Propozycja zmian odnośnie reklam szkoleń.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Dlatego jedynym potwierdzeniem umiejętności szkolącego jest po prostu wzięcie udziału w szkoleniu.Bo nie wiesz czy statement pokazuje ze swojego konta,czy myfxbook jest jego bądź jego kolegi.

A jeżeli masz wątpliwości,to po prostu nie bierzesz udziału,no chyba nic prostszego?Ty kasy nie tracisz,a szkolącemu pewnie to nie przeszkadza,bo gdyby tak było to spełnił by Twoje zachcianki.
Co prawda nie masz pewności,czy nie tracisz czegoś wartościowego,no ale zawsze można ponagadywać na forum na niego,może jednak da ten statement,a może nawet dziennik z sygnałami założy? ;)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Dlatego wlasnie jest zaproponowane takie rozwiazanie a nie inne, aby oddzielić szit od wartościowych osób, aby te wartościowe osoby promować na forum, aby każdy nowy forumowicz chcący znaleść wartościowe szkolenie nie przewalal się przez tonę bezwartosciowych ogłoszeń. Ale idąc twoim tokiem rozumowania chcesz aby każdy uczył się na swoich błędach, tylko po co?, czemu tak tobie to się nie podoba? Wymysliles sobie za za rok dwa jak dalej nie będzie szło na fx to zaczniesz szkolić a takie rozwiazanie tylko przeszkodzi? ;)

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Ink jakich swoich błędach...Mój tok rozumowania jest prosty,zapoznać się z platformą,nauczyć się podstaw żeby ewentualnie mieć zarys o czym szkolący piszę,żeby nie zmarnować jego czasu a swoich pieniądzy.Poobserwować uzytkowników na forum,zapytać tych którym dobrze idzie czy są po jakimś szkoleniu ,i skontaktować się ze szkolącym,i ewentualnie poprosić o to co mnie interesuje,porozmawiać z kim się ma do czynienia i tyle.

Oczywiście można to potem na forum zamieszczać jako takie sprawozdania,ale dlatego ja jestem zdania że liczy się opinia osób,które najlepiej opiszą osobę szkolącego pod względem tego jak się z nim pracuje,jaką ma wiedzę,itp itd.
Statement co prawda może Ci pokazać,sugerować że ten ktoś zarabia,tylko czy Ci zdradzi to jak to robi,jak Ty to masz zrobić,czy po prostu poleje wody przez x godzin.
A wtedy co? dlatego moim prywatnym zdaniem,taki myfxbook to tylko dodatek,a liczą się opinie,jakiś przedsmak w postaci filmiku,paru zagrań live,rozmowy z taką osobą i tyle.
Wtedy to nie bedzie miało znaczenia:"pracowałem z profesjonalistą..." bo może się okazać że znacznie więcej dowiedziałbyś się na yt.

Dodałbym,że jak dla mnie...jeżeli ktoś prowadzi już kilka lat szkolenia,i są tylko pozytywne opinie,a ani jednej złej,to o czymś to świadczy.
Problem mają szkolący którzy zaczynają,i oni faktycznie muszą się postarać o klientów,żeby ich zachęcić,i dla nich jest to wręcz wskazane.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Rozmowa się toczy czy wprowadzić jakaś weryfikację a nie jak nowi powinni to robić ;) a ty cały czas broniąc szkolacych akurat takich co juz dawno maja wyrobiona opinie i jak jeden z nich napisał w tym wątku go reklama tu nie interesuje i w to bawić się nie będzie, a co z nowymi szkolacymi typu sl3tp10??? No co z takimi osobami? Mamy biernie czekać aż paru desperatow zapłaci i napisze: super polecam lub uwaga oszust?

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Songo89K pisze:Dlatego jedynym potwierdzeniem umiejętności szkolącego jest po prostu wzięcie udziału w szkoleniu.Bo nie wiesz czy statement pokazuje ze swojego konta,czy myfxbook jest jego bądź jego kolegi.
I tu masz rację. Za jakiś czas pojawią się w necie oferty - Kupię używane konto z dobrą historią transakcji. :)
Wierzcie mi ludzka wyobraźnia i spryt jest bezgraniczna.
Oczywiście chciwość ludzka też i ludzie jak najmniejszym nakładem pracy chcieliby mieć wszystko podane na tacy.
Ink. pisze:Ale idąc twoim tokiem rozumowania chcesz aby każdy uczył się na swoich błędach, tylko po co?
Bo to leży w naturze ludzkiej. Po pierwsze nie spróbujesz to się nie dowiesz, po drugie jeśli ktoś jest na tyle leniwy że nie chce mu się dokładnie zbadać tematu w necie.
Podpytać tu i ówdzie to nie wróżę mu przyszłości w branży. Na FX nie ma miejsca dla leni i wygodnisiów co chcą mieć podane wszystko na tacy.
Rynek ich szybko zrewiduje.

