Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

On gra PA. Jakieś tam szczegóły znam, ale to nic nadzwyczajnego. Gra lata, jest maksymalnie obyty i jest pewien tego co robi. Ostatnio grał bez SL'i i hedge'ował swoje pozycje stratne. Można tak grać jak na 30 pozycji robi się 1 błąd (bo ostatnio takie statystyki mi pokazywał).

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Właśnie zdecydowałem, że będę też tradował te końcówki dnia.

Czytelne PA i na tych małych skalpach po 2-5 pipsów wziąłem dodatkowe 20. Na ziemi to nie leży.

Dodatkowo wykres nie szaleje więc gram sobie na luzie popijając herbatkę. Podoba mi się.

Kiedyś jakiś dobry skalper napisał: "Jeżeli masz skalpować to zrób sobie przysługę i graj w spokojnych godzinach". Zawsze uważałem to za stratę czasu bo chciałem być odpowiednio opłacany względem czasu, który pracuję ale teraz widzę tego zalety.

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

paweldobkowski, skąd czerpałeś wiedzę o PA , również z kreslika ?

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Dorobię do tego system!

Tyle ile wygram wieczorem przeznaczę na pozycję następnego dnia z 10p stopem. Czyli dzisiaj łącznie 23p jutro "postawie" na 10p. Mini gra :wink:

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

malsehen pisze:paweldobkowski, skąd czerpałeś wiedzę o PA , również z kreslika ?
domyslam sie ze to doświadczenie doświadczenie i jeszcze raz to samo bo czytając o PA praktycznie wszędzie piszą to samo, bo zasady tak naprawdę są proste tylko trzeba umieć je stosować. a bardzo doświadczony trejder pewnie patrzy na wykres jak w matrixie ci goście na monitory z zmielonymi cyferkami:p

chociaż osobiście również jestem ciekawy:)

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

malsehen pisze:paweldobkowski, skąd czerpałeś wiedzę o PA , również z kreslika ?
malsehen, moja wiedza o PA to wszystko zebrane razem co przeczytałem i usłyszałem a następnie zweryfikowane w zachowaniach wykresu. Wiedza o PA z jakiej korzystam nie jest opisana nigdzie (przynajmniej tam gdzie ja czytałem) bo to obserwacja ceny a nie świeczek. Dla przykładu "Głowa i Ramiona" to zwykły pattern zawracania ceny. Nie muszą go narysować świeczki, ale TICK'i (cena) musi. Dlatego M1 jest najbardziej "symetryczny". Jest najbliżej TICK'owego na MT4.

Świeczki to koncepcyjne przestawienie ceny. Są podstawowym wskaźnikiem, dlatego mylą. TF''y to jakby ustawiać inne parametry wskaźnika. Cena nie myli (a przynajmniej rzadko).

Kreslik tylko wyjął mi łeb z imadła i pokazał, że trading może być prosty :wink:. SD lub ZL (bo to w zasadzie to samo) to jest to od czego wszyscy gracze powinni zaczynać. To są techniki stosowane przez graczy FLOOR'owych mniej lub bardziej bo tak działa rynek. SD ma tylko dodatkowe zasady. ZL nie ma.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Jeżeli miałbym radzić coś graczom, którzy męczą się nadal z jakimkolwiek elementem swojego tradingu to warto zrobić tak jak ja robiłem przez jakiś czas. Biorąc pod uwagę, że każdy nowy pomysł wymaga długich i nudnych testów oszukujesz trochę. Diagnozujesz co jest nie tak / czego Ci brakuje a następnie wchodzisz na fora RÓŻNE (oprócz kreslika bo tam tylko ZL (FF, BABYPIPS) i czytasz tematy - dziesiątki, setki tematów - pod kątem tego co Ci jeszcze brakuje. Wejścia / Wyjścia / Kierunek / COKOLWIEK WAM NIE WYCHODZI.

Nie zmieniasz całego stylu (dlatego, że SD to jest wszystko czego potrzebujesz) tylko adaptujesz elementy, które Ci pasują. Zdziwicie się jak dużo ludzi może odwalić pracę za Was a Wy bierzecie gotowca :wink:

EDIT: Chcę tylko zaoszczędzić Wam trochę czasu, który ja traciłem bo próbowałem zrozumieć dokładnie styl jakiejś osoby i oglądałem w kółko ich screeny i czytałem ich posty i próbowałem zrobić to co jest niewykonalne bo nie da się skopiować stylu. Jeżeli nauczycie się 100 screenów to potraficie te 100 zagrań a żadne z nich się nie powtórzy. Żeby grać na ciągle zmieniającym się rynku musicie być na nim a nie na modelu, który macie w głowie.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2011, 21:22 przez paweldobkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

paweldobkowski pisze:On gra PA. Jakieś tam szczegóły znam, ale to nic nadzwyczajnego. Gra lata, jest maksymalnie obyty i jest pewien tego co robi. Ostatnio grał bez SL'i i hedge'ował swoje pozycje stratne. Można tak grać jak na 30 pozycji robi się 1 błąd (bo ostatnio takie statystyki mi pokazywał).
Tylko w waluty inwestuje, czy w cos jeszcze? Bardzo ciekawa informacje. Dzieki.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Tylko waluty.

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

paweldobkowski pisze:Świeczki to koncepcyjne przestawienie ceny. Są podstawowym wskaźnikiem, dlatego mylą.
Zmartwiłeś mnie takim przedstawieniem sprawy. W sposób w jaki ja używam koncepcji Zl jednak na świeczki patrzę, czasami rzeczywiście mylą , jednak jak widzę ile razy jednak zadziałały razem z ZL ...
Z tego co pamiętam, Dragon raczej zwracał uwagę na świeczki, z kolej MightyOne zaproponował po czasie koncepcję połączenia trzech TF , tak by już świeczki z tylko jednego nie myliły , a wchodzić po sygnałach z trzech, ale nie czytałem tego szczególnie dokładnie.
Z drugiej strony po co komplikować , grać Zl tak jak się widzi, 2/3/4 Sl'e i wystarczy się dobrze wstrzelić , a będą odrobione z nawiązką, trzeba tylko uwierzyć i działać .

ODPOWIEDZ