Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

ROA pisze:mam wrażenie, że można nią opisać wszystko co wydarzyło się na rynku - i bardzo prawdopodobnie może się wydarzyć
To bardzo słuszne wrażenie, bo w rzeczy samej tak właśnie jest :D
ROA pisze:w piątek czas poświeciłem na czytanie o ZL
Bardzo prawidłowo postąpiłeś! Wiecie jak u mnie wyglądał proces uczenia się ZL?

Czas który poświęcałem na naukę i kolejność poszczególnych etapów to:
20% - zdobywanie wiedzy, czyli czytanie o ZL i o wszystkim co traktowało o świecach i PA. Dzięki temu mogłem przejść na kolejny etap:
60% - myślenie o tym jak funkcjonuje rynek i jak poukładać w głowie zdobytą wiedzę aby miała ona dla mnie sens - zdecydowanie najważniejszy etap, jednak aby w pełni wykorzystać wcześniejszą wiedzę potrzebowałem ostatniego etapu:
20% - ćwiczenie na wykresie, które spoiło wszystkie etapy i całą moją wiedzę w całość, dzięki czemu mogłem zacząć handlować.

Bardzo polecam każdemu takie proporcje w procesie nauki, oczywiście każdy jest inny, więc jeśli nie takie same to przynajmniej podobne, bo handlu na foreksie najpierw trzeba się nauczyć, a potem działać.

Mnie najbardziej w procesie nauki zaskoczyło to że z czasem używam coraz prostszych technik, podczas gdy na samym początku byłem przekonany że będzie to wyglądało zupełnie na odwrót: coraz więcej wiedzy, technik, strategi - coraz lepsze wyniki... dzisiaj wiem że jest zupełnie na odwrót. Tak naprawdę teraz to że rynek porusza się w górę i w dół jest dla mnie wiedzą najważniejszą, wręcz nic więcej nie jest mi potrzebne.

Po prostu, jeżeli starasz się zarobić na foreksie to stracisz, jeżeli starasz się go zrozumieć to zarobisz.
ROA pisze:Muszę ogarnąć o co dokładnie chodzi z kwestią ciała w kierunku profitu, a cienia w kierunku strat.
To znaczy dokładnie to co znaczy i nic więcej :D Spójrz na wykres, jeżeli świeca zamknie się poniżej linii to wskaże nam kierunek w dół, jeżeli nie zdoła tego zrobić, wskaże kierunek w górę.
ROA pisze: I myślę, że to będzie prawdziwy szatan do skalpowania
ZL poniżej H1 nie mają żadnego sensu bez analizy przy użyciu wielu TF!

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

Super, że temat odżył. Robicie świetną robotę wrzucając rysunki i analizując :) . Jutro postaram się wrzucić miejsca z ostatnich 2 dni w których na pewno bym wszedł, gdybym akurat tradował :)

Pozdrawiam
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Keleris »

Dokładnie Thorez. Te 60% to podstawa i ja chyba jestem ciągle na tym etapie. Chodzi generalnie o to że wielu traderów myśli że dostanie gotowy zestaw reguł od jakiegoś MO czy innego Dragona i od razu będą robić miliony.

Kiedyś w jakiejś książce, wyczytałem bardzo fajny tekst, który jakoś na długo mi został w głowie. Generalnie chodzi o to że pewien pan pytał inne osoby co widzą na polanie na której się znajdują i oczywiście każdy przedstawił inny opis tej samej polany. Określił to później zdaniem: "Każdy człowiek widzi co innego niż Ty nawet gdyby widział więcej." (to chyba była książka "widnokrąg" czy coś takiego)

Po co to piszę? A no po to że tu na forum w tym temacie, można jedynie poznać reguły jak działa rynek. Znając te reguły każdy musi patrzeć na wykresy i wyciągnąć coś dla siebie. Nawet jeśli zobaczycie coś więcej od wyjadaczy rynku to i tak będziecie widzieć co innego. Dla jednego jest to RGR dla drugiego negatywna dywergencja, dla trzeciego jakieś ZL, nie ważne, ważne żeby na tym zarabiać i dopasować wiedzę do swojego stylu tradowania. Dopóki system jest choć trochę uznaniowy, dopóty nie znajdziecie jednego sztywnego zestawu reguł.

Mam nadzieję że przydadzą się moje wypociny.
98% czekanie, 1% wejście, 1% wyjście.

