Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

Keleris pisze:MM to jest już indywidualna kwestia
Panowie (i panie) nie wiecie czasami który to wskaźnik wyrysowywuje takie ładne graficznie wskazania pivotów/zigzagów ?.

Obrazek

Chętnie dorzuciłbym sobie ten wskaźnik do listy moich wskaźników.....

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

tro dinamics fibs_sr
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

tro dinamics fibs_sr
Dzięki kolego Radoslav ...

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

leszczu pisze:Mówicie, że wystarczy tylko wykres i trzeba nauczyć się go czytać i że nie da się tego opisać. Ale na coś uwagę musicie zwracać, bo nie wierzę, żeby było to na zasadzie olśnienia i przypływu jakiejś tajemniczej mocy, która właśnie teraz powiedziała wam, że czas kupić.
leszczu jest weekend, cena nie lata w górę i w dół, więc na spokojnie możesz spojrzeć na wykres, bez obawy że ucieknie wejście.
Odpal parę na której grasz z wykresem D1. Nanieś na wykres pięć linii pionowych, jedną na każdą świecę lub po prostu ustaw separator okresów.
Teraz zejdź na M15. Linie pionowe wyznaczają koniec i początek każdego dnia w ostatnim tygodniu. Zmniejsz wykres tak aby świece były najmniejsze, ale czytelne.
Następnie zaznacz pięć miejsc - stref, z każdego dnia, gdzie chciałbyś wejść. Tylko jedno wejście każdego dnia, nie zaznaczaj miejsca dlatego że zgodziłoby się to z Twoim systemem, zaznacz miejsca gdzie po prostu chciałbyś wejść.
Tak więc masz zaznaczone pięć najładniejszych wejść ostatniego tygodnia.
Teraz opisz te miejsca, zrób screena, zaznacz coś charakterystycznego, coś co się powtarza itp. przy uwzględnieniu różnych TF'ów. Zapisz wnioski i prześpij się z nimi.
Powtarzaj tą czynność każdego tygodnia lub dnia.
Po pewnym czasie wniosków zacznie przybywać, zaczniesz zauważać nowe, łączyć je ze sobą, aż w końcu stworzysz swój własny pogląd na rynek, swój plan.
Jako że sam go stworzyłeś poprzez doświadczenie i obserwacje, będzie to plan idealny dla Ciebie dlatego że będziesz go w pełni rozumiał.
Czy to takie trudne?
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 18:45 przez Thorez, łącznie zmieniany 1 raz.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Thorez pisze:Odpal parę na której grasz z wykresem D1. Nanieś na wykres siedem linii pionowych na każdą świecę
Tego to i ja nie rozumiem, ale ja to jestem taki mądry inaczej...

PS Kiedyś chłop dzielił zapałkę na czworo, teraz jedną świecę na siedem, koniec świata...

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Wirus pisze: Tego to i ja nie rozumiem, ale ja to jestem taki mądry inaczej...

PS Kiedyś chłop dzielił zapałkę na czworo, teraz jedną świecę na siedem, koniec świata...
Aleś Ty się hardy zrobił Wąski - chłop tyle napisał a Ty żeś znalazł taką pierdółkę.

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

Trening. D1 i M5... To dopiero początek.

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

.....

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Keleris »

Poczytałem trochę tematu i widzę, że wiele osób ciągle rozpatruje tę metodę w kwestii setupu złożonego z 2 świeczek, ale w ZL nie chodzi o świeczki tylko o zerowanie profitów. Dziś się bawiłem trochę wykresami to podzielę się screenem ;) Jak byście grali gdyby wykres wyglądał tak jak na załączonym obrazku, widzicie wejścia?

EUR/USD H4, ten sam wykres, który wrzuciłem wczoraj.
Obrazek
98% czekanie, 1% wejście, 1% wyjście.

uzin2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

Keleris pisze:Poczytałem trochę tematu i widzę, że wiele osób ciągle rozpatruje tę metodę w kwestii setupu złożonego z 2 świeczek
Bo dużo poczatkujacych traktuje te koncepcje jako system, sztywny system gdzie jakis tam uklad pokaze dokladnie w ktorym miejscu wejsc, rozwiazanie problemu polega na tym aby popatrzec na to wszystko jak na calosc --- ruch wlasciwy --- korekta - tutaj lezy rozwiazanie, po glebszym zglebieniu tematu wystarczylby nawet wykres liniowy

w temacie ZL na tym forum bylo juz chyba wszystko, rozne punkty widzenia itp, czytajac watek mozna sie wiele dowiedziec takze jak nie nalezy do tego podchodzic, ale tak na prawde rozwiazanie problemu zaczyna sie okolo strony 100 (gdzie pojawia sie Thorez i zaczyna wykladac wszystko na tacy), na tych wykresach jest baaardzo duzo wystarczy tylko troche popatrzec, pomyslec i zaczac stosowac na wykresie, ja tez wiele godzin spedzilem na kresliku ale powiem ze tutaj przez kilka ostatnich stron wiecej pojalem, a najwazniejsze ze macie to wszystko po polsku i nie trzeba sie domyslac czy autor akurat to mial na mysli,

ODPOWIEDZ