Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
Fibo to tylko wytłumczenie pewnych miejsc w których cena akurat "przypadkowo" zawróciła lub zatrzymała się. Ja tak to widzę i na fibo w ogóle nie gram. Jakiekolwiek miejsca zawrotki ceny można łatwo podciągnąć pod fibo. Czasem rzeczywiście idealnie stanie na którymś z poziomów, czasem trochę nad lub pod, więc też to się pod "siłę" fibo podciąga itp. Dla mnie to czysty przypadek i nie biorę tego wcale pod uwagę.
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"
Fibo używają ludzie na całym świecie przy tradingu więc ciężko jest twierdzić, że to przypadek... A to że cena przebija kawałek, albo nie dobija do np. .618 tylko dowodzi tego, że poziomy działają... Przebija i wraca to jest tłuczenie stopów, a jak nie dociąga to znaczy, że już komuś się bardzo spieszy i sprzedaje/kupuje przed ważnym fibo... Kilka takich sytuacji i ludzie już sami nie wiedzą o co kaman... a większym rybkom o to właśnie chodzi 

Czesc! 
Przeczytalem sobie ksiazeczke of fxlamera i i zainteresowaly mnie przedewszystkicm wybicia po inside barach.
Moje pytanie jest takie - czy posiadace swoje sposoby (inne niz przedstawione w ksiazce) na granie na takich formacjach?
Mnie np zastanowilo czy nie stosowac poziom SL jako polowe danego IB, lub min/max takiego bara, jesli jest on maly...
Zaleta - szybkie ciecie kosztow. Wada - czasami mozna zalapac sie z SL na niewielka cofke.

Przeczytalem sobie ksiazeczke of fxlamera i i zainteresowaly mnie przedewszystkicm wybicia po inside barach.
Moje pytanie jest takie - czy posiadace swoje sposoby (inne niz przedstawione w ksiazce) na granie na takich formacjach?
Mnie np zastanowilo czy nie stosowac poziom SL jako polowe danego IB, lub min/max takiego bara, jesli jest on maly...
Zaleta - szybkie ciecie kosztow. Wada - czasami mozna zalapac sie z SL na niewielka cofke.
Można stosować taką taktykę stawiania s/l, zastosowalem ją ostatnio grając L na edku.Q600 pisze:Mnie np zastanowilo czy nie stosowac poziom SL jako polowe danego IB, lub min/max takiego bara, jesli jest on maly...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2011, 13:15 przez fxlamer, łącznie zmieniany 2 razy.
Bedzie dobrze, luz......
=================
=================
witam,
Pomysł jak każdy ma wady i zalety o których pisałeś, ogólnie jest mechaniczny w podejściu.
Rozważ podejście bliższe Price Action, czyli ustawienie s/l na podstawie świecy która wybija sie z IB. Jeżeli rynek rzeczywiście jest w punkcie zwrotnym na który grasz to jest to bezpieczny poziom. Dodatkowo na mniejszej skali prawdopodobnie jest to koniec jakieś mniejszej korekty wiec dodatkowa korzyść z wykorzystania poziomu S/R.
paweł
Pomysł jak każdy ma wady i zalety o których pisałeś, ogólnie jest mechaniczny w podejściu.
Rozważ podejście bliższe Price Action, czyli ustawienie s/l na podstawie świecy która wybija sie z IB. Jeżeli rynek rzeczywiście jest w punkcie zwrotnym na który grasz to jest to bezpieczny poziom. Dodatkowo na mniejszej skali prawdopodobnie jest to koniec jakieś mniejszej korekty wiec dodatkowa korzyść z wykorzystania poziomu S/R.
paweł
„JEŚLI POCZUJESZ, ŻE JESTEŚ W DOLE, NAJLEPSZĄ RZECZĄ JAKĄ MOŻESZ ZROBIĆ, TO... ODŁOŻYĆ ŁOPATĘ”
- Damian_GTK
- Pasjonat
Tak, SL logiczny, który jest ustawiany na podstawie tego co mówi PA jest chyba najskuteczniejszy. Generalnie żaden nawet najlepiej ustawiony SL nie da nigdy 100% pewności że nie zostanie "trafiony". Czasami można też szukać ewentualnej okazji do wejścia gdy mamy sygnał na wyższym interwale do zajęcia pozycji. W czasie korekty można zejść na niższy interwał i tam szukać tych "mniejszych" sygnałów do precyzyjnego zajęcia pozycji, wówczas SL możemy maksymalnie skrócić. Wiąże się to z nieco większym ryzykiem - jest to jednak sposób dla bardziej doświadczonych, którzy w pewien sposób "czują cenę"pawel pisze:witam,
paweł

TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej