boję się korekt na takim rynku, nie wiem na ile technika i poziomy mają tu znaczenie. Jeśli nie miały przy spadku (żaden kluczowy poziom nie wywołał nawet małej korekty up) to tak samo może byc przy ruchu powrotnym, wywoływanym np panicznym zamykaniem krótkich pozycji z powodu jakiegoś info.HunterPL pisze: a nie bezpieczniej czekać na pullback? jak sie nie pojawi to trudno... będzie następna okazja.
Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
...może być... ale czego sie tu bać? Nie bedzie korekty to nie będzie tradu... czyli zero profitu i zero ryzyka... czego nie możesz powiedzieć o twojej metodzie... masz tyle instrumentów i możliwości, po co sie pakować na sile w ten bajzel i panike?CTS pisze:boję się korekt na takim rynku, nie wiem na ile technika i poziomy mają tu znaczenie. Jeśli nie miały przy spadku (żaden kluczowy poziom nie wywołał nawet małej korekty up) to tak samo może byc przy ruchu powrotnym, wywoływanym np panicznym zamykaniem krótkich pozycji z powodu jakiegoś info.
Pieniądze są krwią tego świata...
hmm, nie wiem co masz na myśli - nie ma nic fajniejszego na Fx niż silny mocny trend. W takim przypadku prawie każdy sygnał wejścia zgodnie z trendem przynosi korzyści, nieważne czy to jest przecięcie średnich czy jakiś inny prosty wskaźnik, a nawet zwykłe przebicie ostatniego minimum. Najgorzej będzie jak to się zatrzyma, i będzie kiszenie w miejscu jak przez ostatnie miesiące. Gdy patrzę na wykresy par z CHF albo np złota, to bardzo żałuję że nie podpiąłem się pod trend, teraz próbuję się załapać i pograć z rynkiem. Nie zakładam żadnych TP, zamykam z palucha gdy widzę że robi się mały przystanek i czekam na kolejne wybicie w dół. I tak kilka razy dziennie, czasem wpada 100 pips a czasem 15.HunterPL pisze:po co sie pakować na sile w ten bajzel i panike?
I niech tak leci aż do parytetu, będzie na czym zarabiać

Dzień shortów na USDCHF- dotarliśmy do istotnego oporu, na H4 pojawił się pinbar, czyżby zaczynała się jakaś większa korekta tych mega spadków franka? Ja dziś 2 shorty na tej parze, +23p i +45p. Pewnie target to okolice 0,8630 lub coś koło tego- znów daje się tu we znaki moja niecierpliwość gdy trejd wchodzi na profit.
Trochę dziś poskalpowałem na EURUSD, GBPUSD i EURJPY, bez większych sukcesów, mniej więcej na zero.
Na EURUSD szykuje się fajna opcja do shorta- poziom 1,3750- S/R, linia trendu spadkowego oraz fibo 23,6%
Trochę dziś poskalpowałem na EURUSD, GBPUSD i EURJPY, bez większych sukcesów, mniej więcej na zero.
Na EURUSD szykuje się fajna opcja do shorta- poziom 1,3750- S/R, linia trendu spadkowego oraz fibo 23,6%
Ja franka nie ruszam na razie ;p Nigdy nie wiadomo, kiedy cholerny bank centralny się wtrąci...
Na razie na eurusd mamy korektę, więc można szukać powoli shorta...
Teraz jestem trejdzie na cadusd i cadjpy, odpicie od ważnego wsparcia (i oporu) + ~pinbary 1h + przebicie ostaniego HL/LH (oba aktualnie + ~20)
Na razie na eurusd mamy korektę, więc można szukać powoli shorta...
Teraz jestem trejdzie na cadusd i cadjpy, odpicie od ważnego wsparcia (i oporu) + ~pinbary 1h + przebicie ostaniego HL/LH (oba aktualnie + ~20)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam, jestem nowy na forum, to mój pierwszy post, proszę o wyrozumiałość.
Jestem pod wrażeniem tego tematu, dziękuję wszystkim za wypowiedzi... Forexem się bawię kilkanaście miesięcy sporo książek, różne systemy wskaźniki, szukanie grala i dochodzę do wniosku, że to bez sensu
Tą strategią zainteresowałem się stosunkowo niedawno, przewertowałem ten temat prawie cały i uznałem, że spróbuję swoich sił....
Proszę nie krzyczcie
Widzę na edku trójkąt poziomy zwyżkujący (widoczny od h4 w dół). Do tego 1.35 jako dosyć mocne, kolejny raz potwierdzone wsparcie. Kurs na poziomie aktualnie 1.3684, rozważam longa po wybiciu z formacji w górę, po przebiciu 1.37 (wybicie z formacji, do tego spadliśmy w okolice 61.8 poprzedniego wzrostu, no i psychologiczny poziom 1.37), dość fajnie by to wyglądało - wąski stop, do zgarnięcia spokojnie szybkie paredziesiąt pips, a w dłuższym terminie, sam nie wiem ? Następny sensowny opór to dopiero okolice 1.4
Na kablu z kolei widzę niedawno testowanie wsparcia w okolicach 1.5780 (pinbar + objęcie hossy), aktualnie 100 pips powyżej, świeczki krótkie, młoda godzina, bardzo ciężko mi osądzić co dalej, poza tym dziś o 10 UK ogłasza CPI, więc chyba do tej godziny nic się nie wydarzy specjalnie, zawsze w czasie fundamentów staram się być z dala od rynku (nie wiem czy mądrze
)... Chociaż przebicie 1.5875 też wróżyłoby wzrosty, mimo wszystko poczekałbym na korekte, bo trend jest raczej spadkowy
Proszę o podpowiedzi/opinie
Jestem pod wrażeniem tego tematu, dziękuję wszystkim za wypowiedzi... Forexem się bawię kilkanaście miesięcy sporo książek, różne systemy wskaźniki, szukanie grala i dochodzę do wniosku, że to bez sensu

Tą strategią zainteresowałem się stosunkowo niedawno, przewertowałem ten temat prawie cały i uznałem, że spróbuję swoich sił....
Proszę nie krzyczcie

Widzę na edku trójkąt poziomy zwyżkujący (widoczny od h4 w dół). Do tego 1.35 jako dosyć mocne, kolejny raz potwierdzone wsparcie. Kurs na poziomie aktualnie 1.3684, rozważam longa po wybiciu z formacji w górę, po przebiciu 1.37 (wybicie z formacji, do tego spadliśmy w okolice 61.8 poprzedniego wzrostu, no i psychologiczny poziom 1.37), dość fajnie by to wyglądało - wąski stop, do zgarnięcia spokojnie szybkie paredziesiąt pips, a w dłuższym terminie, sam nie wiem ? Następny sensowny opór to dopiero okolice 1.4
Na kablu z kolei widzę niedawno testowanie wsparcia w okolicach 1.5780 (pinbar + objęcie hossy), aktualnie 100 pips powyżej, świeczki krótkie, młoda godzina, bardzo ciężko mi osądzić co dalej, poza tym dziś o 10 UK ogłasza CPI, więc chyba do tej godziny nic się nie wydarzy specjalnie, zawsze w czasie fundamentów staram się być z dala od rynku (nie wiem czy mądrze

Proszę o podpowiedzi/opinie
May the candles light your path
Ostatnio zauważyłem że EURUSD, GBPUSD oraz EURJPY są ze sobą dość mocno skorelowane- wszystkie 3 aktualnie siedzą w trendzie bocznym, ostatnio gdy grałem na wszystkich trzech naraz, wyraźnie zaznaczała się tendencja do ruchów w tą samą stronę, choć oczywiście każda para ruszała się trochę inaczej- mocniej lub słabiej, niemniej wszystkie trzy niemal co do minuty rozpoczynały ruch w górę i w dół...
Long na GBPUSD po cenie 1,5792. Stop loss 37 pips niżej- 5 pips poniżej nosa pinbar H1, TP to lokalny opór na 1,5875. R/R wychodzi troszkę ponad 2:1.
Próbowałem wejść w tego longa niżej- gdzieś w okolicy 1,5770 ale po zamknięciu świecy H1 zwątpiłem czy cena w ogóle tam wróci...
Long na GBPUSD po cenie 1,5792. Stop loss 37 pips niżej- 5 pips poniżej nosa pinbar H1, TP to lokalny opór na 1,5875. R/R wychodzi troszkę ponad 2:1.
Próbowałem wejść w tego longa niżej- gdzieś w okolicy 1,5770 ale po zamknięciu świecy H1 zwątpiłem czy cena w ogóle tam wróci...
a co robicie, jeśli np macie zajętą pozycję L z planowanym TP oddalonym o np 100 pips (silny opór) a po drodze jest inny, lokalny opór któy wykształcił się w ciągu ostatnich kilku dni ? Ogólny trend jest spadkowy, gra jest pod odbicie .
Czy powinienem TP ustawić na ten opór lokalny, czy może zamknąć przy nim część pozycji ? Czy obserwować tylko jak sie zachowuje cena, i zamknąć pozycję jeśli kształtuje sie jakas formacja odwrócenia ?
Czy powinienem TP ustawić na ten opór lokalny, czy może zamknąć przy nim część pozycji ? Czy obserwować tylko jak sie zachowuje cena, i zamknąć pozycję jeśli kształtuje sie jakas formacja odwrócenia ?