Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

Ja też mam trochę niżej poziom ale z D1. Tam wolę poczekać i obserwować co się będzie działo.
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Vulpes »

Co się stało na EURUSD? Czy mój broker ma jakieś problemy z danymi czy nagle cena zrobiła strasznie duży gap- od 1.4103 o 7.55 a o 8.00 nagle 1.4235...

Eh dziwne to bo otworzyło mi zlecenia po cenie która została osiągnięta w tym gapie a pomimo iż cena od razu poleciała ponad mój TP1, TP nie został aktywowany..czyżby dziś rano spread na EURUSD wyniósł ponad 23 pipsy??

Tak czy siak moje zlecenie przestawiłem na BE. Nie wiem co to było ale cokolwiek się stanie, nie stracę już na tym...

...dziwne... :?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Vulpes pisze:Co się stało na EURUSD? Czy mój broker ma jakieś problemy z danymi czy nagle cena zrobiła strasznie duży gap- od 1.4103 o 7.55 a o 8.00 nagle 1.4235...
Włącz TVN CNBC Biznes lub poszukaj w internecie... Jest o tym bardzo głośno... :)
Przy okazji zachęcam do obejrzenia par z CHF.
Vulpes pisze:a pomimo iż cena od razu poleciała ponad mój TP1, TP nie został aktywowany..czyżby dziś rano spread na EURUSD wyniósł ponad 23 pipsy??
Mogło też tak być.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Raikart
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Raikart »

Witam,

Jestem początkujący, stawiam pierwsze kroki, ucząc się strategii Nake trading przebrnołem przez wszystkie strony tego tematu , miedzy czasie zapisywałem sobie co ważniejsze wypowiedzi jak i wskazówki, kopiowałem sobie również ciekawe scenery żeby mieć przykłady. I tak jak pewnie wielu próbowałem grać na różnych systemach opartych na wskaźnikach. Jednak gra bez tych wszystkich indyków bardziej mi odpowiada. Chciał bym serdecznie podziękować Takim osobowościom jak

fxlamer za założenie kolejnego ciekawego tematu jakim jest Nake trading .
Wa$$kll , asmodeus8 - za cene wskazówki, filmiki.
saku82pl za porady i ciekawe scenery.

To moje dzisiejsze wejście na Eurusd.
1.Sugerowałem się wielokrotnie testowanym poziomem wsparcia z D1 który był wcześniej oporem.
2. Linia trendu (wzrostowego)
3.Pin bar H4
Poniżej scener y 10 minutowa pozycja dała mi 119 pipsów. Mogło być kilka więcej ale nie było mnie w domu.
Proszę o podpowiedzi co zrobiłem dobrze, a co zel , a na co powinienem jeszcze zwrócić uwagę
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Ah zamknąłem na +19p, na przesuniętym tutaj stopie...znów złamałem zasady- przesunięcie na BE było prawie zgodne z zasadami, ze wzglęu na przekroczony TP1 jednak nie zaktywowany. Miało albo walnąć w TP albo Stop na zero, niestety wbrew zasadom przesunąłem stopa w górę. Gdybym zostawił, jeden trejd już byłby zamkniętny na +80 a drugi czekał z pozycją na BE albo +160...eh...zasady, zasady...niby to oczywiste a tak często się łapię że je łamię...

A tak z innej beczki- bardzo podobne sytuacje tworzą się na EURUSD i GBPUSD- spójrzcie na daily- długoterminowy trend wzrostowy, do którego granicy właśnie docierają obie pary, plus na obu bardzo blisko tej linii można znaleźć silne wsparcia. Nie widzę tam żadnego fibo ale moze po prostu nie umiem go odpowiednio wyznaczyć jeszcze. Tak czy inaczej, obserwuję obie te pary bardzo uważnie.

PS: Raikart z jakiej platformy korzystasz? Ja tam gdzie ty widziałeś pinbar nie miałem niczego takiego...eh może to wada korzystania z niewielkiego brokera (IBFX)... :?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
murdock
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: murdock »

Na dziś dwie opcje były do zagrania.
EJEK
SREBRO

Dodano po 2 minutach:
Raikart pisze:Proszę o podpowiedzi co zrobiłem dobrze, a co zel , a na co powinienem jeszcze zwrócić uwagę
Pozdrawiam.
Moja rada to taka, że mogłeś wejście rozegrać na niższym interwale. Myślę, że więcej pipsów byś złapał bo po screenie widać, że daleko od dołka ją utrafiłeś.

