Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Wszystko zależy od tego, po co otwierasz pozycję przeciwną na tym samym instrumecie.
Hedge będzie wtedy, gdy chcesz zredukować stratę na otwartej pozycji. Może pullback był głębszy niż się tego spodziewałeś, a może nawet okazał się krótkotrwałym odwróceniem rynku. Zamiast tracić przez SL masz odwrotną pozycję której zysk kryje ci w jakimś stopniu stratę i co najważniejsze zatrzymuje zwiększanie tej straty. W efekcie Equity nie spada, Margin Level nie spada choć sam margines jest trochę bardziej obciążony - trzeba to koniecznie wziąć pod uwagę.
Masz czas na to żeby przemyśleć co dalej zamiast zamartwiać się powiększającą się stratą.
Ponad to jak się tym dobrze pogra to daje to dodatkowe zyski. Ale to już dla zaawansowanych :-)
Ostatnio zmieniony 25 cze 2011, 12:49 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

polbanda pisze:
Przepraszam, ale jak margin może być ujemny?
wtedy, gdy jego wartość jest mniejsza niż zero, np. -10pips

polbanda

Nieprzeczytany post autor: polbanda »

Mighty Baz pisze:
polbanda pisze:
To chyba chodzi o Balance.
Przecież przy zejściu do ustalonego procenta masz "Margin Call" i Cię zdejmuje z rynku.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

czango pisze:, a na forexie trzeba by w dwie pary zainwestować.

Otwieranie przeciwnych zleceń nie nazwałbym " hedge'" tylko po prostu brak pozycji .
tak
czango pisze: A więc cały ten temat sprowadza się do tego że mając te pozycje tzw, zahedżowane , wydaje się wam że gracie , a nie robicie nic innego tylko czekacie na określony ruch ceny i robicie wtedy co chcecie , czy nie tak jest?
przyklad na ktory sie powolujesz zwiazany jest głownie z graniem w konsoli.
czango pisze: Czysty hazard , brak jakiegokolwiek systemu wejscia czy wyjscia , oczywiscie na czuja można tak grać , ale nie jest to jakaś konkretna metoda warta polecenia .
Nonsens.
czango pisze: A co jak cena wzrosnie do 1.44?
gdzie masz zabezpieczenie na taką ewentualność? i z jednym zleceniem jesteś goły i wesoły )
tak, patrze na S/R plus pare innych drobiazgów, na 90% przypadków iem, w którą stronę poleci cena.

Dodano po 1 minutach:
polbanda pisze:
Mighty Baz pisze:
polbanda pisze:
To chyba chodzi o Balance.
Przecież przy zejściu do ustalonego procenta masz "Margin Call" i Cię zdejmuje z rynku.

margin call, a margin hedge to sa dwa rózne pojecia.

dla hedge = wartość miedzy Long a Short

Dodano po 46 sekundach:
259 pisze:Wszystko zależy od tego, po co otwierasz pozycję przeciwną na tym samym instrumecie.
Hedge będzie wtedy, gdy chcesz zredukować stratę na otwartej pozycji. Może pullback był głębszy niż się tego spodziewałeś, a może nawet okazał się krótkotrwałym odwróceniem rynku. Zamiast tracić przez SL masz odwrotną pozycję której zysk kryje ci w jakimś stopniu stratę i co najważniejsze zatrzymuje zwiększanie tej straty. W efekcie Equity nie spada, Margin Level nie spada choć sam margines jest trochę bardziej obciążony - trzeba to koniecznie wziąć pod uwagę.
Masz czas na to żeby przemyśleć co dalej zamiast zamartwiać się powiększającą się stratą.
Ponad to jak się tym dobrze pogra to daje to dodatkowe zyski. Ale to już dla zaawansowanych :-)

bardzo dobrze to ująłeś

polbanda

Mighty Baz a masz jakiś pomysł jak się wykaraskać z czegoś takiego?
Worst scenario. Kupno na górce, sprzedaż w dołku.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 cze 2011, 13:04 przez polbanda, łącznie zmieniany 1 raz.

259
Maniak
Maniak

Dla tych co uważają, że to nie ma sensu mogę powiedzieć, że hedge zamiast SL wielokrotnie uratowało mi tyłek i pozwoliło wybrnąć z niejednej błędnej pozycji.
Albo mogłem ją zamknąć ze stratą kryjąć ją zyskiem z hedge albo, i to całkiem często, zamknąć najpierw hedge z zyskiem, a potem oryginalną pozycję też z zyskiem po zawróceniu rynku.
Oczywiście nie jest to tak proste bo trzeba wiedzieć jak wejść i wyjść. Szczególnie jak wyjść :) I nie zapędzić się za bardzo w tym wszystkim...
Ale jak dobrze się to ułoży daje dobre rezultaty.
I jeszcze jedno - to nie jest system sam w sobie. To jest po prostu jedno z narzędzi.
I wcale nie wyklucza SL - zdarza się, że lepiej jest zamknąć pozycję ze stratą zamiast wchodzić w niepewny hedge.

