Dzięki wszystkim za gratulacje. Mam jednak nadzieję że to jeszcze nic i jeszcze nie raz będę miał okazję wrzucać tu takie fajne wejścia. Zwłaszcza, że tutaj osiągnąłem te ponad 800 pipsów w sytuacji w której najbardziej profitowa pozycja wynosiła zaledwie +120. Tylko czekać aż uda mi się złapać ruch z najlepszą pozycją na ponad 200 pipsów
Co do pytań to tak, hm..
Jaką wartość w stosunku do początkowej wielkości pozycji mają pozycje oczekujące ?
Wszystkie pozycje - czy to sell limity (na górze) czy sell stopy (na dole) mają tę samą wielkość niezależnie od miejsca w którym są ustawione.
Ile kapitału przeznaczasz na całość piramidy?
Co będzie jeśli cena poszybuje za mocna w niewłaściwym kierunku i zabraknie kapitału na dokładanie pozycji?
Czy ja może nie rozumiem założeń twojej strategii?
Istotnie, nie zrozumiałeś. Już w pierwszych postach napisałem że na jedną piramidę przeznaczam 10% mojego całego kapitału co stanowi 100% danego konta. Przykładowo jeżeli mam 100 tys. dolarów kapitału to na jedno konto i piramidę przeznaczam 10 tys. dolarów, które przy grze 1 lotem (bez dokładania żadnych zleceń) pozwalałyby mi przetrwać 1000 pipsów straty. W rzeczywistości - biorąc pod uwagę rozłożenie siatki zleceń oczekujących po obu stronach pozycji mogę wytrzymać mniej. Wartość ta jest jednak zależna od ilości zleceń oczekujących w piramidzie i na ogół oscyluje w granicach 700 pipsów.
Każdy trade który w ten sposób otwieram wiążę się z ryzykiem dostania margin calla na koncie czyli z utratą 10% kapitału. Takie podejście pozwala mi zachować maksymalną koncentrację i czyni mnie mega wybrednym ponieważ zawsze mam świadomość że akurat ten trade może być tym ostatnim i gram tak jakbym ryzykował wszystko, a nie tylko 10%
Co będzie jak cena pójdzie nie w tą stronę? Margin Call po którym otworzę nowe konto z kolejnymi 10,000$ i będę szukał kolejnych okazji do wejścia. Cała idea gry w ten sposób opiera się na założeniu że rzadko kiedy grając rozważnie z trendem może mnie spotkać sytuacja w której otwarta przeze mnie pozycja okaże się stratna na około 700 pipsów. Rozstawienie siatki zleceń oczekujących zamiast SL-a pozwala mi znacznie szybciej zareagować w razie gdybym się pomylił i uciec z pozycji z minimalnym zyskiem lub po prostu chroni mnie przed wycięciem co do pipsa lub czyszczeniem stopów.
Mam nadzieję, że chociaż trochę rozjaśniłem.
manygridi z pewnością wrócę do Twojego posta jeszcze z poprzedniej strony tematu