Drain The Banks by TRO

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
xXx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xXx »

Kreslik juz dziala...

Oj Agusin, Agusin. Gdyby TRO zobaczyl twoje wykresy zlapal by sie za glowe ;-)

Jesli niektorzy jeszcze maja watpliwosci, w ktorych momentach otwierac pozycje to zalacze ponizej wykres.

Miejsca otwarcia pozycji oznaczone sa strzalkami, przy czym pierwsza strzalka u gory od lewej wskazuje czerwone swieczki.

Obrazek

agusin
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: agusin »

wiem ze jest sporo dziwactwa na moim wykresie. ale uzywam roznych wskaznikow do identyfikacji najlepszej pozycji do wyjscia, a to po to poniewaz gram duzymi wolumenami na malych rucha ceny ( czasami siega to nawet 16 do 24 lotow ). Z kolei to wynika z rachunku prawdopodobienstwa przez co moje RR jest nawet 10:1 czyli na 10 pipow strata jest 1 i to nie zawsze. czasami po prostu wysztkie wejscia sa + . Niestety nie znalazlem jeszcze nic lepszego do okreslenia 100% wejsci niz tro dlatego dolaczylem do tego watku :) bez obrazy dla ludzi grajacych tylko wedlug scislych zasad tro

xXx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xXx »

Przegladalem sobie po raz kolejny oryginalny watek DTB i natrafilem na 2 zrzuty ekranu, ktore dobrze pokazuja zalozenia systemu.
Moze pomoga one niektorym otworzyc oczy w jaki sposob porusza sie rynek...

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
sds
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sds »

Podbijam temat.

Koncept samego wejścia z układów, jakie rysują indykatory TRO wymaga IMO doprecyzowania, choćby w kwestii targetu i selekcji miejsc, gdzie RAT Zone będzie skuteczniejszy, ponieważ same indykatory rysują te miejsca "na ślepo" a to nie "blind mouse" :D

Dragon33 (ten "od NLA") zauważył, że świece H1/H4 stanowią miejsca ruchomego wsparcia i oporu dla niższych interwałów, dzięki czemu można nie tylko wyznaczać na nich targety ale i grać przy ich wykorzystaniu niemalże jak na flipperze.

Obrazek

Przykłady wejść z dziś, wrzucone zaraz po otwarciu pozycji, nie wrzucam takich co wyszły ładnie w przeszłości bo po co komu takie, zdaje się, że wtedy można wrzucać selektywnie i manipulować journalem.

Dla sprawdzaczy tickerów - tak, niestety, wszystkie zagrania są na koncie real.

Ceny wybiły się brejkiem z boxa budowanego przez wiele godzin w obrębie Momo z wczoraj z godz. 20.00. Owe Momo było o tyle istotne, że wybiło ono (zamykając się nad) duże czarne Momo z brejka w dół z wczoraj na danych ok. godz. 15.00 i przez wiele godzin było kilkukrotnie wsparciem i oporem, dając kilka okazji na kilkunastopipsowe strzały. Ekstema to jedyne miejsca, gdzie można grać przeciwko kolorowi aktualnej świecy H1/H4.

Ruchem w dół od 11.00 do 12.00 ceny spadły o ponad 30 pipsów od poprzedniego Lower Low, tworząc potencjał wejścia w strefie RAT Zone. Jako, że obecny ruch nie był specjalnie długi więc z poziomu wyższych interwałów semafor nie mógł się utworzyć na H4 a jedynie na H1. Determinowało to wejście na M5 po wyrysowaniu schematu; zamyka się spadkowa świeca, zamyka się wzrostowa świeca, wejście tik nad maksem wzrostowej, SL=10.

Obrazek

Wynik - niestety wybite na BE, ponieważ nie dali rady się utrzymać w zakresie tego ostatniego momo i wybili ich niżej, idąc w kierunku otwarcia wczorajszego H4 (wg. czasu Londynu ofkors ok. 1.2214), gdzie prawdopodobnie będzie kolejna możliwość wstrzelić się ruch zjadania profitu tych z dużej spadkowej z dziś aż do jej zeroline.

Dodano po 33 minutach:

-------------------------------------------------------------------------

Kolejny trejd

Nie doszli grzecznie do ekstremum H4 z wczoraj ale radośnie zawrócili kilka pips powyżej, poszły dwa słupki odwrotu na wysokim setupie i odwrócili na tym.

Świeca wzrostowa z H1 nie dała rady zamknąć się powyżej ektremum momo spadkowego, widać było jak w ostatniej chwili ją zpychali poniżej.
Następna świeca H1 otworzyła się z M5 mocno zcieniowaną u góry - dla mnie to szansa na zepchnięcie poniżej aktualnego LL i retest H4 z wczoraj i short z SL = 10 (zaraz przeszło na BE).

Pozycja obecnie na +11, trejd in progress.

