Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

Witaj :)

Gdzie wyszedłeś? Niestety dopiero teraz usiadłem, więc nigdzie nie wszedłem, gorzej, uciekło mi b.ładne zagranie na kabelku( rys.)

Zauważyłem, że rysujesz Zl w połowie momo, a tak naprawdę jest to strefa Mz. Według Mo z kreslika linia Zl na szczycie/dołku świecy poprzedzającej momo i te miejsca rzeczywiście b.często reagują nawet co do pipsa. Zawsze tak wyznaczasz?

Grasz tylko z kierunkiem H1? Tzn. nie wchodzisz gdy kolor H1 nie jest po Twojej stronie? Bo na Twoim rysunku dało się wejść ciut wcześniej w ten trejd nie patrząc na H1( rys.2)

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

RAY of Sunshine pisze:Gdzie wyszedłeś?
Pierwszy trade na ekstremum z H1, drugi po Pin Barze na M1.
RAY of Sunshine pisze:uciekło mi b.ładne zagranie na kabelku( rys.)
Rzeczywiście świetne miejsce do wejścia na GU :shock:

RAY of Sunshine pisze:Zauważyłem, że rysujesz Zl w połowie momo, a tak naprawdę jest to strefa Mz. Według Mo z kreslika linia Zl na szczycie/dołku świecy poprzedzającej momo i te miejsca rzeczywiście b.często reagują nawet co do pipsa. Zawsze tak wyznaczasz?
To po prostu jest MZ, nie wiem czemu napisałem ZL, zresztą ZL i MZ to to samo, z tym że ZL jest bardziej precyzyjna.

RAY of Sunshine pisze:Grasz tylko z kierunkiem H1? Tzn. nie wchodzisz gdy kolor H1 nie jest po Twojej stronie? Bo na Twoim rysunku dało się wejść ciut wcześniej w ten trejd nie patrząc na H1( rys.2)
Masz rację tam też było dobre wejście, ale wtedy dopiero szykowałem się do analizy. Nie zwracam większej uwagi na kolor H1, ale oczywiście nie zaszkodzi gdy widzę piękny niebieski kolor w tle podczas longa :D
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Thorez pisze:Kolejne, tym razem już ciekawsze wejście (b) na M1 od ZL z M5 i M1, czyli tak zwany Rebuy ruchu w górę, jednak trzeba uważać ponieważ to już trzeci Rebuy, gdzie z reguły cena lubi zawrócić.
Bardzo dobre wejście. Stwierdzam, że nie mogę równocześnie pisać na forum i trejdować, bo już drugie wejście ominąłem w ten sposób :roll: Swoje przemyślenia będę wrzucał pod koniec dnia.

Pozdrawiam
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

RAY of Sunshine pisze:Bardzo dobre wejście. Stwierdzam, że nie mogę równocześnie pisać na forum i trejdować, bo już drugie wejście ominąłem w ten sposób Rolling Eyes Swoje przemyślenia będę wrzucał pod koniec dnia.
Myślę że to bardzo dobry pomysł, ja mam podobnie, muszę być skupiony 100% na wykresie, a pisanie jednak trochę rozprasza.

Pozdrawiam :D
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Thorez pisze:Nie zwracam większej uwagi na kolor H1, ale oczywiście nie zaszkodzi gdy widzę piękny niebieski kolor w tle podczas longa Very Happy
Bo zauważyłem, że dotychczasowe Twoje wejścia pokrywają się z H1 w tle. Rozumiem, że Twoja szata graficzna to tak tylko przez sentyment do Dragona33? :wink:

Do usłyszenia!

Dodano po 5 minutach:
Thorez pisze:Na wykresie (c) objaśniłem o co chodzi z tymi Rebuy, jest to po porostu strefa gdzie najlepiej dokupić, lub wejść w kontynuację ruchu, czyli wejście na korekcie w kierunku ruchu właściwego.
Czy strefę Rebuy, Hedge wyznacza się w jakiś szczególny sposób? Już nic na razie nie piszę :D

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

RAY of Sunshine pisze:Bo zauważyłem, że dotychczasowe Twoje wejścia pokrywają się z H1 w tle. Rozumiem, że Twoja szata graficzna to tak tylko przez sentyment do Dragona33? Wink
Raczej po prostu przyzwyczajenie :D
RAY of Sunshine pisze:Czy strefę Rebuy, Hedge wyznacza się w jakiś szczególny sposób?
Są to po prostu miejsca, które uważasz za potencjalnie dobre do wyjścia i ponownego kupna/sprzedaży. Mogą one być wyznaczane na ZL, lub gdy po prostu zauważysz zmianę kierunku.

