Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
Aest
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Aest »

adamofx2 pisze:Nóż się w kieszeni otwiera , gdy widzi się jak kolejne cwaniaczki bez żadnej wiedzy prawnej bawią się w "otwieranie firm w Delaware".

Pewnie przeczytali wątek (w tym miażdzące "wiedzą", a właściwie jej kompletnym brakiem posty Aesta i MrYogiego) i pomyśleli że zrobią na tym świetny "byznes".

Szkoda tylko, że gdyby to było rzeczywiście takie łatwe, jak piszą na stronie, ludzie z tego forum nie korzystaliby z profesjonalnych firm doradczych, tylko rejestrowaliby u Registered Agentów, albo i bez ich pośrednictwa.
Bo to nie jest takie łatwe, a w moich postach nie wszystko jest napisane. Ale jak ktoś jest debilem, to nawet cały akapit o tym że samo DE nic nie daje - nie pomoże.
Zaczynam żałować że podawałem tutaj swojego maila. Przez pierwsze dni zalała mnie ponad setka maili z rożnymi "propozycjami" i nie ma tygodnia żebym choć jednego nie dostał. 80% na poziomie, takiego "mondrego byznesmena".

kkkinvest
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: kkkinvest »

Witam panowie,

Jako osoba już trochę doświadczona w temacie od strony praktycznej, pozwolę sobie wtrącić kilka słów.

A więc:

Przede wszystkim nie korzystajcie z usług podejrzanych firm, bo się po prostu wkopiecie.

Żeby korzystać z firmy w Delaware, jako narzedzia do optymalizacji podatkowej , musi być ona kontrolowana przez drugą firmę, a także być skonstruowana, tak żeby cały wehikuł nie podpadał pod polskie przepisy o miejscy rezydencji podatkowej. Bez drugiej firmy wszystko nie ma sensu, więc jak ktoś proponuje wam otwarcie samej firmy, jako "sposób na optymalizację podatkową", to taką ofertę od razu należy wywalić do kosza.

Jeśli chodzi o forex, Delaware już się do niego tak bardzo nie nadaje , bo weszły nowe regulacje ograniczające zakładanie kont brokerskich dla rezydentów USA, więc trzeba byłoby udowodnić brokerowi , że firma nie działa na terenie USA, co jest trochę kosztowne(dodatkowa dokumentacja).

Natomiast można zamiast DE poszukać rozwiązań typowo offshore'owych, tylko trzeba uważać na prawo dewizowe, które ogranicza Polakom otwieranie firm w krajach spoza UE i OECD.

Ja skorzystałem z usług polecanej wcześniej firmy Tax&Law [link]. Za ich radą, zamówiłem otwarcie firmy na Wyspach Marshalla, zarzadzaną przez dyrektora z raju podatkowego, razem z przygotowaniem pod zgodność z prawem dewizowym, do tego konto w banku na Cyprze . Kosztowało mnie to 2000 dolarów za kwestie spółki i 400 euro za otwarcie konta . Utrzymanie wyjdzie ponad 900 USD. Dokumenty firmowe z pełnomocnictwem przyszły po ok. miesiącu, natomiast do założenia konta musiałem poświęcić trochę czasu na papierkologię, bo bank zażyczył sobie pakietu dokumentów potwierdzających moją tożsamość i adres.

W sumie przesłałem im potwierdzony notarialnie skan dowodu osobistego, fakturę za czynsz i opinię z banku, oceniającą jakim jestem klientem, do tego tłumaczenie przysięgłe. Ostatecznie wszystko było załatwione w jakieś 2 tygodnie, potem jeszcze następne 2 tygodnie czekałem na kartę debetową.

Bez problemu udało mi się na to założyć konto w FxPro i Admiralu. U polskich brokerów nie próbowałem.

Natomiast widziałem, że ktoś pytał o GPW. Otóż spółki typowo offshore, jak również z Delaware, nie nadają się do inwestowania na GPW, bo żeby uzyskać zwolnienie z podatku 19%, między jurysdykcją spółki, a Polską musi być zawarta umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania i do tego właściciel konta brokerskiego musi przedstawić certyfikat rezydencji podatkowej.

Natomiast nadaje się do tego spółka na Cyprze. Cypr to nie offshore, jest w Unii Europejskiej, ale oferuje zwolnienie podatkowe z handlu wszelakimi papierami wartościowymi, w tym to co was interesuje, a więc akcjami spółek giełdowych, a co najważniejsze ma podpisaną "dobrą" umowę podatkową z Polską.

Koszt otwarcia takiej spółki, skonstruowanej w sposób poprawny wychodziłby ok. 2500-3000 euro, zależnie od wyboru składników, potem ok. 2000 euro za utrzymanie. Wadą spółki cypryjskiej , jest natomiast to, że nie nadaje się do forexu, bo forex podpada pod podatek 10%.

