Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

święte słowa, widzę że opanowałeś "hedge" na tyle, by sobie nie zaszkodzić :)))
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Dziękuję - staram się jak mogę.
Choć muszę przyznać, że w tym temacie wciąż jestem nowicjuszem.
Gdybym ja przeczytał ten kawałek książki z pół roku wcześniej... tam nawet nie było napisane jak to się robi. Tylko tyle, że zamiast SL robimy sobie hedge i gra się zmienia o 180 stopni. Resztę sam musiałem sobie wypraktykować. Co nie raz kończyło się przykładem opisanym przez kolegę na EU. A potem kombinowaniem: jak to teraz rozminować ;-)
Może nie zawsze jest łatwo jak się o tym mówi ale daje się i to bez niepotrzebnych strat czy nieprzespanych nocy.
Taak, z hedge nie mam już problemów ze snem.
A SL służy mi głównie do zamykania transakcji z zyskiem jak już nie da się więcej wycisnąć :D
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

polbanda

Nieprzeczytany post autor: polbanda »

Zgadzam się przykład, który zapodałem wcześniej zmienił się do tego stopnia, że kapitał się podwoił, a strata z ~ -9000 spadła do ~ -3000 na ten moment.
A to wszystko dzięki brakowi SL bo tak teraz byłbym blisko zerowania depo.

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Gadacie jak ten Pan z Telemarketu - "Od kiedy zaczalem uzywac Hedge zamiast SL moje zycie obrocilo sie o 180 stopni. Od tamtej pory nie mam problemow ze snem , znalazlem dziewczyne oraz wysoko platna prace a zycie nabralo nowych, jasnych barw "......... :)

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

A ja myślałem, że nie nadaję się na marketera...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

polbanda

Zacznij już teraz. Konto demo w prezencie z nieograniczonym depo. Teraz za darmo !

MB zaraz warny poprzyznaje nam za ten OT. :roll:

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

to jak jestes juz na plus? bo wykres polecial do twoich uwielbianych longów...hehe.

Dzisiaj, ktoś z kim rozmawialem nie zagrał "hedge" dodatniego, licząc chciwie na jeszcze dodatkowe 20-30 pips, i niestety "wyszarpał" tylko 100 zamiast 600 euro, a miałby super wyjściową sytuację na longa, z 1.424 do 1.4394....eh.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

polbanda

Mighty Baz pierwotnie otwarte pozycje są na minus jeszcze (najwyżej otwarte L jest po cenie 1.4420), ale w tym czasie grałem znów na wzrosty od dołka niedzielnego + 3 inne pary i nie dość, że podwoiłem kapitał, to jeszcze floating jest na +40% aktualnie. Więc jest bardzo dobrze. I mam więcej czasu dla siebie. Jak dla mnie "hedge" odciąża psychikę i to bardzo, ale trzeba mieć spory kapitał, żeby sobie pozwolić na takie akcje. No i niestety, dobra znajomość AT jest niezbędna, bo na otwieranie pozycji na czuja żadna metoda nie pomoże. Jeżeli prawdopodobieństwo jest po stronie gracza, to piramida się buduje, w porę należy ją zamknąć i nie liczyć na cuda.
Dokład wszystko, co pisałeś MB.

Super. Dzięki za temat.

obecnie wygląda to tak (wynik w pipsach):
Obrazek

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

polbanda pisze:Mighty Baz pierwotnie otwarte pozycje są na minus jeszcze (najwyżej otwarte L jest po cenie 1.4420), ale w tym czasie grałem znów na wzrosty od dołka niedzielnego + 3 inne pary i nie dość, że podwoiłem kapitał, to jeszcze floating jest na +40% aktualnie. Więc jest bardzo dobrze. I mam więcej czasu dla siebie. Jak dla mnie "hedge" odciąża psychikę i to bardzo, ale trzeba mieć spory kapitał, żeby sobie pozwolić na takie akcje. No i niestety, dobra znajomość AT jest niezbędna, bo na otwieranie pozycji na czuja żadna metoda nie pomoże. Jeżeli prawdopodobieństwo jest po stronie gracza, to piramida się buduje, w porę należy ją zamknąć i nie liczyć na cuda.
Dokład wszystko, co pisałeś MB.

Super. Dzięki za temat.

obecnie wygląda to tak (wynik w pipsach):
Obrazek

Widzę po stopce że stop loss mówimy pa pa :) Ja też kiedyś do tego doszedłem, szczególnie gdy pewien mentor z ameryki (którego cenie) ciągle powtarzał "stop loss jest dla ludzi którzy chcą być wystopowani".

Odnośnie tej przewagi i piramidowania, logicznie jest że należy dokładać pozycje w trendzie w korektach na TF na którym gramy w główny trend wyznaczamy na wyższym TF.

Piramidowanie blokowe do mnie nie przemawia.

Natomiast przypomniały mi się posty Jarka w których pisał o piramidowaniu, czyli dokładaniu pozycji na każdej świecy z m15, byle tylko świeca była wyższa niż poprzednia. Daje to do myślenia bo gdy jest ten impuls i cena zapieprza 100 pips do góry to czemu nie dokładać pozycji co świecę?

Pisał tam też o stop lossie ważonym, niestety nie mam takiego EA.

Ciekawe czy taki sposób piramidowania ma przyszłość. Ciekawe jest to o tyle że takie piramidowanie można przeprowadzać w formie daytradingu, w tradycyjnym pidamidowaniu pozycje muszą zostać na dłużej co wiąże się z pewnymi problemami - rynek 24h.

polbanda

pawelklos pisze:Widzę po stopce że stop loss mówimy pa pa Ja też kiedyś do tego doszedłem, szczególnie gdy pewien mentor z ameryki (którego cenie) ciągle powtarzał "stop loss jest dla ludzi którzy chcą być wystopowani".
Dokładnie, mówię papa. Zgadzam się też ze słowami owego mentora.

pawelklos pisze:Odnośnie tej przewagi i piramidowania, logicznie jest że należy dokładać pozycje w trendzie w korektach na TF na którym gramy w główny trend wyznaczamy na wyższym TF.
Ja bym dodał jeszcze to, że na mniejszym interwale można piramidować dodatkowo każdy z impulsów z większego interwału.
Tak to widzę. Powiedzmy, że po lewej jest H4, a po prawej M5, a czerwone okręgi, to miejsca dokładania pozycji.
Obrazek
pawelklos pisze:Natomiast przypomniały mi się posty Jarka w których pisał o piramidowaniu, czyli dokładaniu pozycji na każdej świecy z m15, byle tylko świeca była wyższa niż poprzednia.
Jak dla mnie pomysł żywcem zaczerpnięty z książki N. Darvasa "Jak zarobiłem 2 mln na giełdzie". To znów do mnie nie przemawia. On też czekał na wyższą świeczkę, pozwalał na pojawienie się kilku baby candle (inside barów) i jeśli cena testowała dołek to się wystopowywał. Ale ja uważam, że gość trafił w dobre prosperity. Takie wykresy jakie występują w tej książce są niemożliwe przy dzisiejszym nawale spekulacji.

pawelklos pisze:Pisał tam też o stop lossie ważonym
pawelklos pisze:Piramidowanie blokowe
A mógłbyś wyjaśnić na czym polega ten stop loss ważony i jak wygląda piramidowanie blokowe?

ODPOWIEDZ