Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
zaburzenia.snu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zaburzenia.snu »

Witam

fxlamer czy mógłbys mi powiedzieć czy dobrze zrozumiałem PA? jestem w trakcie czytanie wątku oraz twojego bolgu/a (nie wiem jak poprawnie się to pisze) i spróbowałem już tego na żywo i :D
pierwszy screen może źle zacząłem to na 5M :? ale wyszło
drugi już z załozeniamia PA 2H i czy to jest to?
zaciekawiła mnie ta metoda,ponieważ mam inna strategie ale jeśli dorzuce PA na drugiej platformie to bedzie :D 8)

Pozdrawiam

p.s. musiałem wgrać drugi raz 2 screena bo źle przyciąłem :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

zaburzenia.snu pisze:Witam

fxlamer czy mógłbys mi powiedzieć czy dobrze zrozumiałem PA? jestem w trakcie czytanie wątku oraz twojego bolgu/a (nie wiem jak poprawnie się to pisze) i spróbowałem już tego na żywo i :D
pierwszy screen może źle zacząłem to na 5M :? ale wyszło
drugi już z załozeniamia PA 2H i czy to jest to?
zaciekawiła mnie ta metoda,ponieważ mam inna strategie ale jeśli dorzuce PA na drugiej platformie to bedzie :D 8)

Pozdrawiam

p.s. musiałem wgrać drugi raz 2 screena bo źle przyciąłem :wink:
Oczywiście, że jest to PA co załączyłeś ;) Na wykresie jest cena a PA to ruchy ceny ;) upraszczając PA to po prostu cena, oczywiście jest jeszcze Price Behaviur, o którym nikt nic nie mówi ;). Setup z h2 rozgrywałeś na insidebar, moim zdaniem nie ma tam pinbara. Ponieważ PB ma mieć długi knot z jednej strony mało ciała minimum to 2/3 cienia i 1/3 ciała. Twoja świeca przypomina zwykłą doji, która wbrew powszechnej opinii nie świadczy o odwróceniu trendu tylko neutralności rynku. Np masz mocny trend wzrostowy na szczycie rysuje się jedna bądź kilka doji, świadczy to o chwilowym wyczerpaniu mocy przez rynek. Nistety na m5 niewiele widzę. Chyba zagrywałeś na PB, tak? Bardzo ryzykowne. Na m5 PB musi być solidny i na mocnym r/s, żebym się odważył wejść.

P.S. Na początek radzę wysoki interwał minimum h4, rekomendowany to dzienny.
Yaaa man

Awatar użytkownika
zaburzenia.snu
Stały bywalec
Stały bywalec

Witam

Dziekuję za odpowiedz,solidna odpowiedz co pinbar,wiem czego szukać już :) co do 2h to zgadzam się też z twoją wypowiedzią że to nie pinbar a insedbar gdyż kierowałem się ostatnim filmem z blogu fxlamera a on był o insedbar a na jak zacząłem czytać wątek o PA to już trochę zmęczony byłem i tak pomieszało mi się :wink: wracam do czytania wątku bo jeszcze daleka droga przede mną :roll: co do 5M też myślałem o insedbar to wiele czynników dawało syg. że będzie spadek a ta świeczka mi przypasowała :lol: hehe czasami poprostu tak mam że jak czuję ruch na małych interwałam to idę na żywioł,złapać szybki duży ruch i zamknąc ja zaczyna wracać 8) ale chyba powoli mi to już przechodzi,za dużo czasu przed kompem siedze więc przerzucam się na wieksze interwały i więcej odpoczynku :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ADVERSARY
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ADVERSARY »

A ja mam pytanie tak trochę z innej beczki. Co myślicie o zastosowaniu zasad z pierwszego posta używając świeczek "Heikin-Ashi". Na nich wyraźniej widać trend, w którym porusza się cena. Jeśli by do tego zastosować metody fxlamera, tradeowanie byłoby trochę łatwiejsze. Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
jawakow
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jawakow »

Jak Price Action sprawdza sie w Swing Tradingu czy raczej jest tylko dla daytradingu?

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

PA sprawdza się na każdym TF więc zależnie od horyzontu dobiera się odpowiedni przedział czasowy.

Awatar użytkownika
czango
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: czango »

No dobrze ale o ile rozumiem to PA jest systemem bez wskaźników , a widzę że używacie tu pinbarów i insidebarów , to raczej nie czysty PA , ale tak jakby gra w szachy na ślepo ;)
Oczywiście ktoś kto zna wszystkie zasady rozgrywki będzie wiedział o co chodzi , ale początkujący gracz zginie zanim pojmie jakieś zasady .

Gra musi mieć jakiś logiczny sens , żeby ją zrozumieć , za mało jest tutaj logiki , a za dużo zgadywania co będzie jeśli , to nie jest system , to jest inwencja twórcza .

Dodano po 18 minutach:

A ja mam pytanie tak trochę z innej beczki. Co myślicie o zastosowaniu zasad z pierwszego posta używając świeczek "Heikin-Ashi". Na nich wyraźniej widać trend, w którym porusza się cena. Jeśli by do tego zastosować metody fxlamera, tradeowanie byłoby trochę łatwiejsze. Co o tym sądzicie?