Jak chcecie coś wiedzieć więcej, to pytajcie, możecie też pisać na mail, albo PW.

Pzdr.,
Kamil Stadnicki
kkkinvest@poczta.pl

Awatar użytkownika
ziomekz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziomekz »

kkkinvest to ja mam pytanie, w jaki sposób (wygodny, szybki, bezpieczny i tani) wypłacasz pieniądze z zagranicznej spółki.
Wypłacasz małe kwoty z bankomatów w Polsce kartą debetową należącą do spółki?
Robisz przelewy na rachunek bankowy w Polsce a następnie wypłacasz? Jeśli na rachunek w pl to jest on prywatny czy też należy do zagranicznej spółki?
W jaki sposób przewalutowujesz środki firmy aby najmniej stracić?
Czy kupowałeś już coś większego 'na firmę' w Polsce? może auto/nieruchomość? Miałeś z tym jakieś problemy?

pozdrawiam

Incorporatek
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Incorporatek »

1. Zakładając Korporację(nie LLC, ale Inc.) w stanie Delaware i chcąc płacić wszelkie podatki bez żadnych prób uniknięć podatkowych, ale prowadząc interes w internecie, a jako siedzibę "Business Address" podając polski adres, gdzie płacę podatek za dochody Korporacji? W USA, podatek federalny? Bo jak rozumiem podatek stanowy to tylko kilkaset dolarów rocznie, natomiast podatek dochodowy(dywidenda) udziałowca płacę już w Polsce. Co z podatkiem Korporacji? Płacę go w USA, czy jednak w Polsce?

2. Jeśli prawo polskie nie koniecznie pozwala polskim firmom na moją działalność, a prawo USA już tak, to stosując się do poprzedniego punktu 1., łamię jakieś prawo, jeśli mam Korporację zarejestrowaną w USA i prowadzę tą nie do końca prawą działalność według prawną polskiego w internecie z siedzibą w Polsce, ale przez Korporację zarejestrowaną w USA?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

MF zapowiada zmiany: będą szukać dochodów Polaków
Resort finansów chce wprowadzić do międzynarodowych umów podatkowych klauzulę, która pozwoli na uzyskiwanie informacji o dochodach Polaków za granicą oraz o zagranicznych rachunkach bankowych. Zmiany dotyczyłyby też umów z rajami podatkowymi.
Zobacz także
Polski fiskus zapowiada ściślejszą współpracę z zagranicą
Polski fiskus zapowiada ściślejszą współpracę z zagranicą
Polska administracja podatkowa będzie wymieniać informacje ze swoimi odpowiednikami w Austrii, Czechach, Słowacji,... Zobacz więcej 19 paź 11, 17:29
Dilerzy: resort finansów wymienił euro na rynku
Dilerzy: resort finansów wymienił euro na rynku
Ministerstwo Finansów wymieniło w piątek euro na rynku - poinformowali PAP dilerzy banków. Zobacz więcej 10 gru 10, 16:02

ETS: przepis polskiej ustawy o VAT jest niezgodny z dyrektywą UE 30 wrz 10, 18:29

Kotecki: MF i samorządy szacują deficyt JST w br. na 6-7 mld zł dzisiaj, 14:17

MF (1039) zobacz więcej raje podatkowe (34) zobacz więcej

Ministerstwo Finansów podjęło już działania, by renegocjować umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania z: Norwegią, Koreą Płd., Stanami Zjednoczonymi, Holandią, Kanadą, Islandią, Belgią - poinformował wiceminister finansów Maciej Grabowski w odpowiedzi na interpelację posła (PiS) Łukasza Zbonikowskiego (nr 680).

Wiceminister wyjaśnił, że celem renegocjowania umów jest m.in. wprowadzenie do tych umów pełnej klauzuli wymiany informacji podatkowej. Taka klauzula została już wprowadzona np. do wynegocjowanego niedawno protokołu, czyli aneksu do polsko-cypryjskiej umowy o unikaniu podwójnego.

Klauzula, oparta na art. 26 Modelowej Konwencji OECD w sprawie podatku od dochodu i majątku, jest efektywnym narzędziem uzyskiwania informacji o dochodach polskich rezydentów uzyskanych za granicą oraz o kwotach przechowywanych na rachunkach bankowych. Resort planuje, że docelowo pełna klauzula wymiany informacji podatkowej znajdzie się we wszystkich umowach o unikaniu podwójnego opodatkowania.