Obrazek

Dodano po 1 godzinach 2 minutach:

-------------------------------------------------------------------------------

Edyta druga: Tak sobie trzymałem, póki ubijali wszystko to co było płaskie i zielone a preferowali to co dziś na fali czyli długie i różowe, więc nie wypadało im przeszkadzać, aż sobie z poprzednią gwiazdką nie radzili to zebrałem te dwie dychy ze stołu .

Obrazek

Jednak nie tylko o przyziemne zyski tutaj jest gra. Dzięki temu godzina za godziną, dzień za dniem możemy robić to, co tak mocno medialne czyli RATować BANKi :D

Dodano po 37 minutach:

Zauważcie, że te trzy słupki odwrotu są akurat tam, gdzie kilka godzin wyznaczono stop-point.

Obrazek

To 50% procent to taka liczba Fibonachiego, o której Fibonachi nigdy nie słyszał i w odróżnieniu od tych proporcji, które wymyślił faktycznie od czasu do czasu działa.

Dodano po 33 minutach:

Chciałem jeszcze u-RAT-ować mojego brokera razem z zielonymi ale niestety był mało uprzejmy i wyciął mnie na BE.

Koniec Journala.

Obrazek

zuikaku
Bywalec
Bywalec

Re: Drain The Banks by TRO

Nieprzeczytany post autor: zuikaku »

Mój post nie będzie tak dobry jak ten powyżej, ale przynajmniej reaktywuje ciekawy wątek.
Mam pytanie: jak ustawić parametry tego wskaźnika TRO_Rat_Zone, żeby tę szczurzą strefę rysował mi w taki sposób, aby stanowiła tło dla wykresu świecowego, tak jak na obrazkach w poprzednich postach? Teraz strefa zamazuje mi cenę i świec nie widzę. To zdaje się parametr Show_point_Shade. Jak go włączę, to nie widać świec w strefie. Co trzeba przestawić? Gram na AliorTrader.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

jak rozumiem kolega uzywa mt4 bo AliorTrader to broker nie platforma
odpowiedz jest prosta - kolorami sie pobaw :)
jak nie umiesz zmienic koloru TRO wskaznika - zmien kolor tła w mt4
podlubać troche trzeba
jak masz grać to platforme musisz miec opanowana w małym palcu
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

zuikaku
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: zuikaku »

Dzięki Tarkin za odpowiedź, bo myślałem, że się nie doczekam, ale zabawa kolorami nic nie daje i nie da. Problemik jest taki, że szczurza strefa rysowana przez wskaźnik wjeżdża mi na świece, obojętnie jaki kolor ma ta strefa. Chciałem, aby strefa była tłem dla świec, a nie żeby właziła na świece i je zasłaniała. Oczywiście to tylko kosmetyka, bo zamiast strefy mogę sobie zaznaczyć po prostu linie minimów i maksimów ceny w danym dniu (i 20 pipsów od nich kolejną linię co mi wyznaczy tę zonę), ale to banał, myślałem, że ktoś coś wie i rzuci jakieś info mimochodem. Pytam o to w ogóle, bo chciałem mieć czytelny i prosty wykres, a usiłuję DTB łączyć z NLA, więc jak mam aż nadmiar kropek na ekranie, to oczopląsu dostać można.

Jeszcze jedno: na zdjęciach dyskutantów z tego wątka widać jakiś parametr z procentami u góry ekranu, oznaczającymi chyba prawdopodobieństwo powodzenia transakcji w stylu szczurzym. U mnie tego nie ma, czy to nie jest przypadkiem jeden z tych dodatkowych wskaźników "donational"?

anonim09383

Nieprzeczytany post autor: anonim09383 »

szczerze to zmasakrowaliście tą strategię, gram NLA trochę zmodyfikowanym na moje potrzeby i nie wyobrażam sobie łączenia tych dwóch strategii , jak już chcecie się czymś pochwalić lub komuś pomóc w rozumieniu tego systemu to obrazujcie na tych wskaźnikach co są na pierwszej stronie ,bo wcale nie ułatwiacie wręcz przeciwnie . Widzę że nieźle co niektórzy się postarali aby strategia ta niebyła w pełni zrozumiana eh

anonim09383

ja nie mam tych kanałów szczura jednego jak i drugiego ,dołączam obrazek o co mi chodzi , może ktoś pomoże i doda tu ten wskaźnik lub poda jego nazwę , a on tak naprawdę rysuje się na max i minima świecy d1 dobrze to rozumuje jestem ciekaw
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

anonim09383

a nie lepiej grać tym systemem a z trendem patrząc na d1 pod prąd trochę to nie dobrze wygląda bo niby zawiera się transakcję a tu łapie na sl-e bo po fakcie przemieścił się korytarz szczura a z trendem to bezpieczniej że tego nie zrobi nie wiem takie te moje są przemyślenia na gorąco temat był słabo rozdmuchany wiec może słaba jest pierwotna koncepcja tego systemu :)

na niektórych screnach widać jak gracie z kierunkiem d1 to chyba łamiecie zasadę bo gra się przeciwko d1 a z kierunkiem h1

ODPOWIEDZ