Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

Witaj Thorez po dłuższej przerwie.

Pięknie czytacz Zl-ki :clap: Czy mogłbyś rzucić okiem na mój screen i powiedzieć, dlaczego czailiśmy się na wejście na tym samym poziomie, jednak Ty wyczekałeś dłużej i profitowałeś, ja wlazłem wcześniej i Sl-lowałem? :wink: Wlazłem po momo z M1 w obszarze zaznaczonym na niebiesko czyli Zl z M5.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

RAY of Sunshine, zerknij na M15.

P.s. a jeszcze lepiej na H1 :)

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

RAY of Sunshine pisze:Witaj Thorez po dłuższej przerwie.

Pięknie czytacz Zl-ki Applause Czy mogłbyś rzucić okiem na mój screen i powiedzieć, dlaczego czailiśmy się na wejście na tym samym poziomie, jednak Ty wyczekałeś dłużej i profitowałeś, ja wlazłem wcześniej i Sl-lowałem? Wink Wlazłem po momo z M1 w obszarze zaznaczonym na niebiesko czyli Zl z M5.

Pozdrawiam
Również witam RAY of Sunshine i dzięki, trochę się podszkoliłem przez ostatni czas :D

Cóż właściwie kolega malsehen wyjaśnił wszystko, bo na H1 i M15 była silna strefa MZ, ale pozwoliłem sobie rozrysować analizę tamtego momentu na wykresie M1.

W miejscu w którym wchodziłeś (elipsa) po porostu brak konkretnych sygnałów zawrócenia (momo) co świadczy o tym że cena nie jest jeszcze gotowa na longa. Ale po kilku minutach pojawiło się silne momo w górę, następnie czekałem na skuteczne przetestowanie ZL od tego momo i ciało w moim kierunku. Tak naprawdę widziałem to na M5, ale na M1 widać to jak na dłoni. Pamiętaj wchodź tylko w miejscach, które są tego warte, gdy nie ma ciał w kierunku, poczekaj aż je zobaczysz.
Gdy cena schodzi do ZL (w tym przypadku mam na myśli ZL z H1) to nie obawiaj się przeciwnych momo na M5, ale nie możesz ich też lekceważyć, bo tak długo jak widać na nie reakcje nie można iść w górę. Jeżeli cena będzie miała zamiar pójść w górę, to prędzej czy później stworzy momo w tym kierunku i na nie zareaguje.

Nie wiem czy nie za bardzo namieszałem :? Ale wydaje mi się że z wykresu powinieneś zrozumieć co miałem na myśli.

Pozdrawiam :D
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

malsehen
Gaduła
Gaduła

Thorez, dzisiaj na H1 na edku chyba brak było wejść. Jak Ty to widziałeś ?
Tylko na M15 koło 16 był fajny sygnał. Niższych TF nie liczę. Walczyłeś na jakiś innych parach ?

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

malsehen pisze:Thorez, dzisiaj na H1 na edku chyba brak było wejść. Jak Ty to widziałeś ?
Tylko na M15 koło 16 był fajny sygnał. Niższych TF nie liczę. Walczyłeś na jakiś innych parach ?
Gram tylko EUR/USD. Nie skupiam się tylko na jednym TF dlatego dzisiaj widziałem dużo wejść. Cena zmienia prędkość i tworzy mniejsze lub większe moma, dlatego trzeba się dostosować do sytuacji.
Masz rację o 16 było fajne wejście, myślałem że na danych poleci dalej, ale postanowiła zrobić jeszcze jedną korektę i wtedy poszła w górę tak jak chciałem (17:10) i to było najlepsze wejście :D
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

malsehen
Gaduła
Gaduła

Również nie gram na jednym TF, jednak gdy sytuacja na M15/H1 nie jest klarowna (czyli bez momo), to oczywiście na M5 mogą się one pojawiać jednak, ich kierunek nie jest dla mnie wiarygodny, raz działa, a raz nie , chyba ,że masz jakiś sposób filtrowania ?
p.s. Na pewno warto wtedy grac momo z trendem, jaki mamy danego dnia.

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

malsehen pisze:RAY of Sunshine, zerknij na M15.

P.s. a jeszcze lepiej na H1 Smile
Thorez pisze:ale pozwoliłem sobie rozrysować analizę tamtego momentu na wykresie M1.
Dzięki koledzy :) Thorez twój rysunek oddaje najlepiej wszystko co chciałeś zawrzeć w tekście, dzięki.