Inny aspekt który mi się nasuwa to tak trochę ironizując - wyciągi bankowe adeptów szkoleń.
No i może też jakiś system weryfikacji forumowej.
Bo jeśli taka osoba miałaby oceniać czyjeś szkolenia a zapisała się na podstawie tego co tutaj przeczyta.
To wtedy możemy mieć do czynienia z jakimś kamikaze który przeczytał na forum że szkolenie git, miód, malina itd.
Weźmie taki kredyt w Provident na szkolenie - no bo przecież mu się wróci :) gwarantują to na forum.
Więc przewrotnie proponuję wyciąg z konta - i wtedy już na początku będzie wiadomo czy nie ma problemu z MM. :D
I czy jego opinia o szkoleniu będzie wiarygodna.

A teraz na poważnie:
Jak dla mnie najlepiej jakby był zakaz komercyjnych ofert na forum. Bo ideą tego forum jest dzielenie się wiedzą.
Ale jest jak jest i trzeba to uporządkować.
Jakiekolwiek rekomendowanie przez modów szkolenia będzie miało w przyszłości długofalowe skutki uboczne.
Bo pójdzie w świat info - "byłem na tym szkoleniu z Nawigatora", "naciąłem się na tym szkoleniu co go polecają Modzi na nawi" etc.
A taką rekomendacją będzie nawet info że szkolenie zostało zweryfikowane.
Panowie ja polecam zdrowy rozsądek - jesteśmy tu teraz userami i modami ale za kilka lat nawet bity po nas tu nie zostaną a forum pewnie będzie dalej i zszarganą reputacją.
Jakiekolwiek faworyzowanie kogokolwiek przez modów (słusznie czy nie) będzie nabijaniem kasy szkolącemu.
Prawda jest taka że dobre szkolenia rozchodzą się pocztą pantoflową.
Inne to tylko dobry marketing.

Pozdrawiam
Darek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

daromanchester pisze:
Ink. pisze:Ale idąc twoim tokiem rozumowania chcesz aby każdy uczył się na swoich błędach, tylko po co?
Bo to leży w naturze ludzkiej. Po pierwsze nie spróbujesz to się nie dowiesz, po drugie jeśli ktoś jest na tyle leniwy że nie chce mu się dokładnie zbadać tematu w necie.
Podpytać tu i ówdzie to nie wróżę mu przyszłości w branży. Na FX nie ma miejsca dla leni i wygodnisiów co chcą mieć podane wszystko na tacy.
Rynek ich szybko zrewiduje.
No tu niestety się nie zgodzę, jestem absolutnym leniem i wlasnie dzięki temu nie przeczytałem miliona książek żadnego wątku na forum nie przeczytałem wiecej jak 20 stron i jesli coś jest podane na tacy biorę z uśmiechem resztę odrzucam, nie testowalem miliona strategii tylko jedna i w tym sie doskonale bo reszty mi sie nie chcialo :p no i wiecej tak naprawdę nie trzeba i dzięki lenistwu jestem w tym miejscu gdzie jestem z naprawdę mnóstwem zaoszczędzonego czasu :p tak wlasnie rynek mnie zrewidowal przytaknal i pogratulowal ;)

No i wkoncu sensowny argument przeciw weryfikacji który trafia w samo sedno, trzeba przyznać ze mnie przekonales :)

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Ink. pisze:na forum nie przeczytałem wiecej jak 20 stron
Trudno mi w to uwierzyć przy 945 Twoich postach.
Ink. pisze:tak wlasnie rynek mnie zrewidowal przytaknal i pogratulowal
To się zastanawiam co porabiasz w tym wątku? Bijesz pianę bo Ci się nudzi czy planujesz w przyszłości organizować szkolenia i przygotowujesz sobie grunt pod to? :D
Ink. pisze:No i wkoncu sensowny argument przeciw weryfikacji który trafia w samo sedno, trzeba przyznać ze mnie przekonales
A teraz przewiń myszką w dół ekranu do moich słów
daromanchester pisze:A teraz na poważnie:
No chyba że jesteś tak leniwy że Ci się nie chce.

