BossaFX - perypetie z Dealing Desk (DD)

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

może chodzi mu bardziej o adres mac, ale to też da się obejść
Bynajmniej. Chodzi o porównywalne warunki dla składania zleceń.
Szwajcar pisze:Sam mam trzy różne łącza internetowe
Ok i to są 3 różne trasy routingu, różne czasy odpowiedzi serwera itp. Warunki nieporównywalne, biorąc pod uwagę wielkość opóźnień o których tu była mowa. Dodam że opóźnienia tego typu są zupełnie naturalne. Przepraszam za tą dygresję fizyczną, ale maksymalna prędkość z jaką można się poruszać we wszechświecie (w tym przesyłać informacje) jest niestety skończona. I tylko z tego one wynikają, w pewnym momencie przestają zależeć od jakości infrastruktury brokera.
Tyle doprecyzowania.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
inmax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: inmax »

Panowie z DM BOŚ. Jako bierny uczesnik dyskusji bardzo proszę o odpowiedź na wszystkie pytania użytkownika matka. Cytuje:
matka pisze:
m_skiba[bossafx.pl] pisze:Załóżmy że ktoś napisał system transakcyjny polegający na tym iż korzysta z tego samego źródła notowań co bossafx. ponieważ w przypadku brokera notowania te idą przez dłuższą drogę (do serwera, są przetwarzane, potem do wszystkich klientów) system taki może wykorzystywać powstałe w ten sposób opóźnienia. Tzn. jeżeli kolejny tick (cena) otrzymana od dostawcy jest wyższa o wartość spreadu + oczekiwanego zysku a w MT4 widnieje jeszcze stara cena system kupuje. Jednak w tym momencie w którym system transakcyjny wysyła zlecenia na serwerze MT4 znajduje się nowa cena otrzymana od tego samego dostawcy i klient otrzymuje requota.
Jeżeli taka sytuacja ma miejsce to w mojej opinii łamią Państwo ustawę raz oferując nierynkową cenę, dwa odrzucając realizację zlecenia po oferowanej cenie. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, czy stara się Pan zrzucić winę za Wasz działający z opóźnieniem system na klienta?
m_skiba[bossafx.pl] pisze:Jeżeli porówna Pan taki system transakcyjny z systemem który wykorzystuje średnie kroczące to poziom rekwotów będzie znacznie różny. Tylko pytanie czy to wina brokera ???? czy systemu ???
No przecież sam Pan napisał powyżej, że to Wasz system ma opóźnienia.
m_skiba[bossafx.pl] pisze:
matka pisze:Czy posiada Pan niezbite dowody, że Green łamie regulamin OTC?
jeżeli potrafię wygenerować 99% sygnałów green to jest to wystarczający dowód ?
Skąd taki absurdalny pomysł? Proszę napisać coś więcej. Nie chce mi się wierzyć, że na podstawie porównań i domysłów podejmujecie decyzję o umieszczaniu klientów w grupie z pluginem.

green7 pisze:Nie. Ale chyba nie chce Pan powiedzieć, że gdybym to robił mielibyście prawo stosowania na moim koncie Virtual Dealera bądź innych wynalazków ?
Proszę mnie poprawić jeśli się: w wypadku łamania regulaminu macie prawo odstąpić od transakcji w ciągu 24 godzin. Przez tydzień handlu nie otrzymałem od Was takowego zgłoszenia. W zamian za to moim kontem "zaopiekował się" VD.
Który punkt Waszego regulaminu mówi o tym, że macie prawo traktować mnie inaczej niż innych klientów i opóźniać moje transakcje ?
To jest kluczowe pytanie i jak do tej pory nikt na nie nie odpowiedział.
Even when it's snowing I'm party going