Kolego Thorez jeżeli mógłbym Cię prosić w swoim i myślę w imieniu Zl-owców o wrzucenie od czasu do czasu jakiegoś rysunku, to byłbym b.wdzięczny bo jak potwierdza się już dobrze znany fakt "rysunek oddaje więcej niż 1000 słów". Tym samym sam zobowiązuję się to wrzucania moich Zl-kowych zagrań, bo nie wszystkie są takie złe jak ten ostatni :wink: Ale ciągle się szkolę. Wnioskuję o pochwałę za chęć pomocy :564:

Pozdrawiam
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

To nie ma znaczenia, momo na M5 po porostu działa na mniejsze pipsy. Oczywiście lepiej mieć ze sobą duże momo, no ale jak nie ma to trzeba brać co się da, albo czekać :D Duże moma też czasem nie działają, wszystko zależy od obserwacji, zadziała, czy nie?

Dla mnie nie ma czegoś takiego jak trend. Jest tylko ruch właściwy i korekta, jeżeli już to idę z ruchem, który uważam za właściwy. Ale to jest moje zdanie i nie mówię żebyś myślał jak ja, rób to z czym czujesz się najlepiej, najważniejsze abyś grał co Ty widzisz.

Dodano po 10 minutach:
RAY of Sunshine pisze:Wnioskuję o pochwałę za chęć pomocy n
Dzięki :oops:

RAY of Sunshine pisze:Kolego Thorez jeżeli mógłbym Cię prosić w swoim i myślę w imieniu Zl-owców o wrzucenie od czasu do czasu jakiegoś rysunku, to byłbym b.wdzięczny bo jak potwierdza się już dobrze znany fakt "rysunek oddaje więcej niż 1000 słów". Tym samym sam zobowiązuję się to wrzucania moich Zl-kowych zagrań, bo nie wszystkie są takie złe jak ten ostatni Wink Ale ciągle się szkolę.
Muszę Wam powiedzieć że strasznie nie lubię wrzucać swoich wejść, po prostu czuje się spokojniejszy psychicznie gdy tylko ja wiem ile pipsów zrobiłem. Chyba że miałeś na myśli wiedzę w postaci rysunków, liczę też na Wasze analizy :D
Ostatnio zmieniony 21 lis 2011, 22:17 przez Thorez, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Thorez pisze:Chyba że miałeś na myśli wiedzę w postaci rysunków
Dokładnie, nikt nikomu w portfel nie ma zamiaru zaglądać. Raczej rysunki typu: tu wszedłem bo, wyszedłem bo. Ilość pipsów nie jest taka istotna, ważna jest prowadzona pozycja, co się konkretnie zdziałało grając Zl danego dnia.
Thorez pisze:liczę też na Wasze analizy
Nie omieszkam wrzucać w razie gry :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Dokładnie, nikt nikomu w portfel nie ma zamiaru zaglądać. Raczej rysunki typu: tu wszedłem bo, wyszedłem bo. Ilość pipsów nie jest taka istotna, ważna jest prowadzona pozycja, co się konkretnie zdziałało grając Zl danego dnia.
A ja już zmieniałem swoją wypowiedź kilka razy bo nie chciałem zostać źle zrozumiany :D Ale jeżeli tak to bardzo chętnie postaram się podzielić swoją wiedzą i mam nadzieję nauczyć się czegoś nowego od Was.

Pozdrawiam :D

Dodano po 10 godzinach 54 minutach:

Witam :D

Chciałbym przedstawić moje dzisiejsze pierwsze wejście [wykres (a), punkt "B"].
Bardzo proste i czytelne zagranie, po odbiciu od silnej strefy MZ z H1, tak łatwe zagranie że przez moment zastanawiałem się czy to nie jakaś podpucha, ale wszystko poszło zgodnie z planem :D Chciałem jeszcze zwrócić uwagę na miejsce "A", ponieważ tam po fakcie widziałem piękne wejście na lepszej cenie, szkoda że spałem :D

Złapał ktoś jeszcze te same ruchy?

Kolejne, tym razem już ciekawsze wejście (b) na M1 od ZL z M5 i M1, czyli tak zwany Rebuy ruchu w górę, jednak trzeba uważać ponieważ to już trzeci Rebuy, gdzie z reguły cena lubi zawrócić.

Na wykresie (c) objaśniłem o co chodzi z tymi Rebuy, jest to po porostu strefa gdzie najlepiej dokupić, lub wejść w kontynuację ruchu, czyli wejście na korekcie w kierunku ruchu właściwego.
Hedge natomiast to najlepsze miejsce do wyjścia, czyli na początku korekty. Po opanowaniu Hedging z ruchu mającego 100 pipsów można wyciągnąć 130 na mniejszym TF :D
Ostatnio zmieniony 22 lis 2011, 09:53 przez Thorez, łącznie zmieniany 4 razy.

ODPOWIEDZ