ka7 pisze:na ac faktycznie rozpoczela sie konsolidacja ale trend spadkowy nadal obowiazuje, plus to ze dzis narysowal sie drugi szczyt, mozna raczej obstawiac dalsze spadki
Witaj
ka7
Piszesz ac , rozumiem, że chodzi o AUDCAD a jeżeli tak to na wszystkich parach AUD obowiązuje silny trend wzrostowy, chociażby z tego powodu, że cena AUD jest ściśle zależna od ceny złota. Rozumiem, że patrzyłeś na niskie interwały więc może się wtedy wydawać, że sytuacja jest odwrotna. wystarczy jednak spojrzeć trochę szerzej i wszystko staje się jasne.
Widzimy, że cena wciąż respektuje TL i do tego jesteśmy na silnym wsparciu. które pokrywa się ze zgrupowaniem fibbsów. Techniczna sytuacja na tej parze sugeruje raczej wzrostową tendencje chyba że nastąpi znaczące przełamanie TL. jednak sytuacja wygląda na niepewną dopóki nie pojawi się konkretny sygnał. Dlatego na razie patrzeć nie dotykać
================================
EDIT:
Teraz zobaczmy jak wygląda GOLD
Wcześniej już pisałem o tym
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... ht=#381748 Sytuacja rozwinęła się tak jak opisałem.
Gold wyrysował przez ostatni tydzień ładny trójkąt, nastąpiło wybicie dołem i test przyspieszonej TL, ta okazała się dość silna i obserwowaliśmy szybki powrót do górnego ograniczenia. Do puki cena pozostaje w strefie trójkąta gdzie przyspieszona czyli żółta linia pełni teraz rolę dolnego ograniczenia sytuacja jest niejasna.
=========================
zbyszek_w pisze:1. Zejście w rejon 1645-1640 i ruch 200 dolarowy w górę w ramach szerokiego trendu bocznego. W tym przypadku możliwy byłby scenariusz z gigantyczną formacją Gartleya.
2. Przebicie wsparcia i dopełnienie 2 gigantycznej fali spadkowej w rejon 1400..
Ten wariant oznaczałby ostateczne pęknięcie na złocie bańki spekulacyjnej, a na rynku wszystko jest możliwe..
Odważna hipoteza
zbyszek
W przypadku wybicia dołem następny target ustawił bym w okolicach 1640-1610 gdzie jest 61.8 fibbs ostatniej fali wzrostowej i widoczny S/R a następnym silnym oporem będzie właściwa TL
A co do Gartleya to uważam że to przedwczesna prognoza. na Twoim screenie cena jeszcze nie dotarła do potencjalnego C point a Ty już określasz położenie D point. Trochę za wcześnie Zbyszek. Ta formacja jeszcze nie istnieje.
Pozdrawiam
Niech Price Będzie z Wami
PS: Widać wyraźnie jak GOLD i AUDCAD rysuje podobne wykresy.