Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Mighty Baz pisze:zasada jest zawsze ta sama

przyklad jednej z transakcji:

long 1.4020 (oczekujacy short 1.4012)
gdy wykres dotarl do 1.4088
otworzyłem shorta 1.4080
zamknąłem longa i oczekujacego shorta, gdy cena ponownie spadła poniżej 1.4075 i ustawiłem oczekującego longa 1.4086

tak mnie wiecej sie to robi. Czekasz az cena zawroci w dół, widzac na wskaznikach ze tak włąsnie będzie, napewno nie wczesniej, zwalniasz poprzednie zlecenia i od razu ustawiasz oczekujacego hedge, tak na wszelki wypadek.
No dobrze ale czy tak naprawdę jeśli mamy już "grać to co widzimy" to ja w twojej grze widzę ze hedge jest zamknięciem\zbilansowaniem zlecenia a zlecenia oczekujące to takie zamienniki stop loss i take profit.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

zadne zamienniki, po prostu na spokojnie czekasz az ustabilizuje sie cena i ruszy dalej. Nie myslisz o tym, czy cie wywali na SL, bo takowego wogole nie masz, wiec niejak tracisz kase.

Mysle, ze warto sobie potestowac na demo, bo mam wrazenie ze nie lapiecie idei hedga, piszac tylko o SLach i mowimy o innych rzeczach.

patrz na hedge w ten sposob jak opisana ostatnia transakcja,
od 1.4020 do 1.4088 :) tak dziala hedge.

Jeszcze raz, nikogo na sile nie namawiam. wg mnie hedge jest bezpieczniejszy dla kazdego.

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Z calym szacunkiem Baz fajnie ze trzepiesz kapuche ale to co robisz to jest tylko iluzja gry bez SL. Widze ze daje to Tobie komfort psychiczny ale fizycznie nie ma tu zadnej roznicy bo nawet u brokera gdzie nie ma mozliwosci wirtualnego hedgingu uruchamiajac te same tranzakcje na koncu bedziesz mial dokladnie ten sam wynik. Okreslenie tej strategii hedgingiem jest bardzo mylace bo tak naprawde nie ma ona z nim duzo wspolnego. Hedge przykladowo mozesz uprawiac na rynku futures z wykorzystaniem kontraktow kalendarzowych gdzie fizycznie bedziesz w posiadaniu 2 pozycji. Na rynku Forex nie stworzysz hedga grajac kierunkowo na jednym instrumencie.

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: <kerimb> »

Mighty Baz pisze:Zlecenia typu hedge są bardzo interesujące rozwiązanie w momentach, gdy jesteśmy niepewni co do otwartej pozycji.
A dalej piszesz gdzieś, że należy wejść nie na czuja, czyli perfekcyjnie ...
Mighty Baz pisze:Jeśli masz pootwieranych 5-6 pozycji w różne strony, oznacza tylko , że siedzisz po uszy w konsoli.
Czy to ... http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... p?id=38970 lub to http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... p?id=38976 lub to http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... p?id=38971 z tego wątku oznacza konsolę czy normalny hedge? Z tego co piszesz to chyba konsola chociaż jej tam nie było ...
Mighty Baz pisze:Główną zaletą hedge jest minimalizacja ryzyka.
A czy będziesz trzymał te wszystkie zlecenia pod dane czy nie? I jak pacnie 100 w jedną i 100 w drugą, to co zrobisz? Które zamkniesz a które dołożysz?
Mighty Baz pisze:przykład z dzisiaj:

