Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Trade spoko - gratulacje.

Generalnie próbuję dowiedzieć się jak wyczuć te setupy które dają wysokie RR z niewielkim SL tak jak Thorez pokazał na swoim screenie.

Dodano po 3 godzinach 51 minutach:
Thorez pisze:Pytanie brzmi czym dla Ciebie jest ZL, bo jeśli dla Ciebie to linia działająca jak wsparcie/opór, którą przebija świeca z ciałem 2x poprzednia, to i owszem - jestem w stanie znaleźć bardzo wiele przykładów kiedy ZL nie zadziałała

Thorez, jak postrzegać ZL w ten sposób, żeby nie traktować go jako wsparcie i opór? W czym tkwią niuanse. W sensie technicznym.
Na co zwracać uwagę.

Burito
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Burito »

leszczu trochę nie tak do tego podchodzisz . Po pierwsze nie możesz powiedzieć : gram m5 i h1 i basta bo to nie jest ściśle określony system . To nie o to chodzi . Musisz jeszcze raz podejść do lektury ostatnich stron , bo po tym co piszesz to chcesz konkretnych reguł , czy określeń , a tak się nie da .

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Burito dzięki, jestem trochę zmęczony a Twój post jest dobrą odpowiedzią na pytania leszcza :D

Ale tak na poważnie leszczu na wszystkie Twoje pytania odpowiedź znajduje się na wykresie, w tym wątku i w Twojej głowie. Są rzeczy których nie da się opisać i wytłumaczyć, dlatego trzeba samemu ćwiczyć i szukać odpowiedzi, jeżeli sam będziesz szukał odpowiedzi w pewnym momencie wszystko zrozumiesz i nawet jeżeli będzie się to różniło od tego co mówię ja, czy ktoś inny, na temat ZL, to będziesz miał rację bo znajdziesz swój sposób czytania wykresu.
Trading jest prostszy niż Ci się wydaje, tylko trzeba z siebie trochę dać, a nie tylko czekać na rozwiązanie.
I uwierz mi, dużo bardzo istotnych informacji zostawiłem w tym wątku, musisz tylko uwierzyć że proste rzeczy są najważniejsze i że nie potrzebujesz nic więcej niż ciało i knot.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

kam16
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kam16 »

Thorez a mógłbyś napisać jaką masz średnio skuteczność np. na ostatnie 20 transakcji? W sensie ile plus ile minus?

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Keleris »

kam16 pisze:Thorez a mógłbyś napisać jaką masz średnio skuteczność np. na ostatnie 20 transakcji? W sensie ile plus ile minus?
Odpowiem za Thoreza, ma 130 % skuteczności, na 10 transakcji wygrywa 13. Czy w każdym temacie muszą padać takie pytania? Czy jeśli dowiecie się, że ktoś tą metodą zarabia to sprawi to, że wy też zaczniecie? Chyba na prawdę chcecie, żeby przestał pisać na tym forum, zadajecie mu pytania o każdą świeczkę na wykresie, nie czytacie jego postów, w których i tak napisał kilka razy to samo. Na prawdę dajcie coś z siebie i zacznijcie pracować nad wykresami, na tym forum wszystko jest napisane wystarczy przeczytać i pracować. O ile moge też staram się odpowiadać na pytania. Sam ciągle mam problemy, ale już tydzień w tydzień zaczynam plusować grając czyste ZL, jeśli chcecie wiedzieć czy się da, to odpowiem, że się da, ale wymaga to poświęcenia setek albo i tysięcy godzin przed wykresami. Czy warto? spójrzcie na stopkę Thoreza, wg mnie warto ;)

Sorry za taki agresywny post, ale musiałem to napisać :P
98% czekanie, 1% wejście, 1% wyjście.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Thorez a mógłbyś napisać jaką masz średnio skuteczność np. na ostatnie 20 transakcji? W sensie ile plus ile minus?
Taki procent moich transakcji średnio kończy się profitem, jedna odpowiedź jest prawidłowa, wybierz sobie tą która Ci najbardziej odpowiada:

100%
97%
65%
41%
0%

Która odpowiedź sprawi że bardziej przyłożysz się do ZL, a która sprawi że dasz sobie spokój z tą strategią?

