Najlepsze strategie
- SceptycznyProgramista
- Stały bywalec
http://www.juniortrader.skninwestor.com/tresc/24/
Po wynikach tego konkursu stwierdzam, że coś w mojej edukacji jako tradera poszło nie tak.
Zaczynałem parę lat temu na fali sukcesów na giełdzie. Czytałem wszystko co mi wpadło w rękę. Począwszy od różnych strategii analizy techniczne po różne kombinacje na forum. Niestety ze względu na moją pracę do rynku zazwyczaj podchodziłem wieczorami, kiedy największe ruchy były poza mną.
Kiedy na giełdzie przyszedł czas zawirowań to z niej uciekłem. Od tamtego wciąż szukam różnych strategii na fx, które testuje na demach. Poznałem mm, psychologię AT ( trzymam się zasad systemu które sobie drukuje i zawieszam na ścianie obok monitora). Zacząłem nawet tworzyć automatyczne strategie z różnym skutkiem ,nie na tyle pozytywnym by powierzyć pieniądze algorytmowi.
Uważam ,że właściwy stan ducha (psychologia) i mm są bardzo zależne od systemu, więc może w tym tkwi problem. Spotkałem się z stwierdzeniem "istnieje wiele zyskownych strategi, kluczem do sukcesu jest psychologia". Uważam, że to nieprawda. Kluczem jest system.
Zatem pytam się Was doświadczonych traderów o jakieś podpowiedzi co do przetestowanych strategii ? Coś byście polecili do przetestowania z systemów tradingowych? Może jakiś scalper sprawdzony przez Was?
Otwieram ten temat, by ktoś, kto jest w podobnej sytuacji jak ja mógł jeszcze raz spróbować podjąć walkę z rynkiem
Dodano po 3 godzinach 29 minutach:
http://forex-strategies-revealed.com/scalping-systems
Znalazłem taki zbiór systemów scalpujących? Jakie jest wasze doświadczenie z scalpingiem? Warto poświecać czas na któryś z systemów?
Po wynikach tego konkursu stwierdzam, że coś w mojej edukacji jako tradera poszło nie tak.
Zaczynałem parę lat temu na fali sukcesów na giełdzie. Czytałem wszystko co mi wpadło w rękę. Począwszy od różnych strategii analizy techniczne po różne kombinacje na forum. Niestety ze względu na moją pracę do rynku zazwyczaj podchodziłem wieczorami, kiedy największe ruchy były poza mną.
Kiedy na giełdzie przyszedł czas zawirowań to z niej uciekłem. Od tamtego wciąż szukam różnych strategii na fx, które testuje na demach. Poznałem mm, psychologię AT ( trzymam się zasad systemu które sobie drukuje i zawieszam na ścianie obok monitora). Zacząłem nawet tworzyć automatyczne strategie z różnym skutkiem ,nie na tyle pozytywnym by powierzyć pieniądze algorytmowi.
Uważam ,że właściwy stan ducha (psychologia) i mm są bardzo zależne od systemu, więc może w tym tkwi problem. Spotkałem się z stwierdzeniem "istnieje wiele zyskownych strategi, kluczem do sukcesu jest psychologia". Uważam, że to nieprawda. Kluczem jest system.
Zatem pytam się Was doświadczonych traderów o jakieś podpowiedzi co do przetestowanych strategii ? Coś byście polecili do przetestowania z systemów tradingowych? Może jakiś scalper sprawdzony przez Was?
Otwieram ten temat, by ktoś, kto jest w podobnej sytuacji jak ja mógł jeszcze raz spróbować podjąć walkę z rynkiem
Dodano po 3 godzinach 29 minutach:
http://forex-strategies-revealed.com/scalping-systems
Znalazłem taki zbiór systemów scalpujących? Jakie jest wasze doświadczenie z scalpingiem? Warto poświecać czas na któryś z systemów?
spróbuj tego - forex system T(...)
spróbuj tego - forex system T(...)