Pozdrawiam
Darek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

"Rozmowa się toczy czy wprowadzić jakaś weryfikację a nie jak nowi powinni to robić "

tak
"Ale idąc twoim tokiem rozumowania chcesz aby każdy uczył się na swoich błędach, tylko po co?"

dlatego odpowiedziałem.

"a ty cały czas broniąc szkolacych akurat takich co juz dawno maja wyrobiona opinie i jak jeden z nich napisał w tym wątku go reklama tu nie interesuje i w to bawić się nie będzie"
Dokładnie,ale wkur*** mnie jak przychodzi taki rysownik painta,i porównuje się go do tych,co na forum dzielili się swoją wiedzą,i każdy tylko czekał na kolejny post,na kolejne wejście ,itd. ...A teraz,co wy chcecie przecież oni też nigdy tego nie pokazali,no bo gdyby zarabiali...
Do tego ciągle bije.O ludziach co na forum robią,bądź robili sporo w ułamek sekundy się zapomina co zrobili,i miesza się ich z błotem.(I nie mówię tu tylko o szkolących.)

"czemu tak tobie to się nie podoba?"
przecież napisałem że pomysł dobry,nawet dałem swoją propozycję jak to może wyglądać.Chodzi mi o to,że w każdym temacie odnośnie szkoleń,przelewają się nicki MrYogi,FxLamer...a wy próbą zmuszenia ich do weryfikacji,pokazania konta(no bo jak nie,to ich szkolenia przecież będą nie poważne,i będą leżały pomiędzy rysownikami bądź wróżbitami) według mnie chcecie w końcu dostać to czego chcecie;)

Dlatego pomysł ok,ale domyślam się że temat szkoleń i tak i tak będzie ciągle na fali,bo sprawa nie zostanie wyjaśniona.

Chyba wszystko co chciałem powiedzieć,ewentualnie odpowiem i kończę .

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

daromanchester pisze:
Chodziło mi o wątki powstałe przed moim zarejestrowaniem typu jurnale, systemy strategie itp , a w tych wątkach w których uczestniczę staram się czytać ;)
daromanchester pisze:
Ink. pisze:tak wlasnie rynek mnie zrewidowal przytaknal i pogratulowal
To się zastanawiam co porabiasz w tym wątku? Bijesz pianę bo Ci się nudzi czy planujesz w przyszłości organizować szkolenia i przygotowujesz sobie grunt pod to? :D
Taa ,szczególnie będąc za weryfikacja raczej utrudniał bym sobie zadanie niż robił grunt ;) , a pisze w tym wątku bo to forum a ja jako urzytkownik wyrażam swoją opinie na dany temat :p[/quote]
daromanchester pisze:
Ink. pisze:No i wkoncu sensowny argument przeciw weryfikacji który trafia w samo sedno, trzeba przyznać ze mnie przekonales
A teraz przewiń myszką w dół ekranu do moich słów
daromanchester pisze:A teraz na poważnie:
No chyba że jesteś tak leniwy że Ci się nie chce.

No sporo napisałeś trzeba przyznać ale wlasnie o tym pisałem mówiąc ze sensowny ragument który do mnie trafił ;) uznajmy to za nieporozumienie ;)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

daromanchester pisze:
20 stron jakiegokolwiek wątku.

Specjalizacja (po wcześniejszym pełnym zrozumieniu) w jednym systemie\strategii to z pewnością lepsza metoda niż skakanie z systemy na system. tylko tu jeszcze dochodzi wspominana wiele razy kwestia dopasowania systemu do charakteru\temperamentu.

Odnośnie tematu:

Problemem są szkolenia owiane Tajemnicą Wielkiego Gralla.

Autor z jednej strony gloryfikuje swój system pisząc że darmowe ogólnie dostępne systemy są nic nie warte nie da się nimi zarabiać itd jednocześnie sam mając Tajemniczego Wielkiego Gralla w kieszenie szkoli za śmieszne pieniądze.

Tłumaczenia:
- im więcej osób będzie grac tym systemem tym bardziej będzie on skuteczny,
- zbieram kapitał na depo,
- sam nie umiem grac tym systemem dlatego zajmuje się nauczaniem innych.

Przecież to jest po prostu śmieszne.

Swego czasu kilka obecnie szkolących osób udzielało się wątku DT.(potrafię wskazać co najmniej trzy takie osoby)
Pokazali wejścia\ analizy zanim jeszcze nastąpił ruch - teraz nie jest im potrzebny marketing i przedstawianie się w roli rynkowych guru którzy zrozumieli Odwieczny Porządek rynku.

ODPOWIEDZ