polbanda

259 pisze:Dla tych co uważają, że to nie ma sensu mogę powiedzieć, że hedge zamiast SL wielokrotnie uratowało mi tyłek i pozwoliło wybrnąć z niejednej błędnej pozycji.
Albo mogłem ją zamknąć ze stratą kryjąć ją zyskiem z hedge albo, i to całkiem często, zamknąć najpierw hedge z zyskiem, a potem oryginalną pozycję też z zyskiem po zawróceniu rynku.
Oczywiście nie jest to tak proste bo trzeba wiedzieć jak wejść i wyjść. Szczególnie jak wyjść :) I nie zapędzić się za bardzo w tym wszystkim...
Ale jak dobrze się to ułoży daje dobre rezultaty.
I jeszcze jedno - to nie jest system sam w sobie. To jest po prostu jedno z narzędzi.
I wcale nie wyklucza SL - zdarza się, że lepiej jest zamknąć pozycję ze stratą zamiast wchodzić w niepewny hedge.
No to co byś w takim razie poradził w takiej sytuacji?
http://i0.simplest-image-hosting.net/16 ... t00212.png

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

polbanda pisze:Mighty Baz a masz jakiś pomysł jak się wykaraskać z czegoś takiego?

Obrazek
masz krótkich 8 lot, długich 7 lot, wiec na chwilę obecną zmniejszasz strate, o ile cena nadal bedzie spadala, a powinna do mniej wiecej 1.405, byc moze 1.38. To jest tzw. ASYMETRYCZNY HEDGE, w efekcie jest shortem 1 lot.

W twoim przypadku jest sporo rzeźbienia, ale da sie z tego wyjsc na plus.
Jest kilka scenariuszy:
Najłatwiej jest zostawic hedge symetrycznego, by juz nie powiekszac ujemnego marginu i grac tylko jednym zleceniem (klasycznie) zgodnie z aktualnym trendem z 7 lot. Czyli jak spada dajesz short, jak wzrasta long i tak do skutku az skasujesz ujemny margin. Ogólnie żmudne, ale skuteczne.

Drugim mozliwym scenariuszem jest zagranie pod longi gdy zmieni sie trend, wtedy zamykasz wszystkie shorty (na plusie). Gdy cena znowu spada natychmiast otwierasz shorty, czyli za kazdym razem zmniejszasz ujemny margin, az cena faktycznie przebije ostatnią najwyższa pozycje longa, lub wyjdziesz na plus z calosci.

Trzecią możliwościa jest zagrywanie wielokrotnością lota z marginu, czyli gramy bez kasowania hedge, ale wchodzimy z min 2x wiekszym lotem zgodnie z trendem. Czyli w naszym przypadku min 14 lot. Bardzo szybko redukujesz ujemny margin, nawet przy niewielkich pipsach, ale takie zagranie jest najgroźniejsze, bo idziesz juz po bandzie. Trzeba miec naprawde spore doswiadczenie i stalowe nerwy.

Ogolna uwaga, do twojego przykladu, zagranie tragiczne. Normalnie ustawilbym kontrę dla pierwszego longa 1.4420 na pierwszym wsparciu. Gdyby zostalo przebite natychmiast uruchamialbym piramidowanie, czyli kolejne shorty, lub short z 2x lotem.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2011, 13:39 przez Mighty Baz, łącznie zmieniany 2 razy.

259
Maniak
Maniak

Oops - nie zauważyłem poprzedniej odpowiedzi...

Na razie masz to zblokowane więc sytuacja się nie pogarsza.
W dłuszym czasie swapy będą Cię gryść.
Problem polega na tym, że te pozycje (odwrotne) są bardzo od siebie oddalone.
W tej chwili jedyne co możesz zrobić to czekać na dołek i jak rynek zacznie się odbijać do góry zamknąć Sell (czy z zyskiem czy nie to inna sprawa) i otworzyć Long.
Oczywiście pozostaje kwestia kiedy i gdzie będzie ten dołek i zawrócenie rynku.
I tutaj mamy problem z Grecją - jeżeli przepchną plan oszczędnościowy i dostaną kasę to rynek zawróci i jest szansa na odwiedzenie 1.44 a może nawet nieco wyżej - EU jest w zasadzie w bardzo szerokim trendzie bocznym 1.40-1.46.
Ale jak się poślizgną i świat uzna Grecję za bankruta (co jest bardzo poważnie brane pod uwagę) to będziemy mieli kilka dni jazdy w dół i... znów zawróci jak już wszyscy odpowiednio to skonsumują. Ale wtedy ponowne dotarcie do 1.44 może zająć z pół roku i wcale nie jest takie pewne.
Jak masz wystarczająco dużo marginesu to możesz to sobie na razie to zostawić i zająć się czymś innym żeby podreperować konto :-) Jeżeli nie, to tym bardziej trzeba pokombinować małymi krokami.
Tak ja to widzę.
I bardzo mi to przypomina moją pozycję na Srebrze :-)
Tyle, że ze Srebrem ja wiem, że po wakacyjnej przerwie poleci w górę więc nie martwię się o przedwczesny Long. Ale zanim to zrobi, poleci jeszcze w dół i tutaj mój hedge już teraz robi piękne zyski :)

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

np. wczoraj wlazlem za wczesnie w longa (tak interpretowałem wykres - gralem z kims po raz pierwszy online - bylem coachem, wiec troche sie stresowalem :)), i pomyliłem sie o 24 pips, mając ustawione kontr zlecenie na 10 pips (shorta) ekstra zarobilem 14pips wchodzac pozniej poprawnie (nizej) w nowego longa.

To jest klasyczne wykorzystanie "hedge".

ODPOWIEDZ