Ten kto tak stwierdzil ma pojecie w przeciwienstwie do ciebie. Dobry trader nawet ze slabego sysa wyciagnie zysk. Slaby nawet z najlepszego nie zrobi zysku. I musisz wiedziec ze skalping to wyzsza szkola jazdy i raczej na poczatek nalezy przyswoic sobie gre (miec zyski) na d1,h4,h1 a dopiero potem schodzic na nizszy TF.SceptycznyProgramista pisze: Spotkałem się z stwierdzeniem "istnieje wiele zyskownych strategi, kluczem do sukcesu jest psychologia". Uważam, że to nieprawda. Kluczem jest system.
To tak ku przestrodze.
Szukasz czegoś wartosciowego na forum? Zacznij od Kosza bo moze tam zostało to wyrzucone dla powiększenia wolnej przestrzeni dyskowej.
Celem systemu jest sprowadzenie tradingu do możliwie najmniej uznaniowego.
Tyle się mówi o psychologii w tradingu a nikt nie mowi o co tak naprawdę chodzi. Trzeba samemu stworzyć system !!! Taki system tworzony od 0 jest z założenia zgodny z naszymi przyzwyczajami czy postrzeganiem wartości. Jednego będzie cieszyło 15 tranzakcji z rzędu zyskownych a innego wstrzeliwanie się w dołki i szczyty z niską skutecznością ale z możliwością dużego zarobku. Jeśli ktoś szuka systemów innych i tesuje je ,to tak naprawdę jeszcze długa droga przed nim. Systemy innych są kogoś innego co sprawia ,że nie ufamy im pomimo ,że pokazują dodatnią wartość. Interpretujemy się tylko z zyskownymi tranzakcjami takiego systemu a stratne pozycje zapisujemy na konto niedoskonałego twórcy systemu.Mając własny system jesteśmy zmuszeni do interpretowania się ze stratami także a to sprowadza się do bólu ,który staramy się wyeliminować i ot to całe ukryte piękno tradingu.
Powodzenia w tworzeniu własnej strategii
Ja już swoją znalazłem aczkolwiek dalej próbuje coś w niej mieszać i ulepszać trzymając się zasady "Tnij straty a zyski same przyjdą."
Tyle się mówi o psychologii w tradingu a nikt nie mowi o co tak naprawdę chodzi. Trzeba samemu stworzyć system !!! Taki system tworzony od 0 jest z założenia zgodny z naszymi przyzwyczajami czy postrzeganiem wartości. Jednego będzie cieszyło 15 tranzakcji z rzędu zyskownych a innego wstrzeliwanie się w dołki i szczyty z niską skutecznością ale z możliwością dużego zarobku. Jeśli ktoś szuka systemów innych i tesuje je ,to tak naprawdę jeszcze długa droga przed nim. Systemy innych są kogoś innego co sprawia ,że nie ufamy im pomimo ,że pokazują dodatnią wartość. Interpretujemy się tylko z zyskownymi tranzakcjami takiego systemu a stratne pozycje zapisujemy na konto niedoskonałego twórcy systemu.Mając własny system jesteśmy zmuszeni do interpretowania się ze stratami także a to sprowadza się do bólu ,który staramy się wyeliminować i ot to całe ukryte piękno tradingu.
Powodzenia w tworzeniu własnej strategii

Ja już swoją znalazłem aczkolwiek dalej próbuje coś w niej mieszać i ulepszać trzymając się zasady "Tnij straty a zyski same przyjdą."
Jestem optymistą. Bycie kimkolwiek innym, zapewne nic nie daje.
