Droga Susła

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Jestem wyjątkowo na forum, bo tak jak wcześniej pisałem - miałem wyłączyć komputer i włączyć go dopiero w mieszkaniu po zajęciach. Szczerze mówiąc gdyby nie to że nie wyciszyłem dźwięków w laptopie i gdyby nie to że Mateusz z dobrymi wieściami napisał do mnie na skypie prawdopodobnie tak by było. Siedziałbym na "logice prawniczej", nie wiedząc że się udało. Udało się!

Jestem wyjątkowo, bo trade, który trzymałem - raz bardziej w niego wierząc, raz mniej - od godziny 9. z groszami właśnie został zamknięty z profitem 823 pipsy. Dziś zrobiłem ponad 100% całkiem sporego konta czyli wykonałem plan minimum. Teraz jak to mówią - gramy na koszt kasyna :wink:

Szkoda, że nie poczekałem na TP ale mając 1 pipsa do TP i go nie osiągając trochę się podpaliłem, pomyślałem sobie - pieprz to, bierz kase i wziąłem.

Okej, jestem "w emocjach" więc wolę już nie ciągnąć tego mało składnego wywodu, żeby z tradycji stało się zadość:

Obrazek

+832 pipsy

Piramida składała się z 14 stopni. To mój rekord.

Pozdrawiam, odezwę się jak ochłonę :wink:
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
ROA
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ROA »

Gratulacje! :sylwester: Cos pieknego :)

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: szulczas »

heheh...niezle... ale czemu tak malo ;)

manygridi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: manygridi »

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Ile kapitału przeznaczasz na całość piramidy?
Co będzie jeśli cena poszybuje za mocna w niewłaściwym kierunku i zabraknie kapitału na dokładanie pozycji?
Czy ja może nie rozumiem założeń twojej strategii?

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki wszystkim za gratulacje. Mam jednak nadzieję że to jeszcze nic i jeszcze nie raz będę miał okazję wrzucać tu takie fajne wejścia. Zwłaszcza, że tutaj osiągnąłem te ponad 800 pipsów w sytuacji w której najbardziej profitowa pozycja wynosiła zaledwie +120. Tylko czekać aż uda mi się złapać ruch z najlepszą pozycją na ponad 200 pipsów :wink:

Co do pytań to tak, hm..
Jaką wartość w stosunku do początkowej wielkości pozycji mają pozycje oczekujące ?
Wszystkie pozycje - czy to sell limity (na górze) czy sell stopy (na dole) mają tę samą wielkość niezależnie od miejsca w którym są ustawione.
Ile kapitału przeznaczasz na całość piramidy?
Co będzie jeśli cena poszybuje za mocna w niewłaściwym kierunku i zabraknie kapitału na dokładanie pozycji?
Czy ja może nie rozumiem założeń twojej strategii?
Istotnie, nie zrozumiałeś. Już w pierwszych postach napisałem że na jedną piramidę przeznaczam 10% mojego całego kapitału co stanowi 100% danego konta. Przykładowo jeżeli mam 100 tys. dolarów kapitału to na jedno konto i piramidę przeznaczam 10 tys. dolarów, które przy grze 1 lotem (bez dokładania żadnych zleceń) pozwalałyby mi przetrwać 1000 pipsów straty. W rzeczywistości - biorąc pod uwagę rozłożenie siatki zleceń oczekujących po obu stronach pozycji mogę wytrzymać mniej. Wartość ta jest jednak zależna od ilości zleceń oczekujących w piramidzie i na ogół oscyluje w granicach 700 pipsów.

Każdy trade który w ten sposób otwieram wiążę się z ryzykiem dostania margin calla na koncie czyli z utratą 10% kapitału. Takie podejście pozwala mi zachować maksymalną koncentrację i czyni mnie mega wybrednym ponieważ zawsze mam świadomość że akurat ten trade może być tym ostatnim i gram tak jakbym ryzykował wszystko, a nie tylko 10% :wink:

Co będzie jak cena pójdzie nie w tą stronę? Margin Call po którym otworzę nowe konto z kolejnymi 10,000$ i będę szukał kolejnych okazji do wejścia. Cała idea gry w ten sposób opiera się na założeniu że rzadko kiedy grając rozważnie z trendem może mnie spotkać sytuacja w której otwarta przeze mnie pozycja okaże się stratna na około 700 pipsów. Rozstawienie siatki zleceń oczekujących zamiast SL-a pozwala mi znacznie szybciej zareagować w razie gdybym się pomylił i uciec z pozycji z minimalnym zyskiem lub po prostu chroni mnie przed wycięciem co do pipsa lub czyszczeniem stopów.

Mam nadzieję, że chociaż trochę rozjaśniłem.

manygridi z pewnością wrócę do Twojego posta jeszcze z poprzedniej strony tematu

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Jeszcze przybliżony rozkład wielkości pozycji, może to w połączeniu z powyższym postem da wam szerszy obraz

KP - Kapitał Początkowy
SKuB - Stan Konta u Brokera
WP - Wielkość Pozycji

KP - 1000$
SKuB - 100$
WP - 0.01

KP - 5000$
SKuB - 500$
WP - 0.05

KP - 10,000$
SKuB - 1,000$
WP - 0.1

KP - 70,000$
SKuB - 7,000$
WP - 0.7

KP - 100,000$
SKuB - 10,000$
WP - 1.0

KP - 150,000$
SKuB - 15,000$
WP - 1,5

etc. etc.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Można to oczywiście wszystko grać z ryzykiem podzielonym na pół / ćwierć i z KP 100,000$ wpłacać sobie 10,000$ ale otwierać pozycje nie po jednym locie, a po 0.3 lota i trzykrotnie zwiększać wysokość ewentualnej straty do około 2100 pipsów.

Przy takich dość prostych nie da się ukryć wyliczeniach rodzą się pytania o istotę systemu, mianowicie - czy odpowiednio prognozując trend z D1 i H4 jestem w stanie się pomylić o 2100 pipsów? Czy w ruchu na 2100 pipsów przeciwko mnie nie zdarzy się żadna korekta na której zlecenia oczekujące pozwolą mi uciec inkasując profit? Jak często mogę się tak drastycznie pomylić? 10 razy pod rząd?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, 20:23 przez Good Will Hunting, łącznie zmieniany 1 raz.

Goldfinger

Nieprzeczytany post autor: Goldfinger »

Witam

Słuchaj czy w " Drodze Susła" czerpiesz wskazówki z książki " Droga żółwia"?

Pozdrawiam i życzę powodzenia. :)

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Tytuł jak najbardziej jest nieprzypadkowy :wink:

ODPOWIEDZ