Chciałbym Wam przedstawić jak wyglądało u mnie jedno z dzisiejszych wejść (12:30 M1) na żywo, tzn. na co zwracam uwagę już po zajęciu pozycji, dlatego zrobiłem kila screenów przedstawiających rozwój sytuacji. Jako że trading polega głównie na czekaniu, obserwacji i podejmowaniu decyzji, ważne jest aby zdać sobie sprawę z tego że to co się dzieje po zajęciu pozycji jest równie ważne jak wyszukiwanie dobrego miejsca do wejścia, ponieważ w tym momencie podejmuje się bardzo ważne decyzje, dlatego wejście i odejście od wykresu to piekielny błąd, a nawet moim zdaniem głupota. Moim założeniem przed każdym wejściem jest wejść tak, aby stracić jak najmniej, nie aby zyskać jak najwięcej. Gdy umiemy wyjść na zero lub z małą stratą, to z czasem pipsy same się pojawią, a nawet nie będą się chciały odczepić :D

A oto opis przebiegu transakcji krok po kroku:

1. Zaraz po wejściu dopasowuję SL tak aby nie wyszedł za daleko, ale żeby zostało trochę miejsca na ruchy przeciwne, co da mi czas na podjęcie decyzji co zrobić gdy cena zejdzie niżej, obserwuję i ciągle jestem gotowy aby zamknąć z palca. Po wejściu oczekuję momentum w górę, które będzie potwierdzeniem że obrałem dobry kierunek.

2. Dostałem bardzo przyzwoite momentum w krótkim czasie, wszystko przebiega wręcz idealnie. Teraz to momo będzie moją linią obrony, tarczą, która ma za zadanie odbić cenę w górę jeżeli cena postanowi zejść niżej.

3. Cena zawraca. W tym momencie jestem gotowy aby zamknąć na jak najlepszej cenie, gdy moja linia obrony (ZL) nie zadziała poprawnie. Ale jestem też świadom że może to być moment w którym cena „nabiera sił” przed jeszcze większym ruchem w górę. Dlatego jedyne czego teraz szukam, to potwierdzenie że moja ZL działa, lub że nie działa.

4. Świeca o dużym ciele pokrywa prawie cały pull back, jest to świetna informacja, oznacza to że prawdopodobnie moja linia obrony działa poprawnie a cena „nabrała sił” przed kolejnym momo w górę.

5. Kolejne potwierdzenie w postaci świecy pin bar.

6. Bardzo szybko powstało nowe, duże momo, na zamknięciu którego wychodzę.

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Bardzo klarowny opis Thorez :564:

Pomijając dzisiejsze ominięte trady, wszedłem tylko raz na +15, a żeby było śmieszniej to spójrz bracie na rysunek w którym miejscu to było :wink:

Pozdrawiam seredecznie :)

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

RAY of Sunshine pisze:Pomijając dzisiejsze ominięte trady, wszedłem tylko raz na +15, a żeby było śmieszniej to spójrz bracie na rysunek w którym miejscu to było
heheh gdybyś wszedł trochę niżej zacząłbym podejrzewać Cię o szpiegostwo :D
Prawie identyczne zagrania, nie do wiary :shock:
Naprawdę ładny trade, nic dodać nic ująć...

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Witam :)

I jak dzisiejszy Zl-kowy dzień? :) Ze względu na mnogość danych macro było dla mnie dzisiaj ciężko cokolwiek ugrać. Pokażę wejścia, które bym wykonał gdyby nie dane (kabel) i na edku, gdybym akurat nie wyszedł za potrzebą :oops: :wink:

Zachęcam do wrzucania swoich wejść

Właśnie pytanie do kolegi Thoreza: czy omijasz tak jak ja okolice danych macro, czy nie przejmujesz się nimi zbytnio? No i jak dzisiejszy dzionek ? :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ROA
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ROA »

Witam wszystkich :wink:

Jako, że obracam całą stówą PLN, nie mogę pozwolić sobie na dużego SL, stąd staram się wyszukiwać miejsca z potencjalnie najmniejszym ryzykiem na transakcje 5-6p. Przez to niestety często ograniczam zyski..

Na fx obecny jestem od niedawna, więc moje pozycje skromne, ale na +.
Przede wszystkim muszę poprawić R:R, bo będzie lipa :(

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i krytykę.

ODPOWIEDZ