dobry system to system stworzony przez siebie samego dla siebie samego
niwelujacy nasze wady promujacy nasze zalety
tylko dzieki temu mozna zajac sie rozumieniem runku oraz price movement
a nie
co autor mial na mysli/ ciekawe czy autor by tutaj wszedl/ co robi autor jak mu cena leci na podloge i milion innych pytan zwiazanych z nie zrozumieniem systemu
ale tak naprawde z probami zrozumienia toku rozumowania autora a takie myslenie jest w dluzszej mierze zgubne
proba nasladowania kogos innnego to powolna smierc i utrata kapitalu
znajdz cos co dziala dla ciebie, pozniej patrz na cene, patrz co robi i jak to robi
odpoiwedz na wiekszosc pytan masz przed oczami na wykresie
niestety kazdy poczatkujacy potrzebuje sloikow od musztardy zeby to zobaczyc
resumujac testuj testuj zabieraj to co ci sie podoba i zrob cos co dzial dla ciebie
wesolych swiat i mokrego jajka
niwelujacy nasze wady promujacy nasze zalety
tylko dzieki temu mozna zajac sie rozumieniem runku oraz price movement
a nie
co autor mial na mysli/ ciekawe czy autor by tutaj wszedl/ co robi autor jak mu cena leci na podloge i milion innych pytan zwiazanych z nie zrozumieniem systemu
ale tak naprawde z probami zrozumienia toku rozumowania autora a takie myslenie jest w dluzszej mierze zgubne
proba nasladowania kogos innnego to powolna smierc i utrata kapitalu
znajdz cos co dziala dla ciebie, pozniej patrz na cene, patrz co robi i jak to robi
odpoiwedz na wiekszosc pytan masz przed oczami na wykresie
niestety kazdy poczatkujacy potrzebuje sloikow od musztardy zeby to zobaczyc
resumujac testuj testuj zabieraj to co ci sie podoba i zrob cos co dzial dla ciebie
wesolych swiat i mokrego jajka
- bartek1916
- Pasjonat
Początkujący zwracają uwagę na systemy, w których przebierają. ciągle szukając "nowych i lepszych". Doświadczalnie wiem, że większość ludzi ma problem z zagraniem 10 transakcji pod rząd zgodnie z regułami systemu.
Później gdy pojawia się zrozumienie systemu i dyscyplina, wchodzi psychologia. Osoba potrafi w normalnych warunkach grać systemem i odbija jej tylko w stresie. Często oznaką jest "przecież mogłem jeszcze potrzymać transakcje", bądź "powinienem był wyjść dawno temu".
W momencie kiedy psychika nie sprawia problemów pojawia się MM. Wiesz już jak działa system i doskonale kontrolujesz to co robisz. Teraz zaczynasz mieć w dupie system, psychologia Ci nie straszna i jedyną rzeczą która Cię interesuje, to Twoja własna statystyka. Nie jest ważne gdzie wejdziesz, ważne żebyś wszedł w dobrym kierunku. Najważniejszy i tak jest sposób prowadzenia transakcji. Najważniejszy jest MM.
Ten trend łatwo można znaleźć na wszelkich forexowych forach. 90% tematów to prezentacje systemu albo bezsensowne analizy. 8% to zarządzanie psychologią. 2% porusza MM. To pewnie te 2% które zarabia.
Później gdy pojawia się zrozumienie systemu i dyscyplina, wchodzi psychologia. Osoba potrafi w normalnych warunkach grać systemem i odbija jej tylko w stresie. Często oznaką jest "przecież mogłem jeszcze potrzymać transakcje", bądź "powinienem był wyjść dawno temu".
W momencie kiedy psychika nie sprawia problemów pojawia się MM. Wiesz już jak działa system i doskonale kontrolujesz to co robisz. Teraz zaczynasz mieć w dupie system, psychologia Ci nie straszna i jedyną rzeczą która Cię interesuje, to Twoja własna statystyka. Nie jest ważne gdzie wejdziesz, ważne żebyś wszedł w dobrym kierunku. Najważniejszy i tak jest sposób prowadzenia transakcji. Najważniejszy jest MM.
