Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
Stop loss najlepiej za kolejnym wsparciem / oporem. Chyba Ameryki nie odkryłem? :]siruba pisze:Witam
Chciałbym potwierdzić, czy dobrze rozumiem zasady price action
na załączonym wykresie dla FW20Z10 zazanaczyłem (interwał 3 min):
-swingi dla interwału 60 min, oznaczone czerwonymi kreskami wzrostowymi/spadkowymi,
-wejście w longa, po przebiciu ostatniego HH na interwale 60 min, na poziomie przerywanej linii
koloru zielonego
-zamknięcie transakcji poprzez breakeven, zaznaczone małą czerwoną elipsą
-ewentualna kolejna transakcja zgodna z trendem wyższego rzędu, czyli długa, na poziomie ostatniego
LH, ale dla interwału niższego rzędu-3 min, zaznaczone zieloną plamką na poziomie czerwonej kreski
w okolicach 2763 pkt,
-zmiana kierunku transakcji po przebiciu ostatniego HL interwału 60 min, na poziomie zaznaczonym
grubą czerwoną kreską.
I teraz moje pytania:
jaki stop loss podpowiada price action?
Samo przebicie takiego poziomu najlepszym wejściem nie jest (mówie o krótkiej po ewentualnym przebiciu czerwonej linii). Generalnie jeżeli chcesz wchodzić po przebiciu jakiegoś poziomu to zgodnie z trendem.siruba pisze: jak powinna odbywać się zmiana kierunku transakcji (poziom grubej czerwonej krechy),
czy wystarczającym jest samo przebicie tego poziomu, czy dodatkowo powinno to być potwierdzone
ruchami HH-LL-LH-, jeżeli wymagane jest takie potwierdzenie swingami to na którym interwale?
Intuicja podpowiada mi, że na 60min.
Poczytaj posty fxlamera z tego wątku, może wyciągniesz jakieś ciekawe wnioski.
Warto też, prócz strony fxlamera i tego wątku, odwiedzić blog kolegi Wa$$kll, który, moim zdaniem, odwalił równiez kawał dobrej roboty
http://topfxsignals.com/pl/
http://topfxsignals.com/pl/
Po pierwsze w okolicy swingów czyli wsparć i oporów (S/R) może nastąpić test (czyli dojście do S/R i odwrócenie trendu), wybicie (przechodzi gładko strefę S/R) i fałszywe wybicie (przechodzi S/R i cofa się) z tego wynika że w tej okolicy leżą pieniądze , które zarobimy, ale wciąż nie wiadomo short czy long. IMHO należało wejść w L , ale dopiero po wybiciu i cofnięciu czyli na breakout pullback 3 słupki dalej. Po drugie zarobiłeś 15 punktów a więc naprawdę dużo (przy ryzyku ok 5 punktów daje to niezłe R=3) , IMHO nie należało tego oddawać do BE tylko stosować aktywne zarządzanie trejdem czyli przestawiać SL na dół kolejnych swingów.siruba pisze:Witam
-wejście w longa, po przebiciu ostatniego HH na interwale 60 min, na poziomie przerywanej linii koloru zielonego
-zamknięcie transakcji poprzez breakeven, zaznaczone małą czerwoną elipsą
jaki stop loss podpowiada price action?
Twoje pytanie "jaki stop loss podpowiada price action?" tak naprawdę dotyczy bardzo obszernego tematu trade management o czym powstała już niejedna książka
Jak zapewne wiesz wyjście z transakcji ma większe znaczenie dla wyniku transakcji niż wejście. W przypadku technik PA nadrzędną zasadą jest wyjście po osiągnięciu targetu lub w momencie , w którym przesłanki , dla których otwieraliśmy pozycję przestały dalej obowiązywać.
Sam SL można ustawiać na dole słupka sygnalnego (tego na którego wybiciu otwieramy pozycję) lub dole całego swinga.
Wielu trejderów zaleca stosowanie stopa kroczącego który przestawiamy na kolejnych słupkach lub całych swingach oraz dzielenie pozycji na 2 lub więcej części , przy czym zysk z pierwszej części realizujemy na najbliższym S/R a następne na następnych.
Jak widzisz jest się nad czym zastanawiać bo oprócz powyższych dylematów pozostaje pytanie kiedy przestawiać na BE - na kolejnych słupkach czy jednorazowo , całość czy tylko część a wszystko tak naprawdę zależy z czym się będziesz dobrze czuł. Ja dla przykładu dobrze się czuję z 2 równymi częściami pozycji którym otwieram jeden SL na dole lub górze świecy sygnalnej i ustawiam 2 targety - jeden najbliższy (bo lubię coś zarobić szybko) , drugi dalszy (bo lubię zarobić dużo), przy czym SL obu części przesuwam na dół lub górę kolejnych słupków aż do BE i tam go zostawiam aż do utworzenia kolejnego swinga bo wtedy przestawiam go na dół lub górę swinga. Dopuszczam również wcześniejsze wyjścia z powodów psychicznych (bo nie podoba mi się ten trejd, bo męczy się i męczy a wcale nie chce pójść tam gdzie zakładałem). Jednak powinieneś gruntownie przemyśleć czy takie rozwiązanie ci odpowiada i będziesz się z tym dobrze czuł.
Re: Pinbary
Barb wire czyli drut kolczastyJan24 pisze: Co to za zwierze, jak dwa pinbary stoją naprzeciw ?
(1H na edku)

Witam, od niedawna zainteresowałem się tematem i mam prośbę o opinię. Czy patrząc na obecny kurs GBP/CHF mogę założyć, że wzrośnie on do poziomu 1,5850 zgodnie z ogólną linią trendu, czy lepiej zaczekać aż dotrze do którejś lini wsparcia/oporu. Na niższych TF kurs wpada w lekką konsolidację (nie wiem czy poprawnie używam tego sformułowania, ale chodzi mi o to że kurs długo oscyluje wokół jednego poziomu) nie mniej jednak nie przebija kreskowanej linii trendu wzrostowego i minimalnie rośnie. Pytam czysto teoretycznie, czy wiele bym ryzykował gdybym wszedł na LONG w przedstawionej sytuacji.
Z góry dziękuję za opinie.
Z góry dziękuję za opinie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.