Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
murdock
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: murdock »

Zdaje się, że srebro zbliża się w okolice oporów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gambit
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gambit »

Heh xD a ja odwrotnie, czekam aż ejek przebije 109 - coś się obija pod tym oporem i poszybuje kilkadziesiąt pipsów w górę ;) (gdzieś 109.50 będę dawał tp)

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Vulpes »

Kolejny wykres z moją próbą analizy. USDJPY- przebity poziom S/R, pullback i...szukam wejścia na longa- idealnie wydaje mi się gdyby cena zachowała się jak na rysunku- Higher high, powrót w okolice S/R i wchodzimy w longa. Co o tym myślicie? Czy nie jest już z późno na longi- czy nie powinniśmy w nich już siedzieć na pierwszym pullbacku do przełamanego S/R?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
gambit
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gambit »

No nie wiem, u mnie tworzy się teraz jakaś mała formacja trójkąta i w wypadku wybicia w górę wydaję mi się, że cena poszybowałaby już pod górny pod 77.66, za to jednak przy wybiciu w dół, możemy liczyć na powrót do poziomu 77.07, gdzie można by dać longa...

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Short na GBPUSD- trendline, S/R orz fibo 23% z ostatnich spadków. Dodatkowo właśnie uformował się tam ładny pinbar na M15 (przynajmniej u mojego brokera).
Target to albo okolice równego poziomu 1,6000 albo ( na co liczę) podstawa całego ruchu, co dodatkowo stworzyłoby formację "nad i pod" i dało konkretny sygnał na longi.
Komentarze nt mojej analizy mile widziane...

Edit: Ja już uciekłem z trejda. +38p. Po czasie widzę że wszedłem w złym momencie- limit order aktywowało się gdy cena rosła, co kosztowało mnie troszkę nerwów gdy widziałem jak cena robi wielkie zielone świece ciągnąc mnię na ponad 20 pipsów w plecy. Potem wyraźny pinbar, na którym powinienem wejść- bez nerwów, w lepszym momencie, mając także formację świecową potwierdzającą ruch no i drawdown zamiast 25 pips wyniósłby jakies 5pipsów.
Gdy cena doszła n +30p, przestawiłem na BE, gdy doszła do +50p, zabezpieczyłem 38p nad loklnym szczytem z m1 i tu zostałem wyrzucony z pozycji.
Garść doświadczenia na przyszłość a konto praktycznie odbudowane :D
Przypadek czy może PA rzeczywiście jest tak prostą i skuteczną metodą? :roll:

Pozdrawiam! :)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

Vulpes zawsze podawaj jaki TF brałeś pod uwagę otwierając pozycję, bo tak nikt niczego z twojego opisu nie wyciągnie ;)
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Potencjalny podwójny szczyt + Objęcia.
Od dołu wsparcie i aktualnie łamana linia trendu.

Co o tym myślicie?

Dodano po 13 godzinach 47 minutach:

570 zaliczone a następnie odbicie.

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Oh jasne. S/R wyznaczam na podstawie timeframe'ów od H4 w górę. Tam szukam potencjalnych trejdów a wejścia- albo zlecenia limit orders, gdy nie ma mnie przy kompie, albo wejścia z ręki, choć z tymi idzie mi gorzej bo częściej nie czekam aż cena dojdzie do ustalonego poziomu a wchodzę niżej, co albo daje SL albo wyższy drawdown i większy stres.

Co do tego trejdu GBPUSD to wchodziłem z limit order, w sumie dokłanie na ostatnim szczycie widzianym z H1 (1,6075).

A co do dzisiaj:

GBPUSD- widzę okazję do shorta na 1,6020- linia trendu, od której wczesniej shorciłem, dodatkowo fibo 38% ze szczytu z 6 września oraz opór od którego odbiła się cena rano 7 września. 3 powody do wejścia, oczywiście tym razem postaram się poczekać i nie wejść z limit order pod prąd...oczywiście cena może nie osiągnąć tego poziomu, co wskazywałoby wg mnie na możliwość przebicia linii trendu wzrostowego. wtedy shorty na pullbacku

EURJPY- opisałem sobie wczoraj tą parę jako "w8, possible BO" a dziś widzę że był breakout, był pullback i minęło mnie dobre wejście w shorta. Jeżeli cena znów powróci w okolice 108, będę próbował sprzedawać. Jeżeli nie- czekam. Niemniej idealne wejście było gdzieś w nocy (u mnie widać PB o godzinie 0:50 na M5)

EURUSD- tak samo jak EURJPY- mamy BO, będę shorcił na pullbacku ceny w okolice 1.3970

Wszędzie targety ustalałbym gdzieś na wysokości 2xSL. Nie próbuję łapać dłuższego ruchu target w wysokości 50-100p jest narazie wystarczający.

Edit:
-EURUSD właśnie dociera do wsparcia na poziomie 1.3830. Myślę że mamy okazję na longa, z targetem na 1.3970 a tam znów short z targetem na 1.3830 :P

Long na EURUSD stoploss -35 pips. Chyba trochę próbowałem grać przeciw trendowi... :?
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2011, 11:47 przez Vulpes, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

S&P 500 - 4 x sell

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

4 pozycje na S na amerykańskim indeksie S&P500, moje wejścia z poziomów:

1) 1196,39
2) 1193,63
3) 1192,64
4) 1190,86
Boby Fischer is great!

CTS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CTS »

Vulpes pisze: Long na EURUSD stoploss -35 pips. Chyba trochę próbowałem grać przeciw trendowi... :?
większość wejść według tej zasady polega na wejściu przeciw aktualnemu trendowi ;) Gdzieś kiedyś powstał opór/wsparcie, i prubujesz grać pod nie licząc że zadziała. Rozumiem że szukamy potwierdzenia "działania" takiego poziomu, w postaci jakiejś formacji odwrócenia trendu. Zlecenia typu "limit" bez obserwowania co się dzieje z ceną na danym poziomie, mogą byc ryzykowne
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2011, 13:45 przez CTS, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