Ministerstwo Finansów prowadzi również prace zmierzające do zawarcia umów o wymianie informacji podatkowych z krajami, które stosują szkodliwe praktyki podatkowe i oferują podatnikom pełną tajemnicę bankową - poinformował Grabowski.

http://podatki.onet.pl/mf-renegocjuje-u ... yjne-detal

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

No to możemy chyba zapomnieć :(

ninjapl
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: ninjapl »

Ja znalazłem jeszcze pokrewny temat tutaj:

http://scenadomen.pl/index.php?/topic/2 ... -delaware/

A przy okazji jest też na aukcji dobra domena dla pośrednika DW w PL :)
https://premium.pl/firmawdelaware.pl

bbtechno
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: bbtechno »

Witam serdecznie!
Przeczytałem wasze posty i mam wielki mętlik w głowie.
W przyszłym roku chciałbym założyć firmę w Delaware poprzez http://www.delawarebusinessincorporators.com
Dlaczego chciałbym wybrać Delaware?
M.in. jeżeli firmę miałbym w Polsce to musiałbym płacić wysoki ZUS i inne składki. Jeżeli ja mam wydawać ponad 1000zl miesięcznie (po dwóch latach) na opłatę ZUSu i innych składek to ja dziękuję.
Z czasem planuję przeprowadzkę do USA, ale wróćmy do tematu.

Co do emerytury i ubezpieczenia w Polsce to można wykupić prywatnie. Z emerytury (mając prywatny fundusz emerytalny) "wyciągnę" więcej niż płacąc składki państwu.

Podatek od dochodu mógłbym odprowadzać, żeby nie bawić się w masę oddziałów na całym świecie...

Prosiłbym was o odpowiedź na kilka pytań:

1) Odprowadzenie podatku od dochodu;
Dochód czyli przelanie pieniędzy na konto prywatne?

2)Prywatność
Czy trzeba ukrywać dane i unikać rozmów i "chwalenia" się, że ta firma LLC jest moja, jeżeli będę odprowadzać podatek od dochodu?

3)Ile wynosi ten nieszczęsny podatek od dochodu?

4)Czy można zrobić tak, że adres firmy jest tym w USA a polskim adres to adres korespondencyjny (adres ten byłby moim domowym)

np.
Firma L.L.C
3422 Old Capitol Trail
Wilmington, DE
19808-6192
USA
Adres korespondencyjny:
Firma L.C.C
Daleka 125/785
Miasto, 12-987
Polska
5) W pakiecie jaki chcę wybrać jest też numer EIN, czy jest on konieczny?

6)Czy jako właściciel firmy w USA mogę w przypadku płatności klientów z Polski, podawać prywatny numer konta(dokładniej z transferuj.pl podłączonego do prywatnego konta), a z innych państw konto amerykańskie albo PayPal?

7)W jakim PIT musiałbym rozliczyć się od dochodu?

8)Czy mogę wystawiać faktury Vat (dla klientów z UE) - jeżeli tak to z jaką stawką % Vatu?

Na to pytanie odpowiem sam (jeżeli źle, to proszę o poprawkę). Wiedzę uzyskuje z różnych źródeł.
Np. Wykonam stronę internetową dla klienta z Polski za 150zl (w tym przypadku będzie to kwota netto).
Na wystawianej fakturze dodaję rubryczkę "Adding 23.0000% VAT (Poland) for "NAZWA USŁUGI" charge of $KWOTA" I pobieram od klienta łącznie 184,50PLN (150zł wykonanie + 34,50zł VAT). Dla innych Państw robię podobnie, zmieniając tylko stawkę Vat i oczywiście Państwo w nawiasie .
Dla klientów z USA nie dodaję VATu wiec koszt wykonania usługi dla klientów z USA to 150PLN

Jak na razie tylko tyle przyszło mi do głowy.
Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam

P.S.
Dodam, że forma sprzedawała by usługi internetowe :D

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Marius »

Czy ktoś wie w którym kraju UE są najniższe podatki dla klasycznej firmy zarabiającej rocznie 120.000 złotych? Z tego co wiem to najlepszym wyjściem będzie Cypr - kwota wolna od podatku 20.000 euro a potem 20% podatku. Jakiś kraj przebija Cypr?

Pytam się o UE bo chodzi mi o umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania typu wyłączenia z progresją.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Czy ktoś wie w którym kraju UE są najniższe podatki dla klasycznej firmy zarabiającej rocznie 120.000 złotych? Z tego co wiem to najlepszym wyjściem będzie Cypr
Jeżeli chodzi o FX to na pewno Szwajcaria,Holandia ../ tylko to trzeba dograć z profesjonalistą,/ sprawdż jeszcze Łotwę i Estonię..

Pozdro.
PS jeżeli chodzi o UK to też to jest do zrobienia lecz jest to wyższa szkoła jazdy...

Dodano po 7 minutach:

PS podobno Islandia to też świetny kierunek..// tak słyszałem// trzeba to jednak dogadać z profesjonalistami..//
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

ODPOWIEDZ