Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'
no tak, tylko w ten sposób wracamy do punktu wyjscia
to ze ja lub ty nie gramy "hedgem" bo nam nie wyszło, nie znaczy że ktos inny nie może na tym zarabiać
SL źle działa na psyche, świadomość że jesteś w grze i zawsze "coś" ci zarabia jest fajna i może pomaga
bo fakt ze cały czas jestes w grze i zawsze jakaś pozycja ci zarabia, buduje ci konto, więc MC się oddala, jak do tego dołożysz martyngał to można tak sobie hulać
myślę że ważna jest tu wielkość pozycji w stosunku do konta, jak grasz na odpowiedniej parze, która głownie jest w konsoli i ma krótkie trendy to jest bardzo dobry system
problem jest tylko w anomialiach
usd/jen był i jest taka parą, tylko go interwencje wybijają i widzialam naocznie jak ktoś rozwalił konto, zakładając że jen ma tylko krótkie ruchy...
jakby miał odpowiedniej wielkości konto hulałby dalej
to ze ja lub ty nie gramy "hedgem" bo nam nie wyszło, nie znaczy że ktos inny nie może na tym zarabiać
SL źle działa na psyche, świadomość że jesteś w grze i zawsze "coś" ci zarabia jest fajna i może pomaga
bo fakt ze cały czas jestes w grze i zawsze jakaś pozycja ci zarabia, buduje ci konto, więc MC się oddala, jak do tego dołożysz martyngał to można tak sobie hulać
myślę że ważna jest tu wielkość pozycji w stosunku do konta, jak grasz na odpowiedniej parze, która głownie jest w konsoli i ma krótkie trendy to jest bardzo dobry system
problem jest tylko w anomialiach
usd/jen był i jest taka parą, tylko go interwencje wybijają i widzialam naocznie jak ktoś rozwalił konto, zakładając że jen ma tylko krótkie ruchy...
jakby miał odpowiedniej wielkości konto hulałby dalej
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
Na ale takim martyngałem nawet przy "hedgu" można sobie konto rozwalić.madlady pisze: więc MC się oddala, jak do tego dołożysz martyngał to można tak sobie hulać
Ja sobie teraz nagle uświadomiłem że trzeba mieć jednak niezłe umiejętności grając "hedgem".
Bo skoro zredukujemy "hedga" do postaci normalnej gry tylko innego sposobu stawiania SL i TP.
To skoro te osoby sobie radzą i to w cięższych warunkach niż inni (podwójny spread, swap) to w takim razie czapki z głów panowie przed wami.
I oni nawet nie zdają sobie z tego sprawy

Pewnie gdyby mogli odsunąć emocje lub je zredukować do takiego poziomu który mają przy "hedgu" to mogli by sobie radzić bardzo dobrze używając SL.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
- Mighty Baz
- Pasjonat
dziękuję,daromanchester pisze:[
Na ale takim martyngałem nawet przy "hedgu" można sobie konto rozwalić.
Ja sobie teraz nagle uświadomiłem że trzeba mieć jednak niezłe umiejętności grając "hedgem".
Bo skoro zredukujemy "hedga" do postaci normalnej gry tylko innego sposobu stawiania SL i TP..

Btw, zerknijcie na rysunki, ktore wrzucilem dla zrozumienia idei "hedge". Przy duzej wiedzy o fx, mozna praktycznie wchodzic "w ciemno" na rynek,. Kluczem są dwie rzeczy:
- piramidowanie
- dodatni i ujemny margin na hedgu
Hm... a gdzie te rysunki?Mighty Baz pisze: Btw, zerknijcie na rysunki, ktore wrzucilem dla zrozumienia idei "hedge". Przy duzej wiedzy o fx, mozna praktycznie wchodzic "w ciemno" na rynek,. Kluczem są dwie rzeczy:
- piramidowanie
Sorry, ale tak jakoś przechodziłem obok i na to wpadłem. Interesuje mnie ten temat.