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Yankee pisze:Jak dla mnie to zwykly broker MM z mt4, wiec takie praktyki BEDA! Po to srodowisko rozprapogowalo ta ulomna platforme zeby moc skutecznie odpedzac zarabiajacych i zapraszac leszczy.
Oczywiście, że będą w każdym bucket shopie. Niejeden wątek był na forum na ten temat, sam się dziwię, że akurat tutaj taki raban i zdziwienie ;) Trochę szkoda, że akurat trafiło na takich co przynajmniej starają się na forum coś działać. Ale z drugiej strony sama nagminność nie usprawiedliwia.
Dowiedzieliśmy się dziś np. że własnych klientów można publicznie zastraszać bo używają niezgodnie z regulaminem kalendarza FF jako zewnętrznego źródła danych. Jutro się dowiemy, że lokalny czas systemowy też zewnętrzne źródło danych w stosunku do platformy i można spokojnie kogoś udupić za to i również nie jest to absurdalne.
s_zadora pisze:Ok i to są 3 różne trasy routingu, różne czasy odpowiedzi serwera itp.
Przepraszam za tą dygresję ale maksymalna indolencja informatyczna we wszechświecie jest barierą, którą Pan pokonuje z łatwością wprost zdumiewającą ;)
inmax pisze:Panowie z DM BOŚ. Jako bierny uczesnik dyskusji bardzo proszę o odpowiedź na wszystkie pytania użytkownika matka. Cytuje:
O wielkie dzięki za wsparcie ;) Właśnie miałem jeszcze dopisać, że coś nie widać odpowiedzi na ostatnie bardzo ważne pytanie, czyli jak zgodnie z regulaminem można postąpić z klientem rzekomo łamiącym regulamin.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

s_zadora pisze:
może chodzi mu bardziej o adres mac, ale to też da się obejść
Bynajmniej. Chodzi o porównywalne warunki dla składania zleceń.
Szwajcar pisze:Sam mam trzy różne łącza internetowe
Ok i to są 3 różne trasy routingu, różne czasy odpowiedzi serwera itp. Warunki nieporównywalne, biorąc pod uwagę wielkość opóźnień o których tu była mowa. Dodam że opóźnienia tego typu są zupełnie naturalne. Przepraszam za tą dygresję fizyczną, ale maksymalna prędkość z jaką można się poruszać we wszechświecie (w tym przesyłać informacje) jest niestety skończona. I tylko z tego one wynikają, w pewnym momencie przestają zależeć od jakości infrastruktury brokera.
Tyle doprecyzowania.
Moje łącza są OK. U kilku brokerów mam egzekucje średnio 0.3 sekundy, czyli 300ms. A tak naprawdę to te łącza mam z innego powodu. Otóż jeden broker, który pozwala na bardzo elastyczny handel ze spreadem poniżej 1 pipsa na EurUsd powprowadzał sobie ograniczenia w czasie składania kolejnych zleceń z jednego adresu. Wyświetla się okienko z komunikatem "Zbyt dużo zapytań". Kiedyś miał opóźnienia na realizacje, ale je wyłączył od jakiegoś czasu. Problem z szybkimi zleceniami powodującymi requoty na szybkim rynku rozwiązałem w ten sposób, że mam odpalone dwa MT4 i przydzielone do każdego oddzielne łącza. W razie czego mam też trzecie łącze. Blokad i ograniczeń na MT4 przerabiałem mnóstwo, ale najgorszy jest Dealing Desk i ręczne zatwierdzanie przez brokera.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Odnosząc się do pojawiających się tu zarzutów o stosowanie m.in. Virtual Dealera, stanowczo jeszcze raz oświadczam w imieniu DM BOŚ, że BOSSAFX nie stosowała, nie stosuje i nie będzie stosować żadnego oprogramowania czy innych narzędzi służących do opóźniania transakcji Klientów.
No to już jest coś. Czyli jak rozumiem moje transakcje kierowane są w takim razie do Dealing Desku ? Bo jak inaczej wytłumaczyć fakty opóźnień transakcji ?
Czekam na deklarację, że takowego też nie posiadacie.

s_zadora pisze:W związku z zarzutem, który się pojawił, dokonaliśmy szczegółowej analizy zawieranych u nas transakcji i nie wykazała ona aby w tym samym czasie składane były systematycznie z różnych kont podobne zlecenia różniące się czasem realizacji
Kiepska ta analiza ...
s_zadora pisze:Nieprawdą jest także iż istnieje możność zawarcia transakcji na tym samym systemie transakcyjnym, na dwóch różnych rachunkach, z tego samego komputera posiadających jednak różne adresy IP – co insynuował green7 w poprzednich postach. Jest to po prostu technicznie wykluczone.
Zgadza się. Jest nieprawdą. To co pisze Pan tu i powyżej. Nic też nie insynuowałem - ale tylko podawałem fakty.