Dodano po 7 minutach:
Raikart pisze:Pozdrawiam.
Ja również. Jeszcze mały przykład.
Wsparcie na większym interwale
http://i0.simplest-image-hosting.net/16 ... /edek1.gif

I moment wejścia na mniejszym
http://i0.simplest-image-hosting.net/16 ... /edek2.gif

Ale sprawę super rozegrałeś. 119 pipsów to bardzo dużo. Gratulacje :)

Dodano po 6 minutach:

Na Ejku warto oczekiwać niedługo na to
http://i0.simplest-image-hosting.net/16 ... 07/ej0.gif

Dodano po 2 minutach:

Ucieczka ze srebra w obliczu LT poł minuty przed spadkiem.
http://i0.simplest-image-hosting.net/16 ... xagusd.gif

Niebzepieczny scenariusz na ejku
http://i0.simplest-image-hosting.net/16 ... 07/ej1.gif

Dodano po 4 minutach:

ZAMKNIĘTE

EJEK
http://i0.simplest-image-hosting.net/16 ... 07/ej3.gif

Dodano po 12 minutach:

USDCAD w obliczu jutrzejszych danych może się ciekawie zachować. Bariera psychologiczna blisko i ważne poziomy.

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

No dobra :) Jedna para mniej do gry. Nie wiem na jak długo. Dopiero co siadłem do kompa. W radiu słyszałem o franku i jakoś wziełem to za żarcik :D A tu jednak. Ciekawe czy ktoś oprócz banku centralnego o tym wiedział i ile ta informacja kosztowała??

Dodano po 2 minutach:

Jakoś cała ta sytuacja z frankiem zniechęca mnie do obserwowania jakichkolwiek par z tą walutą. Tak było jak bił on rekordy, tak pewnie będzie i teraz. Co wy o tym myślicie w kontekście PA?

Dodano po 2 minutach:

mały edit. na bankier.pl pokazała się mała wskazówka dt. zamrożenia kursu chf vs. euro. Na jakieś 21 minut przed oficjalną publikacją tej wiadomości - http://www.bankier.pl/wiadomosc/Na-rynk ... 01880.html

Dodano po 7 minutach:
Raikart pisze:oniżej scener y 10 minutowa pozycja dała mi 119 pipsów. Mogło być kilka więcej ale nie było mnie w domu.
Hehe, poleciałeś na farcie wg mnie i tyle. ;)
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

EURUSD Long
-buy: 1,4015 (2 jednostki)
-stoploss: 50 pipsów niżej
-TP1 +50p, TP2 +100p
-oba TP osiągniete, max drawdown tego trejdu to około 35 pipsów.
Powody wejścia w pozycję- linia długoterminowego wzrostowego trendu na D1 oraz dotknięcie wsparcia przez cenę. Trochę ryzykowne bo cena leciała dość szybko jednak jak widać, opłaciło się.

GBPUSD Long
-buy: 1,5969 (2 jednostki)
-stoploss: 55 pipsów niżej
-TP1: 50p, TP2: 100p
-jak narazie TP1 osiągnięte, druga jednostka przestawiona na BE+1, obecnie cena kręci się w okolicy +30p
Powody takie same jak na EURUSD- trend, wparcie. Tak samo ryzykowne, nadal TP2 niepewny niemniej free trade.

USDCHF Long, co i jak widać na screenie.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
murdock
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: murdock »

Na dziś S na AUDUSD.
Powody:
- złamana linia trendu z dołków 19 i 26 sierpień,
- LT spadkowa na H1.
- shooting star

Target: 1.05

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

NA EURJPY zbliża się moim zdaniem ciekawy setup na shorta, widać to dobrze na wykresie H1 na załączonym screenie. Co o tym myślicie? Co prawda parę świeczek wcześniej mamy pinbar który sięga aż do tego oporu od którego zamierzałbym grać więc możliwe że cena juz tak wysoko nie dotrze...
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