Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
mario4545
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario4545 »

No i mogę się pochwalić trade'm na bazie wczorajszego setupu :)

S'ka otwarta wczoraj wieczorem z palca na 1.4290, SL 1.4310, TP 1.4200, TP zaliczone przed trzema kwadransami. Wynik: +90 pips.

Jeszcze tytułem uzupełnienia do wczorajszego setupu: złożenie zniesień fibo zakryło mi kawałek górnego cienia jednej ze świec, w związku z tym był tylko jeden wisielec (ostatnia świeca piątkowa), a świeca przed nim była szpulką z dwoma długimi cieniami, co widać na poniższym obrazku :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2011, 09:57 przez mario4545, łącznie zmieniany 1 raz.

Pszczola321
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pszczola321 »

Nie, wisielec to młot w trędzie wzrostowym który sugeruje że może nastąpić odwrócenie ruchu. Najczęściej potwierdza go następna świeczka która się zamknie poniżej korpusu wisielca.

@up
Ja bym czekał do 1,4080 i zamknął :)

orc
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: orc »

freshman89
tak wisielec to pinbar, ale nie na odwrót. to tak jak z kwadratem i prostokątem :) wisielec to kwadrat.

Pszczola321
Stały bywalec
Stały bywalec

Wisielec to nie pin bar

Awatar użytkownika
mario4545
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario4545 »

Wg mnie:

- każdy wisielec jest pinbarem
- nie każdy pinbar jest wisielcem
- każda spadająca gwiazda jest pinbarem
- nie każdy pinbar jest spadającą gwiazdą
- każdy młot jest pinbarem
- nie każdy pinbar jest młotem

Podsumowując, pinbary są szerszą kategorią świec, obejmującą te z nich, których korpus jest mały, zaś jeden z cieni jest odpowiednio dłuższy. W zależności od poziomów, na których pinbary występują oraz od tego, który z cieni jest dłuższy, można je sklasyfikować jako formacje klasycznej analizy świecowej: młot, wisielec, bądź spadającą gwiazdę.

Pozdrowienia! :)

Pszczola321
Stały bywalec
Stały bywalec

A mi się wydaje że tylko młot i spadająca gwiazda są pin barami a wisielec już się nie zalicza do tej kategorii no ale może coś mylę ;P Zlecenie oczekujące na edku 1,4330 ze stopem na 1,4358 zobaczymy co i jak :) Mam pytanie, jakimi sumami gracie na edku?

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

Dziś nie spodziewałem się jakichś mocnych ruchów na głównych parach, aczkolwiek fajnie że edzio idzie do góry - mam otwartego shorta na usdcad. Piątkowe "pogaduchy" w strefie chyba rzeczywiście pozytywnie wpłynęły na nastroje inwestorów.

Mój sell na AUDCHF, pierwszy raz zastosowałem BE od miesięcy, szkoda, szkoda :D no ale trudno, better luck next time, o ile o szczęściu tu mowa, raczej nie ;)
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

Kwieciu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kwieciu »

Przedstawiam moje zagranie na parze nieco mało znanej ale jednak wg mnie wartej uwagi. Wejście na shorta na zaznaczonym pinbarze, SL ok 50pips, TP ok 200 pips. Z biegiem czasu zauważyłem, iż sens forexu stanowią dla mnie świeczki dzienne, po prostu uważam, że stosując PA na tym interwale można zgarnąć z rynku o wiele więcej niż przy niższych interwałach, oczywiście H4 też jest jeszcze dobry ale pod ścisłym nadzorem z D1. Odnośnie tej pary ja wiem, że spread jest duży - u mnie 15 pips ale przy targecie 200 pips ta róznica przestaje być taka istotna zwłaszcza, że dzieki temu rzadziej się wchodzi i trzyma długo pozycję co w sumie wychodzi na to samo przy inwestowaniu na H1 czy na niższych interwałach. Pamiętajmy, że nie należy tradować często tylko dobrze :)

Dodano po 15 minutach:

Tak jeszcze patrzę na e/j i myślę, że warto pomysleć nad longiem po zejściu przynajmniej 38,2 fibo poprzedniej świeczki czyli pinbara zaznaczonego na niebiesko. Strefa wsparcia jest dość silna 113.50-114. Po wejściu na około 38,2 zniesieniu fibo na pinbarze SL ustawiam na 50 pips na poziom 70,7 fibo i TP w tym momencie przynajmniej 150 pips czyli RR 3:1.

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

Kwieciu pisze:Z biegiem czasu zauważyłem, iż sens forexu stanowią dla mnie świeczki dzienne, po prostu uważam, że stosując PA na tym interwale można zgarnąć z rynku o wiele więcej niż przy niższych interwałach, oczywiście H4 też jest jeszcze dobry ale pod ścisłym nadzorem z D1
Podpisuję się pod tym rękoma i nogami. Ale jest jeszcze inny aspekt spekulacji na h4 i d1. Szczególnie ważny dla początkujących. Zmniejszone ryzyko tzw. overtradingu, co przy mniejszych TFach jest często spotykane. Poza tym widzę mały minus albo spory plus gry na D1. Dlaczego tak? Bo wg mnie grając na D1 trzeba już uwzględniać fundamenty. Z doświadczenia mogę powiedzieć że się naprawdę opłaca. I dlatego może to być minus dla tych, którym się nie chce zwaracać na AF uwagi, a plus dla reszty, która to stosuje.

Co do twojego trejdu. Bardzo ładne miejsce. Poziom, spadająca gwiazda i pin, i tu warto zaznaczyć że maximum pin'a jest położone niżej niż maximum spadającej gwiazdy - wyraźny znak o słabnącym zapale byków. Fajne wejście ;)

Dodano po 1 godzinach 37 minutach:

Dziś wieczorem głosowanie nad wotum zaufania dla rządu greckiego, dot. to cieć budżetowych. Nie wiem czy nie warto wyjść z rynku już teraz dla wszelkiego spokoju.
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: VinciPro »

Witam

Mam pytanie. Na demo mam 2 transakcje treningowe, co o nich sądzicie? Jakieś sugestie? Nie zwracajcie uwagi na poziom otwarcia na edku, ale demo pod ten sys dziś otworzyłem więc...
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX

ODPOWIEDZ