Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

eresz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eresz »

Powiem Wam, że niby wszystko to widzę, ale jak już świece się zamkną i jest po ptokach, a gdy na demo próbuje wchodzić na żywo to dostaję kręćka, bo niby kierunek obieram na wyższych tf h1 i h4, potem zjeżdżam na m15 i m5 i tu zaczynają mi się pojawiać zl w zupełnie przeciwnym kierunku.

Mało tego na m5 pojawia mi się zgodny ZL z H1, ale na m15 zupełnie przeciwny i oczywiście cena idzie w zupełnie stronę niż sobie to przewidziałem zgodnie z wyższym tf.

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

eresz, podrzuć jakiś screen z tego co mówisz.

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

Witam. Kilka razy czytalem ten wątek i nie mogłem załapać ocb. Przestudiowałem jeszcze raz wpisy Thoreza i jakby mnie olśniło :) Dzieki Thorez za wszystkie wpisy w tym wątku. Panowie - układ świec jest nieważny, ważne jest to gdzie jest profit. Czytalem te słowa tutaj setki razy ale nie rozumiałem ich sensu. Teraz jak patrzę na moje stare wejścia śmieję się do siebie i mówię - stary przecież w tą stronę jest juz pustka gdzie ty tam widziałes profit:)

Jeszcze jedna moja skromna uwaga, może komuś się przyda. Kiedyś szukałem idealnego układu świec. Teraz wazniejsze dla mnie jest gdzie, nie co.

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

radoslav47 pisze:Teraz jak patrzę na moje stare wejścia śmieję się do siebie i mówię - stary przecież w tą stronę jest juz pustka gdzie ty tam widziałes profit:)
.
Che, che jak już cię olśniło to zdradź gdzie jest profit na jutrzejszy dzień kolego Radoslav ....

.

radoslav47
Gaduła
Gaduła

dojdziesz do tego sam, wierzę
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

Burito
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Burito »

eresz H1 i H4 dają ci kierunek tak ? Tak . Jeszcze raz , H1 i H4 dają ci kierunek tak ? Tak . Więc czemu sugerujesz się momentum z m15 ? Przemyśl to zdanie "w strefie gdzie potencjalny popyt może być większy niż podaż , czyt. wsparcie , amatorzy sprzedają , a kupują od nich ... ?"

Co zobaczysz na wykresie powiedzmy m15 jak stadko amatorów rzuci się na S'ki ? Zobaczysz świecę momo czy jakkolwiek by to nazwać . Dużo ludzi łapie w tym czasie BE czy SLe . Amatorzy biorą to za sygnał w dół , wchodzą masowo i dlatego pojawiają się takie świece na mniejszych interwałach , przeciwne do ZL z h1 czy h4 , ale to właśnie o to chodzi żebyś ty razem z pro wszedł w kierunku jaki dyktuje ci momentum z wyższych TF , czyli przeciwnym do świniaków i ich zarżną .

eresz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eresz »

No niby to wiem, że kierunek z h1 i h4, ale później, żeby określić to precyzyjne wejście, zgodnie z tym co thorez pisał, zjeżdżałem sobie na mniejszy interwał i wtedy zaczyna mi się choinka momo wyświetlać, na każdym interwale momo w innym kierunku.

Czyli olewać momo przeciwne, szukać momo zgodne z h1 i h4 :)

Burito
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Burito »

Nie możesz ich olać , musisz czekać na znak , jakkolwiek to zabrzmiało , jakiś ruch , układ swiec , no cokolwiek co powie ci , że byc może za chwilę nastąpi odwrót w stronę którą wyznaczylo ci momentum z wyzszych tf . Pomyśl sobie tak : widzisz m15 , spada w dół , załóżmy że nie widziałeś zl z wyższych tf . Wszedles w sell , teraz poczekaj na takie miejsce w ktorym mimo ładnego ruchu w dół w który się wbiłeś , dzieje się coś nie tak , zaczynają targac tobą emocje , na m15 pojawia sie pin , outsidebar, momo up , cokolwiek , wtedy wiesz że spiepszyłes , tracisz zysk , łapiesz be albo sl .

Pomyśl , nad tym i zagraj inaczej niż w przykladzie wyżej . Rynek to emocje , żebyś ty wygrał ktoś musi przegrać , obczaj kto jest kim jak grasz na zl i na pewno duzo ci się rozjaśni .

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Witam gral ktoś dzis ZL ? Wydaje mi się ze było kilka wejść zgodnych z ideologią ZL, wrzucam screena, ktoś mądrzejszy mógłby ocenić jeśli łaskaw:)
pozdro
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

Zagrałem longa z TP w Mighty Zone D1. Później była okazja na short (zaznaczone strzałką), ale nie wszedłem, bo mnie nie było. Ten short to przypadek czy dobrze rozumuję?

ODPOWIEDZ