Drain The Banks by TRO
Re: Drain The Banks by TRO
Ten system jest skonstruowany pod rynek kiedy występuje duża zmienność cenowa .
Niestety są dni , nie za często ale zdarzają się tak jak dzisiaj , kiedy cena sobie powoli spada ( albo rośnie ) i taki system przyniesie tylko straty .
Oczywiście nie jest to zadowalająca strategia , ale tylko pewien system , który powinien być częścią większej strategii.
Dobra strategia składa się z co najmniej dwóch systemów , a przy day tradingu trzech.
Pierwszy system to gra w konsolidacji , drugi to gra z trendem , a ewentualnie trzecia to gra na danych .
Dlatego nie traktujcie tego systemu jako pełnej strategii , chociaż ma swoje walory , ale do pełnego systemu to jeszcze nie wystarczy .
Oczywiście każdy chciałby znaleźć prosty system , który zawsze będzie działał , prostych systemów jest mnóstwo , ale ich wadą jest to że działają tylko 50/50 , a czasem nawet mniej .
Dlatego kluczową sprawą jest umiejętność znalezienia nawet tego 1% przewagi nad rynkiem , a tu już niestety jeden prosty system nie wystarczy .
Niestety są dni , nie za często ale zdarzają się tak jak dzisiaj , kiedy cena sobie powoli spada ( albo rośnie ) i taki system przyniesie tylko straty .
Oczywiście nie jest to zadowalająca strategia , ale tylko pewien system , który powinien być częścią większej strategii.
Dobra strategia składa się z co najmniej dwóch systemów , a przy day tradingu trzech.
Pierwszy system to gra w konsolidacji , drugi to gra z trendem , a ewentualnie trzecia to gra na danych .
Dlatego nie traktujcie tego systemu jako pełnej strategii , chociaż ma swoje walory , ale do pełnego systemu to jeszcze nie wystarczy .
Oczywiście każdy chciałby znaleźć prosty system , który zawsze będzie działał , prostych systemów jest mnóstwo , ale ich wadą jest to że działają tylko 50/50 , a czasem nawet mniej .
Dlatego kluczową sprawą jest umiejętność znalezienia nawet tego 1% przewagi nad rynkiem , a tu już niestety jeden prosty system nie wystarczy .
It' s ok to lose money , we can make it back , but lose the balls and it's game over .
Z reguły gra w konsolidacji jest odradzana. Są w ogóle jakieś dobre systemy do konsolidacji?Pierwszy system to gra w konsolidacji , drugi to gra z trendem
Gra w konsolidacji to oczywiście domena skalperów , przeważnie występuje po bardzo dużym wzroście , albo spadku ceny , kiedy następuje dosyć wyraźne błądzenie ceny w granicach 10 do 30 pipsów , oczywiście są na to systemy , nawet TRO miał na to system , oczywiście to są typy systemów 3d , czyli obserwowanie trzech wykresów m1 , m5 , m15 i wejscia na m1 w stronę trendu na wyzszych wykresach i łapanie małych oscylacji w oparciu o wsparcia i opory na okresach zastoju w rynku , kiedy cena porusza się maxymalnie 10 do 20 pipsów w jedna i drugą stronę , takie skalpowanie może być bardzo wydajne jeśli dobrze się znajdzie moment kiedy to występuje , oczywiście nie każdy dzień nadaje się do tego , dni w których są ogłaszane poważne dane z USA albo z EUro lepiej grać z trendem , no ale to trzeba wiedzieć.
Najważniejsze jest to , żeby mieć cel , który chcemy osiągnąć , na przykład zarobienie 1% kapitału w dzień , jeżeli to wydaje się łatwe , to pomyśl , że 1% w dzień to 200% w rok , skuteczność w tradingu to jest podstawa , i trzeba się trzymać pewnych zasad , żeby nie wyczyscić konta .
Większość tych co wchodzą na forex , myslą że zarobią kokosy , a starzy doświadczeni traderzy robią sobie dziennie 1% i to wystarczy .
Najważniejsze jest to , żeby mieć cel , który chcemy osiągnąć , na przykład zarobienie 1% kapitału w dzień , jeżeli to wydaje się łatwe , to pomyśl , że 1% w dzień to 200% w rok , skuteczność w tradingu to jest podstawa , i trzeba się trzymać pewnych zasad , żeby nie wyczyscić konta .
Większość tych co wchodzą na forex , myslą że zarobią kokosy , a starzy doświadczeni traderzy robią sobie dziennie 1% i to wystarczy .
It' s ok to lose money , we can make it back , but lose the balls and it's game over .
-
- Gaduła
Co to za rzetelne informacje Czango? 

Swego czasu obserwowałem TRO i jego strategie , oraz tysiące wskaźników , które tworzył .paweldobkowski pisze:Co to za rzetelne informacje Czango?
