Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Awatar użytkownika
exodus24
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: exodus24 »

Nie używam tej pary, dlatego trochę mi zajęło rozeznanie się w wykresie, a i tak pewnie coś pominąłem
Dzieki wielkie za wysilek i analize. Wszystko przeanalizuje. Wywalilem ta pare i zostawilem tylko edka i kabla. Bede glownie skupial sie na eur/usd bo ty na niej grasz wiec bedzie latwiej o analize.
Thorez pisze:na parze której ATR D1 wynosi zaledwie 70p trzeba bardzo
uważać, nie radzę schodzić poniżej M30
A moglbys podrzucic ten wskaznik ktory pokazuje ci w dolnym prawym rogu wartosc ATR?

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Keleris »

Thorez pisze:Jak to mówią, okazja zawsze się znajdzie
Ok, to zaczynam zbierać na flaszkę :P. Tutaj obraz z mojego zbieractwa. Wyszedłem może za wcześnie ale nie lubię zastanawiać się czy przebiją, jak przebiją to poszukam pullbacka.

Zaznaczyłem miejsce, podobne do tego, które w weekend pokazywałeś, to działa :D Wejście po sprawdzeniu ZL na H1 i kilku FBO na M15

Obrazek
98% czekanie, 1% wejście, 1% wyjście.

eresz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eresz »

Witam,
jestem nowy w tej części forum, ale śledzę wątek ZL już od jakiegoś czasu. Chciałbym się podzielić screenami z dnia dzisiejszego, tj. 09.02 no i proszę sprawdzenie mojej prognozy. Załączam dwa wykresy:
1. eur/usd h4
2. eur/usd d1

opisy na rysunkach. Czy w razie pozytywnego zamknięcia świecy d1 jedziemy w górę?
Czy zamknięcie musi być powyżej ciała pinbara?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Ja to widzę tak jak na wykresie, na razie D1 wg mnie jest wzrostowe, dlatego rozglądam się po mniejszych tf-ach za wejściami w longa. Czyli Twoja prgnoza pokrywa się z moją;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

exodus24 pisze:A moglbys podrzucic ten wskaznik ktory pokazuje ci w dolnym prawym rogu wartosc ATR?
Wysyłam kod w txt, bo mam jakiś problem z platformą. Kolor i czcionkę można zmienić tylko w kodzie.
Keleris pisze:Tutaj obraz z mojego zbieractwa. Wyszedłem może za wcześnie ale nie lubię zastanawiać się czy przebiją, jak przebiją to poszukam pullbacka.
Bardzo dobre wejście i wyjście mimo iż nie był to najłatwiejszy setup na świecie, przynajmniej dla mnie :D

Ja pokusiłem się o tego szorta:

Obrazek

eresz pisze:Czy w razie pozytywnego zamknięcia świecy d1 jedziemy w górę?
Czy zamknięcie musi być powyżej ciała pinbara?
Zamknięte świece to przeszłość, nie zamknięte to teraźniejszość. Analizujesz przeszłość, grasz na teraźniejszości.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
exodus24
Gaduła
Gaduła

Dzieki za kod, sprobuje przerobic go na wskaznik.

Thorez pisze:Ja pokusiłem się o tego szorta
Ja tez pokusilem sie. Jak wroce do domu po robocie to wrzuce fote. Na jakiej podstawie wyszedles z pozycji?
W moim przypadku czas mnie naglil do wyjscia do pracy i zamknalem na +20. Nie wiem jak bym postapil gdybym mogl siedziec przed kompem.

edit:
fota z dzisiejszego wejscia.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 09 lut 2012, 23:22 przez exodus24, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

W ramach doszkalania, zapodam link z kreslika. W tym temacie są linki do... innych tematów :D, ale tych najważniejszych, dodatkowo można zassać NLA i dziennik es/pipa do przeglądania off-line. Miłej lektury życzę ;)

http://kreslik.com/forums/viewtopic.php?p=58499#58499

Awatar użytkownika
exodus24
Gaduła
Gaduła

Ostatnio w dziale wskazniki pojawil sie programik FX News Alert pokazujacy kalendarz gdzie mozna ustawic alarm. Moze komus przyda sie.

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 2&start=50

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Panowie - kilka pytań

Thorez,

Mógłbyś napisać coś więcej korzystaniu w wyższych TF-ów - bo przyznam szczerze, że nie bardzo wiem jak na to spojrzeć.
Załączam twój screen, który wstawiłeś kilka dnia temu. (01)
Ponad to ile wyższych tf-ów trzeba brać pod uwagę grając na M5 - czy wystarczy tylko H1 czy trzeba też patrzeć na H4 i D1?
Przede wszystkim chciałbym żebyś zaznaczył na screenie która w wyższych świec wpłynęła na to co dzieje się na M5 i dlaczego - bo znalezienie tych zależności to dla mnie póki co to największy problem.

Tam gdzie pozaznaczłeś setupy zgodne z H1 - no właśnie dlaczego były zgodne?
Bo mieliśmy świece spadkowe zamknięte na H1 w momencie kiedy pojawiło
się ZL na mniejszym interwale czy mieliśmy też ZL z większego interwału zbieżne z ZL z mniejszego interwału?

Przejrzałem też ostatni trade Kelerisa i dopatrzyłem się tam tez innych ZL
Pytanie - czy dobrze? A jeśli nie to dlaczego?

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie jestem Thorezem, ale może napiszę coś od siebie. Ten mój wykres który wkleiłeś to nie było żadne wejście, a jedynie analiza D1. Ogólnie dobrze zaznaczyłeś ZL, ale pamiętaj że nie stawia się w ciemno zleceń w takich miejscach. Myślę, że o to chodzi Thorezowi, że na dużych tf-ach szukasz strefy w której schodzisz na mniejsze tfy żeby doprecyzować wejście. Przykład z dzisiejszego poranka na 20+ pipsów, niestety chwilę się spóźniłem, ale pokaże jak to widzę.

Najpierw H1, cena nie chce iść w dół to pójdzie w górę.
Obrazek

Wtedy schodzę na mniejsze tf-y, tutaj m5 i szukam konkretnego wejścia, trzymałem palec na myszce w tamtym miejscu.
Obrazek

ODPOWIEDZ