cena 1.4117
short 1.4115

cena 1.4069
long 1.4075

cena 1.4125
short 1.4120
A kiedy dał byś kolejnego L jeśli poszło by do góry?
Mighty Baz pisze:moj automacik dawno by zamknal wsio na plus. Nie czekałby z taka iloscia pipsów
Chcesz powiedzieć, że masz taki automat, który to utrzyma w ryzach? Skoro on potrafi i wie kiedy zamknąć pozycję, to znaczy, że musi wiedzieć gdzie poleci cena. A jeśli wie gdzie poleci cena, to po jaką cholerę hedge?
Mighty Baz pisze:long 1.4020 (oczekujacy short 1.4012)
gdy wykres dotarl do 1.4088
otworzyłem shorta 1.4080
zamknąłem longa i oczekujacego shorta, gdy cena ponownie spadła poniżej 1.4075 i ustawiłem oczekującego longa 1.4086
Tyle zleceń a więc wracając do ...
Mighty Baz pisze:Jeśli masz pootwieranych 5-6 pozycji w różne strony, oznacza tylko , że siedzisz po uszy w konsoli.
oznacza, że powinieneś mieć konsolę, której ja nie widzę. Była konsola czy nie skoro walisz tyle zleceń?
tak mnie wiecej sie to robi. Czekasz az cena zawroci w dół, widzac na wskaznikach ze tak włąsnie będzie, napewno nie wczesniej, zwalniasz poprzednie zlecenia i od razu ustawiasz oczekujacego hedge, tak na wszelki wypadek.
Jeśli chcesz stawiać zlecenia tak na wszelki wypadek, to sorry ale bzdura totalna. Z jednej strony piszesz, że hedge jest dla tych co niepewnie się czują, z drugiej, że należy dobrze bawić się z korektami, zagięciami, zawracaniem, wsparciami i oporami i nie włazić na czuja. To jak to w rzeczywistości jest bo jeśli masz to wszystko opanowane w sensie wsparć, konsoli, zawracaniem, korekty itd itp, to po jaką cholerę bawić się w jakiś hedge? Stawiasz zlecenie i czekasz. Jak wiesz, że cena robi korektę, to czekasz i dowalasz nowe zlecenie po wyjściu z korekty zabezpieczając przesunięciem stopa to pierwsze zlecenie tak aby w najgorszym przypadku wyjść na 0. Tniesz straty i pozwalsz zyskom rosnąć a nie inaczej itd.
Mighty Baz pisze:spokojnie czekasz az ustabilizuje sie cena
Co to znaczy? Po raz kolejny ... Jeśli wiesz, że cena się ustabilizowała i za chwilę ruszy dalej w TWOJĄ stronę, to po co hedge?
wg mnie hedge jest bezpieczniejszy dla kazdego.
Jak odpalisz kilka zleceń lub kilkanaście, to nie ma bata żebyś się nie pogubił mając określoną wartość kapitału. Poza tym możesz spędzić większość czasu i być na 0. Moim zdaniem Ty nie hedgujesz a po prostu masz problem z cięciem strat licząc, że cena zawróci i zdążysz zdjąć zlecenie pod prąd tak aby później to stratne zaczynało odbijać itd ...

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

ok, poddaje się, przyznam szczerze, ze nie spodziewałem sie az tak negatywnych reakcji. Przecież nikt wam nie każe grać hedgem, podałem proste przykłady, by załapać o o chodzi.
Jeszcze puenta, nie mam problemów z zamykaniem ceny, czy cieciem lossów.

Powodzenia wszystkim życze z hedgem, czy bez :))

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Bazz ja nie rozpylam tutaj negatywnych fluidow.....Wyrazilem tylko swoje zdanie co do tego czym Ty nazywasz hedging. Jesli ten sposob gry Tobie odpowiada to gra gitara. Wrzuc jakis wykres z zagraniami w oparciu o S/R. Ja z checia popatrze ...Pozdro

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: <kerimb> »

Greenhaze pisze:Wyrazilem tylko swoje zdanie co do tego czym Ty nazywasz hedging. Jesli ten sposob gry Tobie odpowiada to gra gitara. Wrzuc jakis wykres z zagraniami w oparciu o S/R. Ja z checia popatrze
Ot ot, nic dodać, nic ująć ...

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

chyba mi sie odechciało, nie mam az tyle czasu, by powtarzać na okrągło jak używać hedge, wydawało mi się, że prawie nie ma informacji na forum o takim podejściu do grania, wiec skreśliłem parę słów z przykładami. czy ktoś będzie hedgowal na kilku parach, czy inaczej, nie ma kompletnie znaczenia, bo technika ustawiania zlecen nie zmienia sie.
Jest masa publikacji w sieci czy jakkolwiek, widać nie mam zacięcia dydaktycznego. Także z mojej strony tyle.To i tak najdłuższy tekst jaki napisałem na tym forum, heheh

Awatar użytkownika
13Spekulant
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: 13Spekulant »

To jeszcze napisz coś o największej wtopie.

wojtek_ea
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtek_ea »

Jezu Ludzie tylko z mostu skoczyć !

Hedge + piramidowanie i piramiowanie wsteczne daje właśnie to, że nigdy nie ma wtopy ! Nigdy nie oddajemy nic Brokerowi.

Wchodzisz w pozycje zgodnie z swoją strategią - poszła w oczekiwanym kierunku - jest OK i jest zysk.

Poszła w drugą stronę - rozpoczynasz hedge z piramidowaniem i zamykasz często grupę pozycji z zyskiem znacznie większym jak w pierwszym wypadku.

Trzeba się oczywiście nauczyć, poćwiczyć wiedzieć jak wyznaczyć poprawne poziomy wsparcia i oporu gdzie stawiamy Hedge i piramidę. Wszystko jest necie.

Tylko najpierw trzeba odsłonić okna by zobaczyć, że jest coś więcej jak SL

PS.
Myślałem że na tym forum nie wolno używać słów jak Hedge, piramidowanie - a tu proszę już 4 dzień stoi i nie znalazło się w koszu

// tak? bardzo ciekawe.., a gdzie masz jakiś zapis odnośnie tego zakazu? w regulaminie?
mod tig3r

ODPOWIEDZ