Sam to robię, ale muszę jeszcze wiele rzeczy dopracować.
- Mighty Baz
- Pasjonat
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=190
sa na tej stronie, 2 na gorze i jeden na samym dole
sa na tej stronie, 2 na gorze i jeden na samym dole
Owszem. Jest taka regulacja. Znaleźć ją można pod adresem:green7 pisze:Dlaczego taki styl grania jest niemożliwy u niektórych brokerów ? To nieprawda, że dlatego bo brokerzy nie lubią takich graczy - bo niby zawsze zarabiają. W większości przypadków brokerzy nie pozwalają na taki styl gry ponieważ regulacje NFA wprowadzone w 2009 tego zabraniają. Dokładnie reguła NFA 2-43b. Czy pada w niej słowo hedge? Dziwnym trafem nie. NFA pisze o "carry offsetting positions".
http://www.nfa.futures.org/nfa-faqs/com ... 43-QA.HTML
Wystarczy wpisać na tej stronie...
http://www.nfa.futures.org/basicnet/welcome.aspx
...w polu Firm name nazwę swojego brokera. Problem z "hedgem" masz, gdy należy do FDM (Forex Dealer Member).
Poza tym Market Maker sam tworzy rynek, więc u takich brokerów powinno być chyba łatwiej stawiać zlecenia przeciwstawne.
Poza tym można to rozwiązać inaczej. Zakładasz konta u dwu różnych brokerów i u każdego stawiasz zlecenie przeciwstawne do pierwotnego.
Według mnie, najważniejsze jest to, że nie musisz się martwić o dokładną analizę, kiedy wejść na rynek. To daje dowolność wchodzenia na rynek (co już pisał Mighty).personov pisze:Co z tego, że cena wróci po stratna pozycje ? Przecież wtedy możnaby było otworzyć po prostu nową i tez zarobić.
Dodatkowo, gdy zamknie Cię na SL, to zmniejsza się kapitał i lot z jakim możesz wejść w transakcję (zgodnie ze swoim MM).
Przykład:
masz 10.000 zł
tracisz 2% czyli 200 zł
zostaje Ci 9.800 zł
chcesz się odkuć ii zagrywasz za 2 % (196 zł)
tracisz i masz 9604 zł
szlag Cię trafia bo masz 400 zł w plecy a minęło zaledwie kilka godzin handlu
W przypadku 'hedgu', wstrzymujesz pozycje do momentu, kiedy rynek wyznaczy jakiś konkretny trend i piramidujesz, aż całość osiągnie zero. Niestety, jak pisał MB, tutaj potrzebne jest doświadczenie, aby czegoś przy tym nie zawalić.
Sęk w tym, że L i S są otwierane i zamykane po innych cenach. Czemu nikt o tym nie myśli?daromanchester pisze:Na normalnym rynku jeśli mam L i otworzę S to mi się transakcje wyzerują. Tak jest w życiu, jak nie wierzycie to idźcie do kantoru i spróbujcie "hedga" zrobić Wink
To że nie którzy brokerzy inaczej to księgują to nie znaczy że się nie wyzerowały transakcje.
Otwarcie L po 1.40 i S po 1.30 to znaczna różnica. W tych granicach 1000 pipsów możesz otwierać kolejne zlecenia na których zarabiasz.
Można też w tym samym miejscu otworzyć L i S tym samym lotem. Zajrzeć po 5 godzinach w terminal i zamknąć pozycję, która zarobiła i znów otworzyć taką samą jaką się zamknęło. Oczywiście trzeba to robić na konkretnych poziomach S/R i mieć jakąś swoją prognozę co do kierunku ceny. Wtedy znów czekamy i zamykamy pozycję, która zarabia i tak w kółko. Balance się zwiększa, więc i margin ciągle pozostaje taki sam.
Co o tym myślicie? Bo nie umiem sobie tego wyobrazić w realiach rynkowych. Podstawą jest tutaj utrzymywanie chyba marginu na stałym poziomie i działanie tak, aby Balance się zwiększał.
