Droga Susła

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Ewentualnym większym zyskiem i większym ryzykiem. Przykładowo z wczorajszego zlecenia, gdybym grał SL=TP ugrałbym nie ponad 800 pipsów ale około 130 i to tylko pod warunkiem że wszedłbym w idealnym miejscu na samej górze. Z miejsca w którym otworzyłem pierwszą pozycję miałbym około 50 pipsów. Wybacz jeśli spłyciłem Twoje pytanie ale dla mnie to trochę tak jakbyś zapytał jaka jest różnica między 100 pipsami, a 800 pipsami. Rożnica jest ośmiokrotna.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

I zmniejsza ryzyko, ponieważ lepiej postawić 10 zleceń po 0,1 niz jedno grube za 1 , ponieważ jesli sie pomylimy w pierwszym zleceniu i gramy bez Sl to jedno grube szybciej nas wyzeruje
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, 10:36 przez Ink., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Wspólnymi siłami odpowiedzieliśmy :lol:

manygridi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: manygridi »

kurde nie mogę tego jednak zajarzyć :oops:

widzisz że jest dobre miejsce na shorta i otwierasz 10 Sell stopów i 10 sell limitów po 0,01 lota co x pipsów w obie strony.

równie dobrze możesz odpalić 0,2 lota (20 *0,01) bez żadnych drabinek...

EDIT
ok chyba załapałem, gra jest z trendem więc wraz ze spadaniem (otwieranie nowych pozycji) szansa ruch w górę na MC coraz mniejsza....

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Ink. pisze:I zmniejsza ryzyko, ponieważ lepiej postawić 10 zleceń po 0,1 niz jedno grube za 1 , ponieważ jesli sie pomylimy w pierwszym zleceniu i gramy bez Sl to jedno grube szybciej nas wyzeruje
Tak wychodzi na screenie prezentacja :) mimo końcowego wyjscia takiego samego 0,1 lot = 0,01 lot x 10 w jednym przypadku zaliczamy MC w drugim podwajamy konto, mam nadzieje że już wszystko jest jasne :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Oczywiście jeśli partolimy robotę z wyznaczeniem trendu i zajęcia pozycji nawet najlepsze systemy obronne nas nie uratują dlatego tak ważne jest posiadanie doświadczenia z grą bez SL :)

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Hm, nie możesz mnie zrozumieć, bo podstawa tego niezrozumienia leży już gdzieś mw na początku całego tematu / stylu gry. Przede wszystkim - nie rozkładam równomiernej siatki. Moja siatka nie wygląda w sposób w jaki ty sobie to wyobrażasz, nie jest to tak że otwieram S-ke na poziomie 1.3000 i ustawiam Sell Limity na: 1.3010, 1.3020, 1.3030, (...), 1.3080, 1.3090, 1.3100 oraz Sell Stopy na: 1.2990, 1.2980, 1.2970, (...), 1.2920, 1.2910, 1.2900. Tak nie jest. Ja ustawiam Sell Limity jeśli gram na spadki w formie zabezpieczenia się w różnych miejscach, na pivotach, poziomach wykreślonych przez sr, sd, fibo, yh/yl, open, średnie i Sell Stopy - piramidki co 10 pipsów aż do samego targetu.

W związku z czym moja siatka nie wygląda tak (przyjmijmy że czerwone linie to zlecenia oczekujące - sell limit i sell stop):

Obrazek

a wygląda tak:

Obrazek

w związku z czym w przypadku ruchu nie w moją stronę na 15 pipsów wygląda to tak

Obrazek

zakładamy że wchodzimy po 0.1 lota w każdą z pozycji:

1 pozycja jest na -15$ (15 pipsów straty)
2 pozycja jest na +5$ (5 pipsów zysku)
3 pozycja jest na +4$ (4 pipsy zysku)
4 pozycja jest na 0$ bo dopiero co się otworzyła

W mojej metodzie rozkładania siatki zleceń w miejscach gdzie cena w wypadku ruchu nie w Twoją stronę może zawrócić jesteś w tej pozycji na -6$ (15$-9$) zaś w metodzie o której ty mówisz - wchodzenie SL=TP, bez limitów, grając też x0.1 lota jesteś -10$ w plecy.

I drugi wariant - jeżeli dobrze przewidzisz ogólny trend a pozycja po tej lekkiej korekcie pójdzie w Twoją stronę to sytuacja będzie wyglądać tak:

Obrazek

pozycje które masz będą wyglądały tak:

1 pozycja jest na +40$ (40 pipsów od miejsca otwarcia)
2 pozycja jest na +55$ (55 pipsów - złapany szczyt)
3 pozycja jest na +54$ (54 pipsy)
4 pozycja jest na +50$ (50 pipsów)
5 pozycja jest na +30$ (30 pipsów)
6 pozycja jest na +20$ (20 pipsów)
7 pozycja jest na +10$ (10 pipsów)
8 pozycja jest na 0$ (0 pipsów)

Co daje łącznie wynik około 250 pipsów (+250$). Dla porównania grając w sposób o którym mówisz - prognozując słuszny kierunek złapałbyś tu 40$ zysku z 40 pipsów. 6 razy mniej.

Oczywiście jest to broń obusieczna. Przy jednym wejściu po 0.1 lota jestem w stanie wytrzymać znacznie większe obsunięcie gdyby kurs nie zawrócił niż przy limitach które proponuję.

Mam nadzieję że wyjaśniłem.

expedient warzywniaka

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

Myślałeś o tym, aby powiedzmy po 30 pipsach zysku przestawiać profitujące pozycje na BE?
Ryzyko znacznie maleje. A w momencie gdy pojawi się długa świeca potęguje ona zyski maksymalnie.

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

Przyglądam sie wszystkim Waszym wypowiedzią z dużą uwagą i moim skromnym zdaniem powiem,że jeśli chcemy utrzymywać się z FX to takie piramidowanie nie jest na dłuższą metę dobre, jest to zabawa i stąpanie po cienkim lodzie. Dużo zależy od depo jakie mamy, załóżmy ,że mamy 50.tyś.$ można spokojnie grać 2% na tranzakcie i spoko sobie żyć, no ale żeby mieć te 50.tyś. papieru trzeba jakoś zdobyć :)
...a więc powodzenia Panowie życzę :wink:
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

manygridi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: manygridi »

panowie , dziękuje za obszerne wyjaśnienia !!!

ODPOWIEDZ