Trend , Heiken-ashi , metody , zasady , wydaje mi się że nie zrozumiałeś tematu .
Jedynym czynnikiem jest Price Action , PA jest niezależne od wszelkich metod , polega na subiektywnym odczuciu akcji cen , nie wiem czy można wogóle mówić o jakichś wskażnikach , to jest bardzo intuicyjna gra , i żadne metody tu nie pomogą ,
It' s ok to lose money , we can make it back , but lose the balls and it's game over .

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Od prawie roku nie używam już żadnych wskaźników. Wyszukuję formacje podwójnych szczytów i dołków. Wcześniej próbowałem na wyższych interwałach, ale z racji tego, że gram tylko na EU to miałem mało okazji. Ostatnio eksperymentuję z 5m. Dla przykładu daję screena z piątkowego zagrania. System to jednak nie wszystko. Uważam, że mój sposób gry daje profity, jednak do tego muszę jeszcze wiele rzeczy poprawić. Robiłem za dużo transakcji i dlatego teraz chcę się ograniczyć na początku do jednej transakcji dziennie. Zmienię na dwie jak poczuję, że nie kieruje się emocjami ("A tam... już mam dosyć czekania, muszę coś otworzyć") i potrafię poczekać na mój setup. Poza tym mam nie do końca jeszcze rozstrzygniętą kwestię MM. Forex to żmudna nauka, ale na szczęście widzę już małe owoce swojej pracy i teraz przez 50 dni rynkowych mam zamiar otworzyć max 50 transakcji. Każdą sobie odpowiednio opiszę pod kątem kilku wytycznych, które już mam ustalone. Potem to już statystyka i na końcu wnioski :)

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

czango pisze: widzę że używacie tu pinbarów i insidebarów , to raczej nie czysty PA , ale tak jakby gra w szachy na ślepo
Oczywiście ktoś kto zna wszystkie zasady rozgrywki będzie wiedział o co chodzi , ale początkujący gracz zginie zanim pojmie jakieś zasady .

Gra musi mieć jakiś logiczny sens , żeby ją zrozumieć , za mało jest tutaj logiki , a za dużo zgadywania co będzie jeśli , to nie jest system , to jest inwencja twórcza .
Witam,
ależ ma sens, pin bary, inside bary to właśnie price action, czyli zachowanie ceny, a formacje są charaktreystycznymi "śladami" jakie zostawia cena na wykresie.

zaburzenia.snu pisze: co do 2h to zgadzam się też z twoją wypowiedzią że to nie pinbar a insedbar gdyż kierowałem się ostatnim filmem z blogu fxlamera a on był o insedbar
Należy rozpatrywać formacje w różnych interwałach czasowych, gdybyś połączył te dwie świece które zaznaczyłeś, zobaczysz formację bliską pin bara, może nie doskonałą ale widać dokąd zmierza cena.
Bedzie dobrze, luz......
=================

Awatar użytkownika
zaburzenia.snu
Stały bywalec
Stały bywalec

fxlamer pisze:
zaburzenia.snu pisze: co do 2h to zgadzam się też z twoją wypowiedzią że to nie pinbar a insedbar gdyż kierowałem się ostatnim filmem z blogu fxlamera a on był o insedbar
Należy rozpatrywać formacje w różnych interwałach czasowych, gdybyś połączył te dwie świece które zaznaczyłeś, zobaczysz formację bliską pin bara, może nie doskonałą ale widać dokąd zmierza cena.

witam
dziękuję za odpowiedz,informacje dostępne na Pana blogu są zrozumiałe i dobrze zobrazowane :) nadal będe pracował nad prawidłowym rozpoznaniem pinbarów i insidebarów,ale teraz wracajac do formacji na róznych interwałach,mam pytanie,trend rozpoznajemy na wiekszych ale teraz mam sytuację że na mniejszych zaczyna już wskazywać inny niż na wiekszym i myślę że może rozpoczynać się odwrócenie trendu ale czy można to w jakis sposób potwierdzić stosujac PA?
np. na wykresie 1T mam insidebar z którego wybicie nastąpiło dołem lecz kurs nie osiągnął drogi 2 wielkości insidebara(wg.wzoru) na wykresie 200%fibb. więc mogę spekulować dalsze spadki
a na wykresach niższych kurs wskazuje na wzrostu dochodząc do 1H gdzie nastepuje przebicie lini insidebara w kierunku wrozstowym
a na wykresie 4H znów znajduje kolejny insidebar gdzie wybicie podąża tez w kierunku północnym gdyż cena przebiła wazny opór i może teraz zawrócić a sam insidebar zmieni się z tym wybiciem w pinbara według mnie ale z drugiej strony może być wybicie dołem które sprowadzi cene do kolejego waznego oporu ale wtedy na 1T sie wszystko potwierdzi i to wszystko miesza mi :? oraz to pytanie jest lamerskie ale chciałbym potwierdzenia czy dobrze zrozumiałem że cień określa w którym kierunku podąży cena :?:
pozdrawiam

ODPOWIEDZ