Ten trend łatwo można znaleźć na wszelkich forexowych forach. 90% tematów to prezentacje systemu albo bezsensowne analizy. 8% to zarządzanie psychologią. 2% porusza MM. To pewnie te 2% które zarabia.
samym MM pieniedzy nie zarobisz wiec jest to recz dla mnie drugorzedna
najwazniejsze to zrozumienie price action oraz price movement
wtedy nie potrzeba zadnego systemu
nie rozumiem jak mozna wywyzszac zarzadzanie kapitalem nad gra na rynku
mm ma wspomagac trading jako jeden z elementow skutecznej strategi inwestycyjnej, w zadnym wypadku nie powinien byc jego glownym elementem
jezeli masz cos sensownego do napisania w tym wzgledzie to z checia naucze sie czegos nowego
"oraz calkowicie mechaniczny, nudny system bez wlasnej, subiektywnej interpretacji rynku."
obawiam sie ze to calkowita nieprawda
idac tym tokiem rozumowiania kazda taka strategie mozna zautomatyzowac i zrobbic pod niego EA
teraz pytanie retoryczne ile znasz zarabiajacych w dlugiej perspektywie EA
kierujac sie powzysza logika powinny zarabiac niemal wszytskie
bylo by pieknie gdyby wypowiedzial sie tutaj jakis weteran i rozwial wszelkie watpliwosci
moim zdaniem to nie mechanika determinuje skutecznosc tylko elastycznosc
mechaniczne systemy dzialaja przy odpowiednim zachowaniu rynku
tak zwanych cyklach, dlatego kazdy sie wyklada ;] najpierw jest 200 stron zachwalania systemu, a pozniej cisza bo rynek nie wieje tak jak wczesniej
rynek sie nie zmienia, zmieniaja sie cykle, zobaczcie jak rynek zachowywal sie w 2008 roku a jak teraz roznica jest kolosalna, za kilka lat zapewne znowu bedzie jak w 2008 a wtedy ow systemy beda dzialac ponownie
kluczem do skutecznego tradingu jest zarabianie w kazdych warunkach rynkowych tym czasem mechaniczne systemy dzialaja przez pewien okres super przy odpowiednim rynku a pozniej sie wykladaja i jest naprzemian lipa z umiarkowanym zyskiem
swoja droga jest tyle szkol i tylu ludzi ktorzy zarabiaja na tak wiele roznych sposobow iz nie mozna okreslic jednego czynnika detreminujacego sukces
koncze moje dziadowanie i zabieram sie na pasterke ; )
pozdrawiam wszytskich wesolych swiat i zapraszam do dyskusji
najwazniejsze to zrozumienie price action oraz price movement
wtedy nie potrzeba zadnego systemu
nie rozumiem jak mozna wywyzszac zarzadzanie kapitalem nad gra na rynku
mm ma wspomagac trading jako jeden z elementow skutecznej strategi inwestycyjnej, w zadnym wypadku nie powinien byc jego glownym elementem
jezeli masz cos sensownego do napisania w tym wzgledzie to z checia naucze sie czegos nowego
"oraz calkowicie mechaniczny, nudny system bez wlasnej, subiektywnej interpretacji rynku."
obawiam sie ze to calkowita nieprawda
idac tym tokiem rozumowiania kazda taka strategie mozna zautomatyzowac i zrobbic pod niego EA
teraz pytanie retoryczne ile znasz zarabiajacych w dlugiej perspektywie EA
kierujac sie powzysza logika powinny zarabiac niemal wszytskie
bylo by pieknie gdyby wypowiedzial sie tutaj jakis weteran i rozwial wszelkie watpliwosci
moim zdaniem to nie mechanika determinuje skutecznosc tylko elastycznosc
mechaniczne systemy dzialaja przy odpowiednim zachowaniu rynku
tak zwanych cyklach, dlatego kazdy sie wyklada ;] najpierw jest 200 stron zachwalania systemu, a pozniej cisza bo rynek nie wieje tak jak wczesniej
rynek sie nie zmienia, zmieniaja sie cykle, zobaczcie jak rynek zachowywal sie w 2008 roku a jak teraz roznica jest kolosalna, za kilka lat zapewne znowu bedzie jak w 2008 a wtedy ow systemy beda dzialac ponownie
kluczem do skutecznego tradingu jest zarabianie w kazdych warunkach rynkowych tym czasem mechaniczne systemy dzialaja przez pewien okres super przy odpowiednim rynku a pozniej sie wykladaja i jest naprzemian lipa z umiarkowanym zyskiem
swoja droga jest tyle szkol i tylu ludzi ktorzy zarabiaja na tak wiele roznych sposobow iz nie mozna okreslic jednego czynnika detreminujacego sukces
koncze moje dziadowanie i zabieram sie na pasterke ; )
pozdrawiam wszytskich wesolych swiat i zapraszam do dyskusji
Może nie tyle zarabiać, ale testowałem wiele MM i każda strategia, nawet ta całkowicie losowa oscyluje w granicach zera, jeśli ma dobry MM.Wszak istnieje teoria że nawet przy losowych wejściach i odpowiednim MM można zarabiać.