[otwarcie przeciwstawnej pozycji z takim samym lotem nie zmniejsza marginu]
Przepraszam, ale jak margin może być ujemny?Mighty Baz pisze:Btw, zerknijcie na rysunki, ktore wrzucilem dla zrozumienia idei "hedge". Przy duzej wiedzy o fx, mozna praktycznie wchodzic "w ciemno" na rynek,. Kluczem są dwie rzeczy:
- piramidowanie
Ale nadal pomijacie pewna rzecz tutaj. Czy to jest broker ktory pozwala na hedging czy nie to i tak wykonujac te same tranzakcje skonczycie z tym samym wynikiem. To jest prosta matma. Doswiadczony trader moze zarabiac wieloma sposobami wiec nie srajcie od razu z gory na SL bo to nie jest narzedzie do zabierania kasy wymyslone przez brokera. Jesli zaczynacie sie martwic tym ze margin nie pozwala na otwarcie nastepnej pozycji to raczej problem tkwi w zlym zarzadzaniu kapitalem. Straty sa stala czescia tego biznesu. Bierzemy strate i gramy dalej a to co jest opisane tutaj to tylko przeciaganie nieuniknionego w nieskonczonosc.
No nie bardzo. W tym co pisałem chodziło o użycie określenia "hedge" na to o czym tu piszemy. A jak sobie sprawdzisz powyższą regulację to słowo hedge w niej nie pada. Tylko "carry offsetting positions".polbanda pisze:Owszem. Jest taka regulacja. Znaleźć ją można pod adresem:
http://www.nfa.futures.org/nfa-faqs/com ... 43-QA.HTML
Link który podałeś to FAQ do tej regulacji. I tu fakt - pojawia się słowo hedge. Ale zawsze pisane w cudzysłowach. Co świadczy o tym do czego już w tym temacie nawiązywaliśmy nie raz ....
Tyle w kwestii nazewnictwa...
A jak mozna zrobic hedge na jednym instrumencie ?
to chyba nie jest możliwe , poprawcie mnie jesli się mylę , ale hedge to można zrobić stosując 2 różne instrumenty handlu , cash i futures , a na forexie trzeba by w dwie pary zainwestować.
Otwieranie przeciwnych zleceń nie nazwałbym " hedge'" tylko po prostu brak pozycji .
A więc cały ten temat sprowadza się do tego że mając te pozycje tzw, zahedżowane , wydaje się wam że gracie , a nie robicie nic innego tylko czekacie na określony ruch ceny i robicie wtedy co chcecie , czy nie tak jest?
Czysty hazard , brak jakiegokolwiek systemu wejscia czy wyjscia , oczywiscie na czuja można tak grać , ale nie jest to jakaś konkretna metoda warta polecenia .
A co jak cena wzrosnie do 1.44?
gdzie masz zabezpieczenie na taką ewentualność? i z jednym zleceniem jesteś goły i wesoły )
to chyba nie jest możliwe , poprawcie mnie jesli się mylę , ale hedge to można zrobić stosując 2 różne instrumenty handlu , cash i futures , a na forexie trzeba by w dwie pary zainwestować.
Otwieranie przeciwnych zleceń nie nazwałbym " hedge'" tylko po prostu brak pozycji .
A więc cały ten temat sprowadza się do tego że mając te pozycje tzw, zahedżowane , wydaje się wam że gracie , a nie robicie nic innego tylko czekacie na określony ruch ceny i robicie wtedy co chcecie , czy nie tak jest?
Czysty hazard , brak jakiegokolwiek systemu wejscia czy wyjscia , oczywiscie na czuja można tak grać , ale nie jest to jakaś konkretna metoda warta polecenia .
A co jak cena wzrosnie do 1.44?
gdzie masz zabezpieczenie na taką ewentualność? i z jednym zleceniem jesteś goły i wesoły )
It' s ok to lose money , we can make it back , but lose the balls and it's game over .