Songo89K pisze:Dlatego jedynym potwierdzeniem umiejętności szkolącego jest po prostu wzięcie udziału w szkoleniu.Bo nie wiesz czy statement pokazuje ze swojego konta,czy myfxbook jest jego bądź jego kolegi.
I tu masz rację. Za jakiś czas pojawią się w necie oferty - Kupię używane konto z dobrą historią transakcji.

Wierzcie mi ludzka wyobraźnia i spryt jest bezgraniczna.
Oczywiście chciwość ludzka też i ludzie jak najmniejszym nakładem pracy chcieliby mieć wszystko podane na tacy.
Ink. pisze:Ale idąc twoim tokiem rozumowania chcesz aby każdy uczył się na swoich błędach, tylko po co?
Bo to leży w naturze ludzkiej. Po pierwsze nie spróbujesz to się nie dowiesz, po drugie jeśli ktoś jest na tyle leniwy że nie chce mu się dokładnie zbadać tematu w necie.
Podpytać tu i ówdzie to nie wróżę mu przyszłości w branży. Na FX nie ma miejsca dla leni i wygodnisiów co chcą mieć podane wszystko na tacy.
Rynek ich szybko zrewiduje.
Inny aspekt który mi się nasuwa to tak trochę ironizując - wyciągi bankowe adeptów szkoleń.
No i może też jakiś system weryfikacji forumowej.
Bo jeśli taka osoba miałaby oceniać czyjeś szkolenia a zapisała się na podstawie tego co tutaj przeczyta.
To wtedy możemy mieć do czynienia z jakimś kamikaze który przeczytał na forum że szkolenie git, miód, malina itd.
Weźmie taki kredyt w Provident na szkolenie - no bo przecież mu się wróci

gwarantują to na forum.
Więc przewrotnie proponuję wyciąg z konta - i wtedy już na początku będzie wiadomo czy nie ma problemu z MM.

I czy jego opinia o szkoleniu będzie wiarygodna.
A teraz na poważnie:
Jak dla mnie najlepiej jakby był zakaz komercyjnych ofert na forum. Bo ideą tego forum jest
dzielenie się wiedzą.
Ale jest jak jest i trzeba to uporządkować.
Jakiekolwiek rekomendowanie przez modów szkolenia będzie miało w przyszłości długofalowe skutki uboczne.
Bo pójdzie w świat info - "byłem na tym szkoleniu z Nawigatora", "naciąłem się na tym szkoleniu co go polecają Modzi na nawi" etc.
A taką rekomendacją będzie nawet info że szkolenie zostało zweryfikowane.
Panowie ja polecam zdrowy rozsądek - jesteśmy tu teraz userami i modami ale za kilka lat nawet bity po nas tu nie zostaną a forum pewnie będzie dalej i zszarganą reputacją.
Jakiekolwiek faworyzowanie kogokolwiek przez modów (słusznie czy nie) będzie nabijaniem kasy szkolącemu.
Prawda jest taka że dobre szkolenia rozchodzą się pocztą pantoflową.
Inne to tylko dobry marketing.
Pozdrawiam
Darek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein