Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

powiedziałbym że zmniejsza jego skuteczność
Czyli pozostaje już indywidualny wybór, czy ktoś bierze takie miejsca, czy nie :) Ten sam motyw był na rysunku poniżej...i zadziałał :)

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

RAY of Sunshine pisze:Czyli pozostaje już indywidualny wybór, czy ktoś bierze takie miejsca, czy nie Ten sam motyw był na rysunku poniżej...i zadziałał
Jeśli jest miejsce na indywidualny wybór to znaczy, że coś jest nie tak. Jedna z moich zasad: "Każdą uznaniową część systemu zmień w zasady"

Kiedy emocje przyjdą do głowy nie ma się obiektywnego podejścia do transakcji i jej zawierania.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

RAY,

1) nie obawiałem się SD nad sobą. Jakbym tak zaznaczał poziomy to bym co 3sek. mógł zmieniać kierunek. Grałem z momentum H1 przeciw SD z M5. Minąłem je śmiejąc mu się w twarz jak Sarkozy day traderom.

2) W trade oznaczony kółkiem wszedłem po prostu jak uznałem, że da się na tym zarobić. Cena zareagowała a ja zaryzykowałem. Szukałem tam LONG'a więc tak głęboki pullback to był prezent.

3) Jak wchodziłem w ostatni SHORT to zobaczyłem failed high na M5 (zresztą napisałem o tym a nikt nie skorzystał chyba). Po czym zagrałem po najlepszej cenie jaką myślałem, że mogę uzyskać.

Każdy mój trade jest inny. Czasem czekam aż zamknie się świeczka. Czasem nie czekam. Przy tym co robię muszę pozostać elastyczny. Ostatecznie tradujesz cenę a nie świeczki. :idea:

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

To co chcę powiedzieć odebrałem jako motywację więc postanowiłem napisać to tutaj bo może ktoś też tak do tego podejdzie.

Mój znajomy zza granicy zajmuje się tradingiem już jakieś 7 lat. Miał rewelacyjne wyniki. W jakieś 3 lata stał się zupełnie niezależny finansowo za sprawą tradingu. Rzucił pracę i zajmował się tylko tym.

Rozmawiałem z nim jakiś miesiąc temu i powiedział mi, że nie ma teraz za dużo czasu bo zajmuje się profesjonalnie inwestowaniem dla funduszu inwestycyjnego. Zapytałem go czy nadal traduje na swoim koncie bo grał wielkościami rzędu $500/pips i uznałem, że traci czas na marnej pensji w funduszu. Odpowiedział, że nie ryzykuję już swoich pieniędzy bo w funduszu miesięcznie osiąga średnio wynik 500tyś. USD i z tego POŁOWA minus opłaty funduszu to jego prowizja.

Na rękę wychodzi średnio 230tyś. USD miesięcznie. :shock:

Do roboty :wink:

EDIT: Mój błąd. On gra w EURO :wink:

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

Na rękę wychodzi średnio 230tyś. USD miesięcznie. Shocked

Do roboty Wink
wlasnie - do roboty, motywacja fonansowa to cos czego mi brak ostatnio

a jaka metoda handlu w osoby- ciula pipsy na dt czy jakies inwestycje dlugoterminowe ?
Nie wierz w trendy.

Goofer
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Goofer »

1. Jaka normę musi dziennie wykręcić?
2. Co to znaczy rewelacyjny wynik?
3. Czy detalista może grac bezpiecznie 50 lotami?

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Rozkłada ryzyko na 5 par walutowych bo pozycje byłyby za duże i bierze dzienne ruchy. Około 50pipsów na każdej parze.

Miesięcznie osiąga zwrot w okolicach 5% kapitału. Jak nie ciężko się domyślić zarządza 10mln. euro.

Rewelacyjny wynik to znaczy od 60-100 pipsów dziennie. Nie wiem jak to było z tymi jego 50 lotami. Ja tylko wiem, że grał 30 jednorazowo swojego czasu. Z tego co ja wiem to do 100 lotów da radę grać w detalu. Możliwe, że dalej też ja słyszałem tylko o 100.

Pewnie najlepiej sprawdzić to w praktyce.

Czas, start! :wink:

Goofer
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Goofer »

Od jutra zaczynam. :shock:

System opracowany tylko dziwnie nogi mi się trzęsą. :wink:

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

paweldobkowski pisze:Rewelacyjny wynik to znaczy od 60-100 pipsów dziennie. Nie wiem jak to było z tymi jego 50 lotami. Ja tylko wiem, że grał 30 jednorazowo swojego czasu. Z tego co ja wiem to do 100 lotów da radę grać w detalu. Możliwe, że dalej też ja słyszałem tylko o 100.
bez problemu mozna zagrać wiekszą pozycją niż 100 lotów,oczywiście nie u MM;sorry,że sie wtrącam

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

paweldobkowski pisze:Rozkłada ryzyko na 5 par walutowych bo pozycje byłyby za duże i bierze dzienne ruchy. Około 50pipsów na każdej parze.

Miesięcznie osiąga zwrot w okolicach 5% kapitału. Jak nie ciężko się domyślić zarządza 10mln. euro.

Rewelacyjny wynik to znaczy od 60-100 pipsów dziennie. Nie wiem jak to było z tymi jego 50 lotami. Ja tylko wiem, że grał 30 jednorazowo swojego czasu. Z tego co ja wiem to do 100 lotów da radę grać w detalu. Możliwe, że dalej też ja słyszałem tylko o 100.

Pewnie najlepiej sprawdzić to w praktyce.

Czas, start! :wink:
Takie informacje są z koroną...bardzo ciekawe i faktycznie mobilizujące. Dzięki!

Ciekawe na jakich parach...czy przy takich pozycjach bierze pod uwagę spread czy nie...na moją logikę pomimo takiego kapitału spread jest istotny ale mogę się mylić. Na pewno jest to Eur/Usd, Gbp/Usd a co dalej to nie wiem właśnie ze względu na kwestie spreadu - w sumie to nieistotne jaka para walutowa - to ciekawostka tylko.

Najważniejsze...jestem ciekaw jakim on "systemem" gra. Na pewno coś w oparciu o samą cenę. Mieszanie klasycznej AT, PA z czym? Coś w ten deseń o czym TRO, MO piszą? ;) z Seidenem na czele? Czy własne schizy powymyślał.

50 pips dziennie na parę. Nie taki kosmos w sumie. Ruch dzienny gdy się określi to nie ma problemu - ciekawe jakie ma możliwości jeśli chodzi o SL przy tak dużym locie. Ale to już kwestia doświadczenia i wprawy. Ja też ruchy dnia łapię - innego sensu nie widzę (albo otwarcie Londynu albo dogrywka na wejściu USA).

Hmm?
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

ODPOWIEDZ