Dagu,
jasne, że sam MM pieniędzy nie zarobie. Chodzi o to, że z dobrym MM można nawet z gównianego systemu wycisnąć kasę. Bo według Ciebie jaki system jest dobry? Jaka skuteczność Cię interesuje? 51%? Wtedy Ci nic już nie potrzeba, chyba że masz ujemny RR.
Nie wiem czy czytasz forexfactory, ale to w jaki sposób ludzie tam zarabiają pieniądze przechodzi wszelkie pojęcie. Ot taki Feb na przykład. Jeśli mu wierzyć, przez ćwierć wieku zarabiał na przebicie ostatniego high/low na m5. Tylko na edku. Później mu zdrowie nie pozwoliło(w końcu to już dziadek). Ibuks natomiast gra w oparciu o MA o okresie 24 na h1/h4/d1.
Nie są to jednak medialne metody, które albo w sposób magiczny tłumacza price action, albo wyglądają jak choinka, a przecież wszyscy wiemy że początkujący traderzy jak ćmy lecą do światła. Więc nie mogą być skuteczne(mimo to The System II Feba to bodajże 3 największy temat na FF w dziale strategie)
Nie mówię, że system nie ma znaczenia. Mówię o tym, że zabawa zaczyna się wtedy, kiedy poznasz system i nie masz problemów z psychą możesz zoptymalizować portfel pod niego. Feb mimo zysków miał skuteczność czasem oscylującą w granicach 20%. Mimo tragicznej skuteczności można zarabiać. Naprawdę nie trzeba wiele więcej niż kierunek. Jak masz kierunek, to jak nie trafisz raz, drugi, trzeci...to 10. Grunt by ciąć straty i dobrze prowadzić zyskowne transakcje. Później zaczyna się zabawa z progresją lota, piramidą, dzieleniem pozycji, graniem za kasę brokera. Ot, taki przykład. Wiesz, że jak dobrze zrobisz piramidę masz kilkukrotnie większy RR? Dwucyfrowy zazwyczaj. A wiesz, co się dzieje jak postawisz większość poprzedniej wygranej na następną piramidę? To już trzy cyfrowy RR. Wiesz jak zachowuje się stosunek ryzyka do zysku gdy dzielisz pozycje? Wiesz jaką masz statystyczną ilość zyskownych transakcji pod rząd? Myślałeś jak to wykorzystać? Takich pytań jest masa.
MM może nie zarabia sam pieniędzy. System jednak też nie. Zyskowny może być tylko połączenie tych rzeczy. Sam system to jednak niewiele. Na pewno nie jest kluczowy.
Chociażby sam fakt, że jednak jest niewiele zyskownych EA dla zwykłych śmiertelników świadczy o tym, że systemy mechaniczne nie są gralem. Biorąc to pod uwagę okazuje się, że żaden system którym możesz grać nie jest w pełni jasny i klarowny, bo nie ma możliwości sprowadzenia go do mechanicznych reguł. To z kolei mówi nam, że każdy człowiek posługujący się jednym systemem ma inne wyniki. I tu zaczyna się właśnie zabawa o której mówię. Nie zarabia się dzięki znajomości systemu, dopiero znajomość systemu otwiera kolejne drzwi do psychologii. Gdy opanuje się samego siebie otwierają się kolejne, do MM. Techniczna akademicka znajomość techniki walki nie czyni mistrzem. Dopiero opanowanie i umiejętność wykorzystania własnych predyspozycji, słabości i po prostu znajomość siebie może nim uczynić.