Dodano po 13 minutach:

Keleris dzięki za ten post :D Sam czasami mam ochotę napisać trochę ostrzej, ale na ile potrafię staram się być wyrozumiały, bo jeszcze doskonale pamiętam jak to było kiedyś ze mną.
Widzę że jako jeden z niewielu w tym wątku rozumiesz czym się chleb smaruje - tak trzymaj :)
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Musicie nas trochę zrozumieć - każdy początkujący szuka jakiegoś punktu zaczepienia, coś co pozwoli mu znaleźć jakąś regułę w tym szaleństwie.
I o ile doskonale rozumiem, że rynek jest żywmy, czułym organizmem którego nie da się interpretować wedle jakiś schematów to szukamy sposobu jak nauczyć się go postrzegać.
Bo pytanie o skuteczność jest takim samym pytaniem jakbyśmy zapytali 100 kierowców jak dobrze prowadzą samochód i ile mieli w życiu stłuczek - jeden powie, że 30 a drugi że ani jednej.

Mówicie, że wystarczy tylko wykres i trzeba nauczyć się go czytać i że nie da się tego opisać. Ale na coś uwagę musicie zwracać, bo nie wierzę, żeby było to na zasadzie olśnienia i przypływu jakiejś tajemniczej mocy, która właśnie teraz powiedziała wam, że czas kupić.

Dzięki za wyrozumiałość i proszę o więcej wyrozumiałości.

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Ja to rozumiem i w miarę możliwości i na ile mi moja wiedza pozwala, staram się odpowiadać na pytania, chociaż sam zacząłem je zadawać dopiero po pół roku od momentu rozpoczęcia nauki ZL, wcześniej non-stop czytałem nawigatora i kreslika i sam próbowałem to rozkminiać jak to działa. Mój post był podyktowany głównie pytaniem o skuteczność, co jest prawie równoznaczne z pytaniem o wysokość depozytu. Gentlemeni nie rozmawiają o pieniądzach, oni je mają pieniądze ;)

leszczu pisze:Mówicie, że wystarczy tylko wykres i trzeba nauczyć się go czytać i że nie da się tego opisać. Ale na coś uwagę musicie zwracać, bo nie wierzę, żeby było to na zasadzie olśnienia i przypływu jakiejś tajemniczej mocy, która właśnie teraz powiedziała wam, że czas kupić.
Przecież przy każdym tradzie jaki wrzucam zaznaczam też linie które pokazały mi kierunek, Thorez robi to samo. Zapodam jeszcze jeden wykres EUR/USD H4, to są linie na które zwracamy uwagę. To jest tak proste, reszta leży w głowie tradera.

Obrazek
Thorez pisze:Keleris dzięki za ten post Sam czasami mam ochotę napisać trochę ostrzej, ale na ile potrafię staram się być wyrozumiały, bo jeszcze doskonale pamiętam jak to było kiedyś ze mną.
Widzę że jako jeden z niewielu w tym wątku rozumiesz czym się chleb smaruje - tak trzymaj
Nie ma sprawy, odwalasz tu kawał dobrej roboty i to ja powinienem Tobie podziękować ;)

kam16
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kam16 »

Dzięki Panowie za wszystkie odpowiedzi i przepraszam za te początkujące pytania. Mam jeszcze jedno które dotyczy procena angażowanych środków a mianowicie czy gracie maxymalnym możliwym lotem czy np. połową maxymalnego dostępnego , a może jeszcze inaczej i czy dopasowujecie to do do koncepcji Zero Line w jakiś sposób?

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

MM to jest już indywidualna kwestia, ale wg mnie większego ryzka niż 3 pipsy=1% depozytu, należy nie przekraczać. Większą część dźwigni można używać do ewentualnego piramidowania pozycji, ale to jest już wyższa szkoła jazdy :D. ja tego nie robię. Odpowiedz sobie na pytanie, ile maksymalnie % depozytu możesz stracić na pozycję i trzymaj się tej zasady.

ODPOWIEDZ