Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

Thorez pisze: Wczorajszy wykres EU:
Kolego Thorez, jeżeli mogę prosić o wskaźniczek który tak ładnie wyrysowywuje te większe świece na mniejszych timeframach (chodzi ten z tego rysunku poniżej):

Obrazek

Ściągnąłem sobie ten twój kodzik z wcześniejszego postu:

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 725#384725

... ale podczas backtestów historycznych (bróbowałem zobaczyć jak to będzie wyglądać w historii) wychodzą takie jaja:

Obrazek

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

drendriu to jest dokładnie ten sam wskaźnik, tylko knoty ręcznie usunąłem.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

re..

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

Thorez pisze:drendriu to jest dokładnie ten sam wskaźnik, tylko knoty ręcznie usunąłem.
A tobie kolego Thorez też takie jaja wychodzą podczas backtestowania historycznego, czy to tylko u mnie coś takiego wychodzi ? ?.

uzin2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

Thorez wiemy ze chciales zwrocic uwage na to ze wazniejszy jest wyzszy interwal i tu chyba nikt niema watpliwosci, tylko ze swieczkami tj h4 i d1 jest taki problem ze roznie one wygladaja w zaleznosci od czasu brokera, u mnie np h4 wygladaja inaczej jak na Twoim wykresie - sa przesuniete o 2h, u roznych brokerow mozemy widziec odmienne sytuacje na tych duzych swiecach

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Keleris »

Uzin2, w ZL nie chodzi o wielkość i kształt świeczek tylko o ruch ceny, wtedy widać skąd zaczął się mocny ruch i dokąd będzie korekta. Tyle wiem, ale w praktyce u mnie nie jest jeszcze tak dobrze, bo głupia świeczka m5 potrafi mnie wygryźć z dobrego trejdu, to znaczy że z niego rezygnuję.

Co do wykresu Thoreza to po fakcie widzę że chcieli wyzerować sprzedawców oporu z W1, a potem wrócili do ZL na H4 i znowu do góry. To chyba standard na piątki :D.

Brak wykresów, bo mam teraz jakieś problemy z system ;)
98% czekanie, 1% wejście, 1% wyjście.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

drendriu pisze:A tobie kolego Thorez też takie jaja wychodzą podczas backtestowania historycznego, czy to tylko u mnie coś takiego wychodzi ? ?.
Nie prowadzę backtestów, w zasadzie teraz nawet nie używam już Custom Candle, który zawsze mnie rozpraszał, za to mam więcej do roboty na gołym wykresie.
uzin2 pisze:Thorez wiemy ze chciales zwrocic uwage na to ze wazniejszy jest wyzszy interwal i tu chyba nikt niema watpliwosci, tylko ze swieczkami tj h4 i d1 jest taki problem ze roznie one wygladaja w zaleznosci od czasu brokera, u mnie np h4 wygladaja inaczej jak na Twoim wykresie - sa przesuniete o 2h, u roznych brokerow mozemy widziec odmienne sytuacje na tych duzych swiecach
Cóż w zasadzie Keleris wszystko wyjaśnił. Nie ważny jest wygląd świec, dlatego że świece oszukują, ale rama czasowa jaką bierzesz pod uwagę. Momo to nie ciało świecy, momo to ruch właściwy a knot to korekta. Czym jest dla Ciebie momo? Nie daj się oszukać !!!

Obrazek

Keleris pisze:Co do wykresu Thoreza to po fakcie widzę że chcieli wyzerować sprzedawców oporu z W1, a potem wrócili do ZL na H4 i znowu do góry. To chyba standard na piątki
Spójrz na wykres taki jaki jest, bez interpretacji z innych TF'ów. Dlaczego ostatni przykładowy setup na M15 zadziałał, a poprzednie nie?
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Keleris »

malsehen pisze: Powiedzcie mi tylko proszę, czy Rat Zone jest ty samym co strategia z poniższego linku ?
Wczoraj znalazłem kanał TRO na YT, to podam link do wyjaśnienia RAT ZONE.

http://www.youtube.com/watch?v=jGuPqzO0 ... ULi-w8Mm17
98% czekanie, 1% wejście, 1% wyjście.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Dzięki Keleris, nie wiedziałem że TRO ma kanał na YT :shock:
Polecam oglądnąć najlepiej wszystko, bo bardzo jasno przekazuje jak logicznie postrzegać wykres.

Awatar użytkownika
exodus24
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: exodus24 »

Fajnie Thorez, ze wrociles. Mam nadzieje, ze bedziesz tu czesto zagladal.
Dlatego chciałbym przedstawić pewną łamigłówkę na weekend
To jakie jest rozwiazanie tej lamiglowki?

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

exodus24 pisze:Fajnie Thorez, ze wrociles
Nie wróciłem bo nigdzie nie odchodziłem, po prostu forum mnie strasznie wymęcza, trzeba bardzo dużo energii poświecić żaby coś przedstawić i wyjaśnić, a samo siedzenie przed wykresem codziennie jest wystarczająco wyczerpujące. Ale też się cieszę i dzięki :oops:
To jakie jest rozwiazanie tej lamiglowki?
Rozwiązanie jest na wykresach.
Chodzi o to żeby uświadomić sobie że jakakolwiek metoda, setup, czy system na jednym (małym TF'ie) bez wiedzy o tym na ile i jak długo trzymać pozycję (pips / czas) jest niczym innym jak hazard.
Innymi słowy, grając na M5 co sprawia że czekasz na zysk wielkości 50 pipsów?
Dlaczego na pierwszym wykresie ostatni setup przyniósł zysk ok. 70 pipsów, a pozostałe zaledwie kilka, czy kilkanaście?
Wykres M5 tworzy ruchy dostosowane do tej ramy czasowej, które składają się na ruchy z wyższych ram. Jeżeli średni zasięg świec M5 to 8 pipsów, to gdy na tym TF'ie cena spada o 40 pipsów, zazwyczaj oznacza to że miała powód na wyższym TF'ie.
Wiedza o takim zachowaniu ceny daje możliwość unikania błędnych sygnałów na małych TF'ach, oraz szanse na bardzo korzystne RR.

Zamieszczam wykres pomocniczy :D Trochę mało przejrzysty, ale powinien rozwiać wątpliwości w tym temacie.
Cena tworzy ciało i knot, ciało o wielkości x i knot wielkości y na M5...
Cena tworzy ciało i knot, ciało o wielkości 3x i knot o wielkości 3y na M15...

Obrazek

ODPOWIEDZ