Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
orc
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: orc »

Czy macie może jakieś wskaźniki, które same pokazują IB?
Znalazłem coś takiego Tro Inside Bar, ale rysuje zakres świecy pierwszej po świecy wyznaczającej IB.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Mamy :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2011, 10:06 przez leszczu, łącznie zmieniany 1 raz.

orc
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: orc »

Dzięki:). Na początku nie było go w ogóle widać, ale po zastosowaniu oczoj.. kolorów oraz pogrubieniu linii jest ok. Nie wiedziałem, że mam na wykresach tyle IB!!:)
A czy są osoby.. strategie, które głównie opierają się na IB, na jakich interwałach się najlepiej opierać w przypadku IB?

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

Ja używam IB do wejść w przypadku kontynuacji trendów. Czyli mamy n.p. trend up i korektę, ta korekta tworzy IB, więc albo stawiamy oczekiwacza nad albo jak cena wybije górą to z palucha.

Co do TFów, to nie ma to znaczenia. Każdy TF to to samo tylko w mniejszym lub większym przediale czasowym. Więc to co działa na D1 powinno też na H1. Ja tak to widzę.

Dodano po 3 godzinach 38 minutach:

USDCAD - bede atakowac, mamy poziom, pina, dywergencje, no i perspektywie dalsze oslabianie sie dolara plus w miare stabilną sytuację w sprawie greckiego dlugu, wiec mysle ze spokojnie mozna sell'a zapuscic
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

saku82pl pisze:Fibo to tylko wytłumczenie pewnych miejsc w których cena akurat "przypadkowo" zawróciła lub zatrzymała się. Ja tak to widzę i na fibo w ogóle nie gram. Jakiekolwiek miejsca zawrotki ceny można łatwo podciągnąć pod fibo. Czasem rzeczywiście idealnie stanie na którymś z poziomów, czasem trochę nad lub pod, więc też to się pod "siłę" fibo podciąga itp. Dla mnie to czysty przypadek i nie biorę tego wcale pod uwagę.
niestety większość grubych ryb korzysta z fibo, więc automaty również. Nie ma też żadnej przypadkowości, o ile jesteś w stanie wyznaczać dynamiczne fibo. Bo nie wystarczy raz przyłożyć, i zostawić aż do chwili dojścia do ostatniego zniesienia (przykładowo 1.61), wiem z doświadczenia, że jestem w stanie wyznaczyć z dokładnością do 10 pips miejsce w którym cena się odbije.

spowiednik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: spowiednik »

Mighty Baz pisze:
saku82pl pisze:Fibo to tylko wytłumczenie pewnych miejsc w których cena akurat "przypadkowo" zawróciła lub zatrzymała się. Ja tak to widzę i na fibo w ogóle nie gram. Jakiekolwiek miejsca zawrotki ceny można łatwo podciągnąć pod fibo. Czasem rzeczywiście idealnie stanie na którymś z poziomów, czasem trochę nad lub pod, więc też to się pod "siłę" fibo podciąga itp. Dla mnie to czysty przypadek i nie biorę tego wcale pod uwagę.
niestety większość grubych ryb korzysta z fibo, więc automaty również. Nie ma też żadnej przypadkowości, o ile jesteś w stanie wyznaczać dynamiczne fibo. Bo nie wystarczy raz przyłożyć, i zostawić aż do chwili dojścia do ostatniego zniesienia (przykładowo 1.61), wiem z doświadczenia, że jestem w stanie wyznaczyć z dokładnością do 10 pips miejsce w którym cena się odbije.
narysujesz R\S po cenach zamknięcia świeczek np.na D1 i W1 i wychodzi prawie to samo.Wszystko opiera se na historii gdzie cena już była,dla mnie to kolejny zbędny gadżet,który zamazuje wykres,no ale pod coś trzeba grać

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

podstawą gry na forexie jest dopasowanie się do automatów grubych ryb. Jeśli będą uwzględniały poziomy s/r to warto o nich pamiętać, jeśli zaś pejsy zmienią punkty odniesienia na narodowe rocznice, to czy będziesz super teoretykiem, z oporem czy wsparciem emocjonalnym, zagrasz jak oni, inaczej przegrasz kolejne depo.
Aktualnym hitem sezonu są wysoko kwotowe transakcje przeciwstawne poniżej 1 sek. Ktoś kupuje za ciężkie pieniądze, by po kilku milisec sprzedać tę samą wartość. Asymetria zleceń powoduje ruch w zaplanowaną przez winowajcę stronę.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Mighty Baz pisze:niestety większość grubych ryb korzysta z fibo
A skąd te dane? ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

raposo pisze:A skąd te dane?
dokładnie, taki jakiś mit powstał z tym Fibo chyba, takie moje zdanie, raz zadziała raz nie, jak każdy wskaźnik :-) na 1 H nie zadziałał ale na 4H już tak z dokładnością do 10 pips :-) , do tego kwestia wyznaczania Fibo, ale w końcu zadziała za którymś razem :-) więc kwestia systematyczności i MM i da się na tym zarabiać jak na wszystkim, co do samej istoty czysty wykres więcej powie niż Fibo , ale to taki punkt widzenia pod jakim ja się podpisuje

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

raposo pisze:
Mighty Baz pisze:niestety większość grubych ryb korzysta z fibo
A skąd te dane? ;)
fxlamer pisze: Technika gry ktora opisze ponizej nie uzywa niczego wiecej procz linii S/R i sporadycznie kilku innych kresek jak linie trendu lub rzadziej fibo. To jest to czego uzywaja Grube Ryby, jezeli oni to robia, to dlaczego my mielibysmy tego nie robic i nie czerpac z tego zyskow.
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 430#113430

ODPOWIEDZ