Prawdę mówiąc dziwi mnie ten naskok na autora tematu od początku,jak gdyby chciał coś sprzedać,i z obawy że ludzie to kupią,robicie wszystko co tylko można żeby do tego nie doszło.
Jak widzę 20 strona tematu,a autor tłumaczy jedno a wy i tak swoje.
Ale jak to mówią,do takich rzeczy trzeba się tutaj przyzwyczaić.
Może i ja czegoś tutaj nie rozumie więc proszę o wyrozumiałość,z większym kapitałem sam się do tego przekonam za pewne.
Takie 2 sytuacje .
1.dla ludzi którzy twierdzą że to jedno i to samo,a nawet że sam SL jest lepszy bo mnie kłopotu.
S po 1.4100
łapie Wam SL przy 1.4110.
Co robicie? odchodzicie od kompa,i być może tracicie ruch na 100 pips,czy wchodzicie ponownie? gdzieś czytałem że "wchodzę ponownie" a co gdy cena znowu wybije Cię na SL? i już 20 pips w plecy.
W tej sytuacji można pomyśleć-"o cholerka,gdybym zabezpieczył,to straciłbym max te 10 pipsów,i dalej był na rynku".
2.czy aby na pewno to zawsze działa?
MB przedstawiłeś co prawda 2 sytuacje,jak pójdzie po Twojej myśli,ale i gdy nie pójdzie.
Ok,ale co w takiej sytuacji:
wchodzę 1.4100 -S
oczekujące 1.4110-L
Cena leci do 1.4140
zaczyna spadać więc 1.430 S
Wierzymy że cena pójdzie w dół,a co gdy cena teraz zacznie lecieć mocno w górę?
co zrobić w takiej sytuacji?
Zaletę widzę taką,że gdy jesteśmy na pewnym oporze,i nie wiadomo do końca co cena zrobi,albo uda Nam się wejść tak jak trzeba,albo cena pójdzie w drugą stronę,i tylko czekać na korektę by otworzyć nową pozycję.
PS.ostatnie 10 stron wybiórczo przebrnąłem więc przepraszam jeżeli coś ważnego pominąłem,zaraz może doczytam.
EDIT
daromanchester pisze:(...)
Powiedzmy otwieram Longa na edku bez SL po 1.40, po czym cena spada na 1.30.
Moim SL jest "próg mojego bólu" i depo, albo ile do tego depa mogę dopłacać.
No i jesteśmy na 1.30, mamy w tym momencie 1000 pips straty, no ale trejd jest nie zamknięty wiec jak mogę mieć stratę jak ja mogę jeszcze wyjść na plus

Kiedyś zawróci.

No naciągnąłem to strasznie ale to przykład.
(...)
skoro podałeś taki PRZYKŁAD to pozwolę sobie go skomentować.
A skąd ta pewność że zawróci?ja się nauczyłem już że tej pewności mieć nie można,chyba że masz taki kapitał....ale i tak pewności mieć nie możesz....gdybyś użył pozycji przeciwstawnej zamiast -1000 pips,miałbyś np-10,nie ważne gdzie by cena spadła.Nie rozumiem jak to może być to samo...
Podsumowując,obie strony mają racje.
Jeżeli ktoś łapnie SL 10 pips,a potem zarobi 50,wyjdzie na 40.
W przypadku stosowanie pozycji prz.po prostu zarobi 40,ale nic na tym nie straci,tak ja to widzę,po prostu zarobi mniej,i taki przekaz do mnie dotarł.
Ja osobiście dziękuje za wytłumaczenie tego,
pisane było wyżej "jedynie może psychicznie trzymać Nas w dobrej kondycji" a skoro non stop się powtarza że psychika to 80,90 % sukcesu,to nei jest to jeden z kluczy do zwycięstwa?