GREENFX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: GREENFX »

Jedno z ostatnich zagrań na EURUSD. + 50p. (M15)
Wejście trochę spóźnione, za późno odpaliłem platformę :wink:
W seledynowych prostokątach kolejne poziomy do zajęcia pozycji zgodnie z ZL.
Obrazek

uzin2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

witam, w nawiazaniu do sytuacji przedstawionej na wykresie przez Greenfx, mam kilka pytan ktore zamiescilem na rysunkach, prosze kolegow ktorzy sa w temacie o wyjasnienie, ktory wariant wejscia powinno sie wybrac wg zl, a moze ktos wchodzil w innym miejscu na innych warunkach ktorych nie udalo mi sie odnalezc,

i jaszcze prosba do kolegi Thorez - moglbys zamiescic wskaznik (chyba Custom Candle), chodzi mi o ten ktory na Twoich wykresach rysuje Ci obwody swieczek h4 linia przerywana?

GREENFX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: GREENFX »

Uzin 2 w screenach nakreśliłem jak ja to widziałem.
Jeżeli chodzi o mnie to wbijam treid z M1 gdy cena dobija do SR.
Na M5, M15 i wyżej obserwuje czy nie ma ZL. Jeżeli jest to spoko. Traktuje to jako kolejny bonus. Nie czekam na pojawienie się dwóch knotów określających "kierunek strat". Nie stosuje tego rodzaju wejść. Jak słusznie zauważyłeś, ten rodzaj wejść, wymaga wysokiego SL-a. Wbijając treid na dobicie do SR i ZL, SL jest minimalny.

pozdrawiam
Obrazek

uzin2
Gaduła
Gaduła

no wlasnie SR, nie stosujesz "czystej" zl tylko posilkujesz sie wlasnie tym co napisales, mi chodzilo bardziej o kolegow jak np Thorez, ktory gra zl, niemniej dziekuje za odpowiedz, fajnie poznac rozne punkty widzenia, patrzac na Twoj wykres (myslalem ze probujesz graz wg tego co probowal tlumaczyc Thorez i zastanawialem sie czemu wszedles akurat tutaj, teraz juz wiem, a z sl jezeli wyznaczasz je na lokalnych extremach na interwalach z ktorych wchodzisz nie wychodzi az taki duzy, tak czy inaczej jeszcze duzo zostalo do zglebienia, dlatego probuje szukac pomocy u ludzi ktorzy temat maja ogarniety,

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Keleris bardzo rzeczowa i ważna wypowiedź, szkoda tylko że nie wielu traderów o tym wie.

GREENFX piękne wejście, na moje oko trochę za wczesne, ale rozumiem że masz trochę inną strategię niż ja. Ja po dotarciu do ZL czekam na potwierdzenie w świecach.

uzin2 po prostu postaraj się wybrać najlepszy wg. Ciebie moment do wejścia, gdy uznasz że taki już był poczekaj na kolejny, albo odpuść. Na wykresach zaznaczyłem jedno z możliwych wejść, po dobrej cenie. Jednak nie musiało to być wejście na M1, na M5 też było ciało i knot. Najlepiej sprzedawać w strefie MZ z wyższego TF z potwierdzeniem na mniejszym, co tak jak w przykładzie który podałem, czasami owocuje wejściem na samym ekstremum (knocie) świecy, po najlepszej cenie.
uzin2 pisze:moglbys zamiescic wskaznik (chyba Custom Candle), chodzi mi o ten ktory na Twoich wykresach rysuje Ci obwody swieczek h4 linia przerywana?
Proszę bardzo :D
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

seedraev
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: seedraev »

Analiza z dzisiaj

Edit: Zamknąłem na zamknięciu H1 o 10:00

Dodano po 33 minutach:

Analiza SL którego złapałem, oraz screen z wejściami.

uzin2
Gaduła
Gaduła

witam, ktos jeszcze cos gral? wrzucajcie screeny :) , na historii widac ze mozna bylo troche zabrac, przynajmnie wg mojego myslenia :) niestety ja nie moge pograc przed godz 18, a pozniej to juz za wiele sie nie dzieje,

Thoraz jak ustawiasz custom candle ze rysuje Ci przerywana linie? u mnie chociaz ustawie przerywana to ryzuje ciagla

ODPOWIEDZ