z tym akurat sie nie zgodze, mam takiego robocika, ktory piramiduje, gdy traci otwiera pozycje w tym samym kierunku z wieksza iloscia lotow, i tak do momentu gdy jest na plusie, nawet niewielkim i wtedy zamyka wszystko. Nie twierdze ze jest to dobra strategia, ale jak widac na obrazku ponizej mamy minus 366 pipow a plus 4639.37 dolarow.Rzecz w tym, że można mieć pipsy na minusie a kasę na plusie.
Bzdura jakich mało. Jakim to cudem?
Najlepsze strategie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
hmm a mógłbyś podać jakaś prosta strategie? najlepiej z opisem jak np. zachować się w poszczególnych sytuacjach? a są jakieś strony z takimi strategiami przykładowymi? bo chciałbym zobaczyć kilka aby móc je porównać i spróbować coś własnego stworzyćDiudiu pisze:No cóż strategia powinna być planem działania gracza w każdej możliwej sytuacji więc na pewno powinna zawierać następujące elementy:
- zasady otwarcia pozycji
- zasady zamknięcia pozycji w przypadku gdy przynosi stratę
- zasady zamknięcia pozycji w przypadku gdy pozycja przynosi zyski
- zasady zabezpieczania zysku - utrzymania pozycji
W zależności od strategii mogą się pojawić jakieś dodatkowe elementy

- profession
- Pasjonat
Wiem, że każdy z nas jest na innym poziomie zaawansowania na tym rynku.I każdy ma prawo do swojego zdania. Zgadzam się jednak z przedmówcami. W każdej książce którą się czyta najczęściej możemy znaleźć coś w tym stylu.
spis treści:
1.Psychika
2.Konsekwencja
3.System
4.....
5.....
6.....
.......
.......
340.......
Ja się pytam - dlaczego powstaje mnóstwo książek o psychice, konsekwencji, algorytmach matematycznych, kontraktach terminowych,na temat tego co to jest opcja? itp i w każdej z nich jedyne co pisze na temat systemu to jedno lakoniczne zdanie "trader musi znaleźć system' i potem 300 stron o psychice, konsekwencji itp.
Te wartości są w życiu oczywiste, można o nich przeczytać w internecie, w Bibli, w książkach psychologicznych u Briana Tracy itp. Każdy wie, że bez psychiki i konsekwencji nic nie da efektów. Dlaczego tylko jedno lakoniczne zdanie mówi o systemie a potem puszcza się to w nie pamieć jakby to było najłatwiejsze z zadań jakie stoją przed traderem. Dlaczego większość systemów które można znaleźć w internecie to po prostu nie działający SCAM. Odpowiedź jest prosta: Bo system to najtrudniejsze zadanie do zrealizowania. I każdy dotyka tego tematu a potem ucieka od niego jak najdalej ględząc i nudząc o rzeczach oczywistych i żyjąc za kasę z książek lub zarabiając 5% na miesiąc lub po prostu przegrywając.
Ja mam tylko jedno zdanie do dodania w tym temacie. Show me the money
Można się usprawiedliwiać, że nie zarabiasz bo nie masz psychiki, czasu, warunków, bo pogoda nie taka jak by się chciało, myszka za wolno śmiga. Lecz nie dajmy popaść w tę propagandę. To propaganda przegranych!!
spis treści:
1.Psychika
2.Konsekwencja
3.System
4.....
5.....
6.....
.......
.......
340.......
Ja się pytam - dlaczego powstaje mnóstwo książek o psychice, konsekwencji, algorytmach matematycznych, kontraktach terminowych,na temat tego co to jest opcja? itp i w każdej z nich jedyne co pisze na temat systemu to jedno lakoniczne zdanie "trader musi znaleźć system' i potem 300 stron o psychice, konsekwencji itp.
Te wartości są w życiu oczywiste, można o nich przeczytać w internecie, w Bibli, w książkach psychologicznych u Briana Tracy itp. Każdy wie, że bez psychiki i konsekwencji nic nie da efektów. Dlaczego tylko jedno lakoniczne zdanie mówi o systemie a potem puszcza się to w nie pamieć jakby to było najłatwiejsze z zadań jakie stoją przed traderem. Dlaczego większość systemów które można znaleźć w internecie to po prostu nie działający SCAM. Odpowiedź jest prosta: Bo system to najtrudniejsze zadanie do zrealizowania. I każdy dotyka tego tematu a potem ucieka od niego jak najdalej ględząc i nudząc o rzeczach oczywistych i żyjąc za kasę z książek lub zarabiając 5% na miesiąc lub po prostu przegrywając.
Ja mam tylko jedno zdanie do dodania w tym temacie. Show me the money
Można się usprawiedliwiać, że nie zarabiasz bo nie masz psychiki, czasu, warunków, bo pogoda nie taka jak by się chciało, myszka za wolno śmiga. Lecz nie dajmy popaść w tę propagandę. To propaganda przegranych!!
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.
A może, po prostu, coś takiego jak "system" nie istnieje?
Świece japońskie: http://forex-nawigator.biz/forum/swiece ... ml#p527248
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
- profession
- Pasjonat
To jaki sens wówczas miało by inwestowanie? Według mnie na pewno istnieje, tylko nie jest łatwo znaleźć taki system który odpowiadał by moim oczekiwaniom. Nawet sam fakt istnienia EA które możesz testować bez emocji potwierdza istnienie działających systemów. Tylko to coraz trudniejsza droga. Szczególnie, że nikt się takim systemem nie dzieli.
Gdyby każdy dzielił sie swoim zarabiającym systemem to myśle że wkrótce forex detaliczny przestałby istnieć, bo jakby powiedzmy wygrywało nie 2 a 70% ludzi to nie opłacałby sie ten biznes ani bankom ani brokerom. Tu chodzi o to że inwestowanie to jest dojarka w jedną strone, ale w tą strone co trzeba. Gdyby to krowa zaczeła doić dojącego to coś by tu nie grało.
- profession
- Pasjonat
Masz racje. Jednak ja myślę, że system działałby tylko przez krótki czas. Gdy zbyt wiele transakcji jest zawieranych w jednym momencie prędzej czy później system pada. Przestaje działać. Rynek się zmienia. Wystarczy zobaczyć na MDP działał świetnie przez 2 lata a teraz? Linia prosta od długiego czasu.
Popularne systemy przestają działać jeśli opierają się na konkretnych bardzo wydzielonych sygnałach. Bo np linie trendu działają cały czas, pewnie za sprawdą dużych graczy.
No ale nie oszukujmy działy systemy i strategie chociażby na naszym forum również kuleją...
Tak jak pisałem każdy ucieka od tego tematu.
Popularne systemy przestają działać jeśli opierają się na konkretnych bardzo wydzielonych sygnałach. Bo np linie trendu działają cały czas, pewnie za sprawdą dużych graczy.
No ale nie oszukujmy działy systemy i strategie chociażby na naszym forum również kuleją...
Tak jak pisałem każdy ucieka od tego tematu.
Ale wejdz sobie na FF. Tam systemow do wyboru do koloru. I niektore domyslam sie ze dzialaja od dluzszego czasu skoro watki ich dtyczace "zyja" latami.profession pisze:No ale nie oszukujmy działy systemy i strategie chociażby na naszym forum również kuleją...
Tu tez mozna byloby wiele systemow wrzucic, ale komu sie chce.
Szukasz czegoś wartosciowego na forum? Zacznij od Kosza bo moze tam zostało to wyrzucone dla powiększenia wolnej przestrzeni dyskowej.