A co do szczegółów: technicznie nie jest to ŻADEN problem. Wystarczy na komputerze odpalić 2 terminale, każdy dla osobnego rachunku.
Zapewne wg. Pana wiedzy, oba terminale będą wtedy używać domyślnego adresu IP prawda? Otóż nie, niekoniecznie. W sieci znajdzie Pan sporo programów umożliwiających "przywiązanie" danego programu do danego adresu IP. Każdy z terminali może działać więc na innym adresie IP, i pod innym IP będzie widziany przez Wasz system transakcyjny.
I proszę mi tu nie próbować tłumaczyć, że różne adresy IP to różne trasy routingu co wpłynie na realizację zleceń. Trasy są dokładnie takie same (co zresztą sprawdzałem).
Dodam jeszcze, że te 2 adresy IP mogą należeć do tej samej podsieci (czyli różnić się tylko cyferką na końcu).
s_zadora pisze:green7 napisał:
Któreż to warunki regulaminu niby złamałem ? Sugeruje Pan o punkcie mówiącym o korzystaniu z zewnętrznych źródeł danych ?
A to tak: przyznaję. Ten punkt jest tak absurdalny, że można pod niego podciągnąć wszystko. Więc mogłem go złamać. Ot: np. moja strategia korzysta z zapisanego na dysku kalendarza (forex factory) zdarzeń ekonomicznych celem wyłączenia się na te okazje. Złamałem regulamin czy nie ? Liczę na odpowiedź.

Rozumiem, że tego typu oświadczenie będące dowodem lekceważenia zapisów Regulaminu OTC składa Pan tylko i wyłącznie mając świadomość – przynajmniej formalnej – anonimowości na forum. Ani my, ani Uczestnicy Konkursu przystępujący do niego i akceptujący zasady rywalizacji nie daliśmy prawa do nie przestrzegania postanowień regulaminu tylko dlatego iż wydały się Panu
Po pierwsze mam świadomość, że nie jestem anonimowy - dokładnie wiecie o kogo chodzi prawda ?
Po drugie tak: lekceważę ten punkt regulaminu bo jest on NONSENSOWNY i ABSURDALNY.

Otóż w regulaminie piszecie:
Handel algorytmiczny stworzony przez Klienta nie może wykorzystywać zewnętrznych źródeł danych
To ja pytam: co to są źródła danych ? W którym miejscu regulaminu to definiujecie? Zewnętrzne w stosunku do czego ?
I dlaczego nie odpowiedział Pan na moje pytanie: czy mogę korzystać z zapisanego na dysku kalendarza zdarzeń ekonomicznych ?
Mogę czy nie mogę? Łamię tu regulamin czy nie ?
Po raz drugi domagam się odpowiedzi na to pytanie.
A nie udziela jej Pan bo przecież zdaje sobie sprawę, że według Waszego regulaminu musiałby Pan powiedzieć: NIE.
Co każdy użytkownik forum uzna właśnie za ABSURDALNE.
s_zadora pisze:Jeszcze raz chciałbym podkreślić, że pojedyncza transakcja, której czas potwierdzenia był dłuższy niż regulaminowy a o której tutaj była mowa, stanowi podstawę do złożenia reklamacji. A wszystkie zasadne reklamacje zawsze rozstrzygaliśmy pozytywnie. Tak byłoby również w tym przypadku.
Tak z ciekawości: jak Pan wyobraża sobie pozytywne rozpatrzenie NIEZAWARCIA transakcji ?
Przykładowo chcę kupić 1 lot EURUSD, składam zlecenie Wasz system odrzuca je po 2 minutach - więc mam podstawę do reklamacji.
Reklamuję ten fakt - dajmy na to 10 godzin później. I co dalej w wypadku pozytywnego rozpatrzenia reklamacji ? Otwieracie mi takową pozycję ?
Nie bardzo to sobie wyobrażam ....

s_zadora pisze:Na koniec chciałbym podkreślić że jesteśmy gotowi do dalszej, merytorycznej dyskusji na ten temat w relacji DM – Klient
No i za to można Was pochwalić.
s_zadora pisze:Natomiast green7, jako nasz Klient (jak sam twierdzi), a
Zaraz zaraz ... czy ja dobrze rozumiem .... Sugeruje Pan, że nie ma pan pewności czy jestem Waszym klientem ???
:shock:

Podsumowując wg Pana:
- Wasza analiza nie wykazała, że były transakcje wykonywane w tym samym momencie na 2 kontach z różnymi czasami wykonania
- technicznie wg. Was jest to niewykonalne
- nie ma pewności, że w ogóle jestem Waszym klientem.

No to według Pana argumentów logiczny wniosek jest taki:
albo mi się przyśniło, albo jestem agentem konkurencji :)

Kiepska linia obrony. I nadal jak ognia unika Pan odpowiedzi na podstawowe pytania, postawione wyżej, a powtórzone przez kolegów więc nie będę się powtarzał ....
I przypomnę jeszcze, że sprawa nie dotyczyła jednego zlecenia.
Stosunek zleceń na tych rachunkach miał się mniej więcej jak 1:10 (taki zauważałem przez dłuższy okres).
Finalnie na rachunku "opóźnionym" system zawarł 4 transakcje, na rachunku "zwykłym" 36 (piszę z pamięci, ale raczej się nie mylę)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, 16:19 przez green7, łącznie zmieniany 2 razy.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:Tak z ciekawości: jak Pan wyobraża sobie pozytywne rozpatrzenie NIEZAWARCIA transakcji ?
Przykładowo chcę kupić 1 lot EURUSD, składam zlecenie Wasz system odrzuca je po 2 minutach - więc mam podstawę do reklamacji.
Reklamuję ten fakt - dajmy na to 10 godzin później. I co dalej w wypadku pozytywnego rozpatrzenia reklamacji ? Otwieracie mi takową pozycję ?
No jak? Czekasz aż kurs pójdzie w Twoją stronę 1000 pips i reklamujesz :D Muszą uznać, publicznie się do tego zobligowali ;)
Obrazek

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

matka pisze:
green7 pisze:Tak z ciekawości: jak Pan wyobraża sobie pozytywne rozpatrzenie NIEZAWARCIA transakcji ?
No jak? Czekasz aż kurs pójdzie w Twoją stronę 1000 pips i reklamujesz :D Muszą uznać, publicznie się do tego zobligowali ;)
A jak rozpatrzą dopiero gdy będzie już 1000 pips na minus ?
Hmm to może mogę przy reklamacji od razu podać TP ?
No chętnie bym się dowiedział jak to jest ..... :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:A jak rozpatrzą dopiero gdy będzie już 1000 pips na minus ?
Musimy poczekać aż wymyślą. Niepotrzebnie się zawczasu wysypałem z tym sposobem :twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Handel algorytmiczny stworzony przez Klienta nie może wykorzystywać zewnętrznych źródeł danych
Wydaje mi sie że algorytm według regulaminu może kożystać tylko z danych, wskaźników itp które generuje nam mt4 na którym odpalony jest automat ponieważ te dane generowane są na podstawie datafeedu bossy, ot moja teoria :)

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

zz jak to poczyta.. a dla niego milisekundy sa wazniejsze niz dla green'a to taka reklame zrobi bossie ze juz nikt tam konta nie zalozy :D

nie moglo byc inaczej... wszedzie to samo.. w Bossa tez... 2 rzecznikow od rozowego PR nikomu nie zmieni opinii.. najgorsze ze zeby im uciac skrzydla trzeba sie zaangazowac..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