Ta strategia opisana tutaj to jest chyba 10 wersja oryginalnego systemu do skalpowania , poprzednie wersje dosyć dużo różniły się od siebie , nie polecam tej strategii do stałego użytku , bo nadaje się ona tylko do mało zmiennego rynku właśnie w konsolidacji , jeden dzień używania tej strategii kiedy cena idzie tylko w jedną stronę 300-400 pipsów , może co niektórym wyczyścić konto . Przyznaję jednak , że jeden ze wskaźników TRO używam do dzisiaj bo jest genialny .
Niech zgadnę: ten wskaźnik kropkowy, rysujący linie wsparć i oporów. TRO_dynamic_fibs_SR.
Ja używam Tro multi meter candlecolor. Przydatny by określić na szybko trend na wyższych interwałach czasowych bez przełączania wykresów. Co do konsolidacji to nie gram bo nie mam nerwów łapać po kilka pipsów gdy cena odbija się i spada co chwilę więc nie jestem dobrym skalperem:( Co do ważnych danych ekonomicznych wiadomo, że cena szaleje i niejednokrotnie może wybić grubo lub spaść na ryj więc lepiej poczekać aż się wyszumi. Testuję obecnie system Never Loose Again i w związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych czy system ten jest jakąś modyfikacją, uproszczeniem tego o którym tu piszecie czy warto też wziąć na warsztat drain the banks?
Wprawdzie nie jestem szczególnie doświadczony, ale odpowiem, że one się nawzajem uzupełniają, z zastrzeżeniami opisanymi przez Czango nieco wyżej. W NLA gra się z falą idącą zgodnie z trendem, a DTB uruchamia się gdy nadchodzi moment lokalnej fali-nawrotki przeciwko trendowi, występującej po osiągnięciu przez cenę dotychczasowego dziennego maksimum lub minimum.
tak ale skuteczność jest mizerna tego systemu. spodziewałem się czegoś lepszego bo NLA jest o niebo leprze .Tu jest tak ze dochodzi do minima czy maksima świeczki i zazwyczaj już wchodzisz w transakcje a to idzie nie po twojej myśli i minima maxima się zwiększają więc pograjcie trochę to się zorientujecie o co chodzi
Tak , masz rację , dodam jeszcze , że aby dobrze korzystać z tego wskaźnika , musisz mieć pojęcie co się dzieje na wyższym i niższym interwale czasowym . Wszystko sprowadza się do tego , żeby prawidłowo ocenić sytuację i nie dać się rynkowi jak nagle zaszaleje , to jest niestety najtrudniejsze do wykonania , bo wymaga dużo doświadczenia i godzin spędzonych z realną kasą w rynku . Każdy system , może być skuteczny przez jakiś okres czasu , ale w pewnym momencie rynek zachowa się tak , że system się wyłoży , sprawdzałem wiele systemów na symulatorach i nie znalazłem takiego automatu , który zawsze działa , jeśli działa na jednej walucie , to na innej może wtopić , jeśli działa na D1 to na M15 traci .Dlatego nie można być niewolnikiem systemu . To tak jak z jazdą na rowerze , jak się uczysz to wiele razy zaliczysz glebę , ważne aby się doskonalić i nie poddawać , to dopiero początek , bo musisz się nauczyć pilotować odrzutowiec jakim jest rynek .Jeśli będziesz potrafił tak jak pilot f 16 , rzucić okiem na kontrolki , zrobić beczkę , zrobić pętlę , wpaść w korkociąg i wyjść z niego wystarczająco wysoko nad ziemią , to będziesz dobry , jeśli nie , to wiadomo jak się to skończy.zuikaku pisze:Niech zgadnę: ten wskaźnik kropkowy, rysujący linie wsparć i oporów. TRO_dynamic_fibs_SR.
-- Dodano: pn 29-07-2013, 0:40 --
Jesli nie jesteś dobrym skalperem to NLA ci nie pomoże , bo to jest właśnie system dla skalperów , DTB nie polecam nikomu.ss80 pisze:Ja używam Tro multi meter candlecolor. Przydatny by określić na szybko trend na wyższych interwałach czasowych bez przełączania wykresów. Co do konsolidacji to nie gram bo nie mam nerwów łapać po kilka pipsów gdy cena odbija się i spada co chwilę więc nie jestem dobrym skalperem:( Co do ważnych danych ekonomicznych wiadomo, że cena szaleje i niejednokrotnie może wybić grubo lub spaść na ryj więc lepiej poczekać aż się wyszumi. Testuję obecnie system Never Loose Again i w związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych czy system ten jest jakąś modyfikacją, uproszczeniem tego o którym tu piszecie czy warto też wziąć na warsztat drain the banks?
Polecam tylko 2 systemy z Forex Factory , dla tych co czytają po angielsku , a mianowicie THV i Genesis Matrix Trading.