to co ty tutaj porysowałeś to jest kryminał. Nie wiem co w ten sposób chciałeś mi udowodnić ale z przykrością stwierdzam, że nie udowodniłeś mi nic poza tym że masz raczej mierne pojęcie o tym o czym chcesz tu dyskutować. Także proszę, nie próbuj udowodnić mi że mój pomysł na wykorzystanie wideł andrzeja jest zły ponieważ przede wszystkim go nie znasz i zwyczajnie nie masz jakichkolwiek podstaw do dyskusji.

Kiedy podam jak to widzę i wyjaśnię to jak dla mnie w porządku, możesz sobie kreślić widły w sposób w jaki podałem i wyszukiwać 423545 przykładów w których proponowana przeze mnie interpretacja nie działa. I w porządku, rób to, ale teraz nie wrzucaj pierdół, bo to aż szkoda czasu opisywać takie głupoty.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
sds
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sds »

To nie były LT (nigdzie tego nie pisałem) tylko układające się liniowo miejsca, gdzie cena reagowała, a czasem po tej reakcji działy się ciekawe rzeczy - np. break z wybijaniem SL-i.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Ale umówmy się, jaki to ma związek z linią trendu? z tematem? z widłami? O związek z moim pomysłem nie pytam ponieważ jeszcze go tu nie przestawiłem więc nie ma podstaw do dyskusji. To co tutaj przedstawiłeś to są linie porysowane na historii i podciągnięte pod to co akurat działo się na rynku. Gdybyś rysował je "live" to za pewne byłbyś geniuszem / szamanem koszącym pipsy jak maszyna. Jesteś nim? Zapewne nie. Zapewne dlatego że taki kreski "działają" tylko na historii.

Awatar użytkownika
sds
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie ma, ale może być ciekawe....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeśli nie jest - kosz....

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nie no, nie przeszkadzają mi żadne posty w tym temacie. To forum dyskusyjne, mamy wolność słowa, nic nie stoi na przeszkodzie żeby tutaj wrzucać swoje pomysły, screeny, posty, obelgi, pochwały. Cokolwiek.

Okej, wszystko ładnie ale teraz wyobraź sobie że tego co po prawej stronie nie ma. Jest np tylko taka sytuacja:

Obrazek

I co? Rysujesz tutaj żółtą kreskę po dwóch szczytach? Raczej nie. Tak jak pisałem wyżej, interpretacja może i ciekawa ale niestety nie do powtórzenia na rynku live. Zresztą po co to rozważać, będzie poniedziałek to podrzucisz kilka takich kresek , nie z historii tylko z live

Awatar użytkownika
sds
Stały bywalec
Stały bywalec

Dwa to jeszcze może być przypadek, trzy to już zwykle jest zależność. Poza tym patrzyłbym jak układają się dołki/szczyty na tym obszarze, to też jest ciekawe, momentami nawet ciekawsze.

Czasem istotny jest punkt referencyjny. Ja mam tak: narysuję sobie coś na wykresie: np. opór. Jeśli na niego nie zareagują a zareagują silnym ruchem gdzie indziej to mogę sobie powiedzieć:

a) rynek dziś jakiś taki dziwny
lub
b) czegoś nie zauważam, ale mogę poszukać dlaczego silna reakcja była akurat tam.

Uzupełniając: ważny jest szerszy konspekt, jeśli np. na na H1 było ładne wybicie w górę dobrym Momo wybijającym SL-e obstawiałbym, że wyjdą górą w tej konsoli, patrząc na układ tych równych dołków na M1. Jeśli wyjdą dołem będzie break z SL-ami tych, co to brali na obronę. I to całkiem niezły do wzięcia.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, 12:45 przez sds, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

sds niestety ale GHW wyczerpał temat, kreski rysowane "od tak" na historii działają świetnie ale live już nie, ostatni screen GHW ładnie to wyjaśnił ponieważ raczej nikt by tak linii nie narysował

Awatar użytkownika
sds
Stały bywalec
Stały bywalec

Ink. pisze:sds niestety ale GHW wyczerpał temat, kreski rysowane "od tak" na historii działają świetnie ale live już nie, ostatni screen GHW ładnie to wyjaśnił ponieważ raczej nikt by tak linii nie narysował
Bez przesady, niektórzy nawet do tego potem coś takiego rysują, na szkoleniu z tego byłeś

Obrazek

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

że Suply Demand na M1? Coraz lepiej.

Awatar użytkownika
sds
Stały bywalec
Stały bywalec

Jak już widzisz reakcję gdzie polecieli to możesz tak to nazwać. A jak jeszcze nie widzisz nazwiesz to pewnie ciut inaczej....

Zaraz: ale skąd mógł się tam wsiąść ten poziom i dlaczego właśnie tam i jak on się utworzył? Fascynujące ile jeszcze ciekawostek może kryć taki wykres.....

ODPOWIEDZ