RAY of Sunshine pisze:Bo zauważyłem, że dotychczasowe Twoje wejścia pokrywają się z H1 w tle. Rozumiem, że Twoja szata graficzna to tak tylko przez sentyment do Dragona33? Wink
Raczej po prostu przyzwyczajenie
RAY of Sunshine pisze:Czy strefę Rebuy, Hedge wyznacza się w jakiś szczególny sposób?
Są to po prostu miejsca, które uważasz za potencjalnie dobre do wyjścia i ponownego kupna/sprzedaży. Mogą one być wyznaczane na ZL, lub gdy po prostu zauważysz zmianę kierunku.
Chciałbym Wam przedstawić jak wyglądało u mnie jedno z dzisiejszych wejść (12:30 M1) na żywo, tzn. na co zwracam uwagę już po zajęciu pozycji, dlatego zrobiłem kila screenów przedstawiających rozwój sytuacji. Jako że trading polega głównie na czekaniu, obserwacji i podejmowaniu decyzji, ważne jest aby zdać sobie sprawę z tego że to co się dzieje po zajęciu pozycji jest równie ważne jak wyszukiwanie dobrego miejsca do wejścia, ponieważ w tym momencie podejmuje się bardzo ważne decyzje, dlatego wejście i odejście od wykresu to piekielny błąd, a nawet moim zdaniem głupota. Moim założeniem przed każdym wejściem jest wejść tak, aby stracić jak najmniej, nie aby zyskać jak najwięcej. Gdy umiemy wyjść na zero lub z małą stratą, to z czasem pipsy same się pojawią, a nawet nie będą się chciały odczepić
A oto opis przebiegu transakcji krok po kroku:
1. Zaraz po wejściu dopasowuję SL tak aby nie wyszedł za daleko, ale żeby zostało trochę miejsca na ruchy przeciwne, co da mi czas na podjęcie decyzji co zrobić gdy cena zejdzie niżej, obserwuję i ciągle jestem gotowy aby zamknąć z palca. Po wejściu oczekuję momentum w górę, które będzie potwierdzeniem że obrałem dobry kierunek.
2. Dostałem bardzo przyzwoite momentum w krótkim czasie, wszystko przebiega wręcz idealnie. Teraz to momo będzie moją linią obrony, tarczą, która ma za zadanie odbić cenę w górę jeżeli cena postanowi zejść niżej.
3. Cena zawraca. W tym momencie jestem gotowy aby zamknąć na jak najlepszej cenie, gdy moja linia obrony (ZL) nie zadziała poprawnie. Ale jestem też świadom że może to być moment w którym cena „nabiera sił” przed jeszcze większym ruchem w górę. Dlatego jedyne czego teraz szukam, to potwierdzenie że moja ZL działa, lub że nie działa.
4. Świeca o dużym ciele pokrywa prawie cały pull back, jest to świetna informacja, oznacza to że prawdopodobnie moja linia obrony działa poprawnie a cena „nabrała sił” przed kolejnym momo w górę.
5. Kolejne potwierdzenie w postaci świecy pin bar.
6. Bardzo szybko powstało nowe, duże momo, na zamknięciu którego wychodzę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"