Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

ROA pisze:Witam wszystkich
Witaj :)
ROA pisze:stąd staram się wyszukiwać miejsca z potencjalnie najmniejszym ryzykiem na transakcje 5-6p. Przez to niestety często ograniczam zyski..
Mały stop nie musi iść w parze z ograniczaniem zysków :wink: Kwestia praktyki ale widzę, że i tak ładnie wchodzisz, także oby tak dalej. Rób swoje :)

Pzdr.
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

RAY of Sunshine pisze:gdybym akurat nie wyszedł za potrzebą
heheh mi też zawsze wypadnie wyjść w najlepszym momencie :D

RAY of Sunshine pisze:Właśnie pytanie do kolegi Thoreza: czy omijasz tak jak ja okolice danych macro, czy nie przejmujesz się nimi zbytnio?
Nie omijam, ale zawsze sprawdzam kiedy są i jestem ich świadom. Nie wchodzę nigdy przed danymi, jakieś 10 - 20 minut, bo wtedy zazwyczaj zmniejsza się prędkość, ludzie czekają na info. Ale jeżeli sytuacja jest klarowna wykorzystuję dane do szybkich pipsów, tak jak dzisiaj (wykres 1,2) gdzie cena poszybowała w górę tak szybko że nie zdążyłem nawet dopasować SL :D Unikam jednak czasu publikacji wielu ważnych danych w jednym czasie, różne dziwne rzeczy się wtedy dzieją.

Witaj ROA, fajnie że nowi traderzy interesują sie ZL :D
Dobrze sobie radzisz, ale mam nadzieję że nie wchodzisz jedynie na podstawie ZL z M1? Ja używam M1, jedynie do sprecyzowania miejsca wejścia, które wybrałem na podstawie większych TF, dlatego tak dużo ode mnie wykresów z M1.
Jedyne co musisz robić to zobaczyć to samo co na M1, tyle że na H4, lub H1, a potem precyzujesz miejsce wejścia na M15, M5 i przed wejściem zaglądasz na M1.

Pozdrawiam i życzę owocnego dnia :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Keleris »

Witam
Nie zauważyłem że wątek z moja ulubioną metodą gry znowu odżył. Dodam jeden wykres od siebie. Ogólnie gram trochę inaczej niż Torez i na pewno mniej owocnie, ale to tylko kwestia czasu:P Dobre nastawienie to podstawa :D

Zazwyczaj ustawiam oczekiwacze, i tak było w tym trejdzie.

Obrazek

Połowa na +10 połowa BE, czyli 5 pipsów.

Domyślałem się Torez że zagrałeś to o 10. Ładny trejdzik ;)

Edit. Próbowałem jeszcze shorta po 1.3401, ale się obsrałem i za szybko na BE przestawiłem.
98% czekanie, 1% wejście, 1% wyjście.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Witaj Keleris
Keleris pisze:Dobre nastawienie to podstawa
Brawo, tak mówi prawdziwy trader :D

Keleris podczas pisania zastanawiałem się czy nie kupić ponownie tam gdzie Ty, ale zrezygnowałem. Ale widzę że umiesz ładnie wychodzić, a to bardzo przydatna umiejętność.

Fajnie że wreszcie umieszczacie swoje wykresy :D
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Umiem wchodzić, ale nie umiem wychodzić. I nad tym muszę pracować. Te 10 to są sztywne reguły po prostu a nie jakaś moja wiedza. Ale skoro nie mam jeszcze tej wiedzy, znaczy może nie wiedzy, a umiejętności, bo wiedzieć a robić to 2 różne rzeczy :D, to dzielę pozycje na 2, część 2xSL + plus reszta leci z przesuwanym SL na wykresie m1.

seedraev
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: seedraev »

To może też dorzucę coś na temat ZL od siebie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

seedraev Brawo :!: Świetna analiza i wejście, tak właśnie powinno to wyglądać! :D
Świetne zarządzanie tradem, widzę również zaznaczone FBO, które pokazało Ci że góra nie jest twoim kierunkiem, czyli jednak ktoś czytał moje wcześniejsze posty - to cieszy 8)

Pamiętajcie, wszystko co jest potrzebne aby iść w górę to cena która nie chce iść w dół tylko w górę, i wszystko co jest potrzebne aby iść w dół to cena która nie chce iść w górę tylko w dół.

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Znowu trochę przycichło tutaj, to podrzucę obrazek. Widać jak co do pipsa wyzerowali BO i dalej ruszyli. Szkoda że na nim nie zarobiłem, bo miałem rano tam zlecenie ustawione, ale musiałem później odejść od kompa i je usunąłem. Myślę że jakaś wartość edukacyjna zostanie nie tylko dla mnie :). Zaglądałem na m1 i tam też pojawiło się ładne momo i można było od razu się pakować.

Obrazek
(imageshack odmówił posłuszeństwa, więc tak wrzucę)

Koniec tygodnia, udanego weekendu ;)

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

del

Awatar użytkownika
ROA
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ROA »

Powoli wgłębiając się w technikę ZL mam wrażenie, że można nią opisać wszystko co wydarzyło się na rynku - i bardzo prawdopodobnie może się wydarzyć.

Thorez Wielkie dzięki za wskazówki, wszystkie będę analizował i starał się wyciągać wnioski. Niestety to były wejścia tylko z M1 :oops: Dlatego też w czwartek byłem na 0 przy próbach łapania spadających noży, a w piątek czas poświeciłem na czytanie o ZL, nie mam więc nic dobrego do pochwalenia się ;) Muszę ogarnąć o co dokładnie chodzi z kwestią ciała w kierunku profitu, a cienia w kierunku strat. I myślę, że to będzie prawdziwy szatan do skalpowania :twisted:

RAY of Sunshine Dzięki :) chociaż myślę o zwiększeniu SL, żeby nie było takiej presji i strachu, zwłaszcza ze w czwartek Admiral otworzył mi pozycję 2p niżej. Muszę to jakoś wszystko skompilować w pigułę, którą będę aplikował panu forexowi grając z góry do dołu i z dołu do góry :D Również na Twoją pomoc liczę oczywiście! :)

seedraev Dzięki za customCandle !

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